Ce punem pe masa de Paste?
Divertisment · Utile / 18.04.2006

Printre cele mai cunoscute simboluri de Paste din Estul si Centrul Europei se numara mielul, reprezentarea metaforica a lui Iisus, prezent in multe imagini cu un steag al victoriei.

Traditia de a avea miel la masa de Pasti vine de la prima trecere a poporului iudaic. Pentru a sarbatori momentul, poporul iudaic a fript si a mancat un miel, cu paine nