Dosar Eva. 10 vedete care au ajuns pe patul de spital în străinătate
Drama actorului pare fără sfârşit. Diagnosticat în urmă cu aproape un an cu borelioză, despre care s-a crezut că a provenit de la muşcătura unei căpuşe, Şerban Ionescu a ajuns în Germania, unde medicii au determinat că are scleroză amiotrofică.
După mai multe internări în România, actorul a fost transportat la o clinică din Germania, unde i s-a pus diagnosticul corect. La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Şerban Ionescu, banii fiind acordaţi din Fondul de rezervă.
El s-a întors în România în august. Avocatul lui Şerban Ionescu declara atunci că actorul se simte bine şi urmează să fie internat la Spitalul Elias, precizând că boala de care suferă acesta este incurabilă. "Vorbeşte, râde, discută, însă are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici în Germania şi a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Boala este incurabilă, nu există un tratament (care să ducă la vindecare, n.r.)", preciza atunci avocatul Cătălin Dancu.
Şerban Ionescu a fost externat recent din Spitalul Elias, unde a fost operat pentru asigurarea unei alimentaţii complete. Actorul este îngrijit de mama sa şi de câţiva prieteni.
Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Practic, este o boală progresivă, invalidantă şi fatală, iar mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii.
Maladia poate debuta la orice vârsta, însă este mai frecventă la vârsta a doua şi a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se ştie că aproximativ 5-10% din pacienţi prezintă o formă moştenită a bolii.