Adevărul despre Steve Jobs: Dezvăluirile iubitei genialului inventator
Divertisment · Vedete / 03.11.2013

Fosta iubită a părintelui Apple a spus, în 2013, întreaga poveste despre relația lor toxică și despre copilul pe care el nu l-a recunoscut.

Chrisann Brennan a avut nevoie de trei zile de gândire ca să-și ia inima în dinți și să-i spună lui Steve Jobs că este însărcinată cu copilul lui. Când a primit vestea, chipul i s-a urâțit. S-a încruntat și a țintuit-o cu privirea lui rece. Apoi i-a întors spatele și a plecat din casă fără să spună o vorbă.  A părăsit-o, lăsând-o să-și crească singură fiica, fără niciun cuvânt. Doar cu o privire plină de ură.

Povestea vieţii lui Steve Jobs o ştie oricine acum. Dar mai există una necunoscută, despre partea întunecată a geniului care a revoluţionat tehnologia.

Steve Jobs a fost un tip genial, fără nicio îndoială, dar și o personalitate complicată, de neînțeles. Ca un geniu veritabil, a lăsat în urmă o zestre neprețuită. Ne-a dăruit o mulțime de gadgeturi utile, a reinventat comunicarea și a inovat divertismentul. Dar viața lui n-a avut strălucirea pe care a oferit-o lumii prin ideile sale de succes. Și-a părăsit iubita însărcinată și a refuzat să-și recunoască fiica.

În cartea ei, intitulată "The Bite in the Apple: A Memoir Of My Life With Steve Jobs/Mușcătura din măr: Povestea vieţii mele cu Steve Jobs", Chrisann Brennan dezvăluie pentru întâia oară, adevărul despre relația ei dificilă cu confondatorul imperiului Apple, din momentul în care s-au cunoscut, în 1972, la 17 ani, până în ziua morții lui premature, în octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani.


Pagină cu pagină, Chrisann explică de fapt cum este să iubești un geniu - o iubire care te copleșește, fără să o poți stăvili, și care finalmente explodează ca o supernovă, prăbușind toate clipele dulci într-un ocean de suferință.

Ea povestește cum Jobs a negat vehement paternitatea fiicei sale, Lisa, cum și-a pus oamenii să-i distrugă reputația și cum a susținut că el era steril, până când un test ADN din 1980 l-a obligat să accepte adevărul.

Până la proba irefutabilă, Steve a denigrat-o public pe mama copilului său, spunând într-un interviu publicat de revista Time, în 1983, că "28% din bărbații americani pot fi tatăl". Pe vremea aceea, el dona 5000 de dolari pe lună pentru spijinirea copiilor defavorizaţi, în timp ce Chrisann se căznea din răsputeri, cu multe dificultăţi, s-o crească pe Lisa din ajutorul social.



Ea evocă şi momentul în care mentorul Zen al lui Jobs, Kobun Chino, i-a cerut să-i vândă lui copilul pentru a-l creşte, promiţându-i că va divorţa dacă soţia lui nu era de acord cu planul său. Chrisann îşi aminteşte clar ziua când Steve s-a uitat în ochii ei, când era în ultimele luni de sarcină, spunându-i: "Dacă dai copilul pentru adopţie, o să-ţi pară rău. Şi n-o să te ajut niciodată."

Chrisann a încercat ani la rând, chiar şi astăzi, să-l înţeleagă pe Jobs. Mai ales, să-i înţeleagă cruzimea. A ajuns la concluzia că avea sindromul Tourette, doar aşa îşi poate explica accesele lui de furie. Ea îl descrie ca pe un "vârtej întunecat", căutând cu disperare stabilitate şi împlinire, încercând să scape de nesiguranţa care i-a marcat viaţa, după ce el a fost la rândul său un copil adoptat.

Mama lui naturală i-a dat în judecată pe părinţii lui adoptivi, Clara şi Paul Jobs, încercând să blocheze adopţia. Nu-l dorea pe Steve pentru ea, doar că nu-i convenea că erau catolici.
Luni la rând, Clara Jobs i-a mărturisit lui Chrisann că-i era teamă să-l iubească pe Steve. La doi ani, el era un copil atât de dificil, încât se temea că a făcut o mare greşeală când l-a adoptat.
Peste ani, Jobs şi-a regăsit mama naturală şi a ţinut legătura cu ea, scrie autoarea cărţii.



Chrisann l-a iubit pe Steve pentru frumuseţea şi geniul lui, pentru felul sublim în care făcea dragoste. Dar tot el întruchipa şi omul pe care-l ura, care oscila între uman şi inuman şi care, în drumul său nestăvilit spre succes, şi-a pierdut omenia. "Excelenţa a fost întotdeauna un lucru frumos la Steve", scrie autoarea, adăugând că acesta a folosit-o ca pe o armă, pe măsură ce foamea lui de glorie a crescut.



Când l-a văzut prima oară, la colegiul din Cupertino, California, Chrisann era atât de atrasă de el, încât s-a ţinut după el timp de trei săptămâni prin curtea şcolii, fără să ştie măcar cum îl chema.
Timp de cinci ani, între 1972 şi 1977, Chrisann şi Jobs au trăit o poveste nebună de dragoste. În zorii naşterii imperiului Apple, încă erau împreună. Locuiau împreună cu Daniel Kotkle, un inginer specialist în computere şi totodată unul dintre primii angajaţi ai companiei.

Tot ce au împărţit amândoi - primele doze de LSD, primele fumuri de marijuana, vara petrecută într-o rulotă, în Cupertino - erau necunoscute şi de neînţeles pentru oricine altcineva. Micul lor Eden, cum îl descrie Chrisann, părea de nezdruncinat.
Steve era un organizator scrupulos, care arunca tot dacă a) nu-i folosea şi b) dacă costa mai puţin de 25 de dolari. Se juca cu cuvintele, repetând deseori fraze misterioase, precum "patru zile şi patru nopţi" sau "39 trecute de oră". Fizic, era destul de slăbit, deseori părea un cocoşat pe care nu dădeai doi bani. Dar Chrisann s-a îndrăgostit de el pentru şarmul lui ciudat, iar curând el avea să se furişeze pe fereasta sa, ca să scape de supravegherea mamei ei.



Apoi Jobs a început să devină precoupat de sensul vieţii, trecând de la o teorie la alta. A încercat terapia culorilor, apoi teoria strigătului primar. După o călătorie pe care el a făcut-o în India, în '74, Chrisann s-a trezit cu Steve cerându-i să facă sex trantric cu el în grădina sa. "Totul s-a terminat între noi când el m-a întrebat dacă vreau să fac sex tantric cu el în atelierul lui din grădină. Întrebarea a zburat ca un urlet spre mine. Singurul cuvânt pe l-am avut pentru el a fost un <<nu>> hotărât".



Chrisann mai dezvăluie că Steve Jobs era un personaj excentric şi complicat. Era convins că într-o viaţă anterioară fusese pilot de avion în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Se lupta în somn, "cu ce demoni nu ştiu", îşi aminteşte fosta lui iubită. Era convins că va muri la 42 de ani şi avea nişte păreri despre femei pe care ea le consideră "fundamentaliste". Chrisann îşi aminteşte când Steve a proclamat: "Bărbaţii sunt mai interesanţi decât femeile." "M-am gândit atunci că era mai josnic decât putea fi oricine", scrie autoarea.

Comportamentul lui când ea a rămas însărcinată a fost absolut aiuritor. Nu era prima oară când era gravidă, cu cinci ani înainte mai trecuse prin asta, însă amândoi au fost de acord că avortul era cea mai bună soluţie. În 1977 ea a simţit că trebuie să procedeze altfel. Dorea să păstreze copilul. Curând a devenit clar că va trebui să-l înfrunte pe Jobs, iar asta o înspăimânta. Când i-a spus, a stârnit un război lung şi epuizant.

Ea povesteşte că Steve şi-a angajat reprezentanţi care au luat amprente din casa lor, pentru a demonstra că un alt bărbat s-ar fi strecurat pe fereastră şi ar fi avut un raport sexual cu Chrisann, din care ar fi rezultat copilul. "Când am aflat asta, am fost atât de distrusă, încât nu mai putea gândi limpede. M-a rupt în bucăţi. Avea un calm diabolic, în timp ce eu eram cuprinsă de panică şi de lacrimi", povesteşte ea.
Ani mai târziu, ea avea să afle şocată de la un fost angajat Apple că atunci când Jobs a accepta să plătească o parte din cheltuielile de întreţinere ale fiicei sale, exulta spunând că a scăpat atât de uşor.

Chrisann îl descrie pe Steve Jobs ca pe un om care a dezamăgit constant pe plan personal. A sunat-o la trei zile după naştere, mai mult ca o formalitate, în virtutea unei prietenii mutuale. Când Lisa avea nouă ani, Jobs a început s-o ia de la şcoală în fiecare miercuri, o ducea la el acasă şi îi gătea. A rugat-o pe Chrisann să se comporte ca un tată şi o mamă care construiau o relaţie. Într-o zi, când ea li s-a alăturat, femeia a fost şocată: "Steve o iniţia nonstop pe Lisa în aspiraţiile lui sexuale. O ridiculiza cu glumele lui sexuale, spunându-i că nu era suficient de mare ca să le înţeleagă... Vroiam s-o scot naibii de acolo mai repede", îşi aminteşte.

Femeia este bucuroasă că tatăl şi fiica au devenit apropiaţi în cele din urmă. Astăzi, Chrisann are 53 de ani. Este artist grafic şi scriitoare şi locuieşte în Monterey, California. Fiica ei şi a lui Jobs, Lisa, a urmat studiile la Harvard şi este jurnalistă, scrie ziarul britanic Daily Mail. După testul ADN, Steve a construit o relaţie cu fiica lui, pe care odinioară o renegase, şi i-a plătit facultatea.



Lisa a fost alături de Jobs când el a murit, pe 5 octombrie 2011. Ea a sunat-o pe mama sa, anunţând-o că Steve s-a stins din viaţă.

Întreaga lume deplângea atunci dispariţia unui geniu. Pentru Chrisann Brennan, murise omul pe care l-a iubit şi care a chinuit-o. Un geniu pustiu, rece şi enigmatic.


Foto: Hepta / Daily Mail

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro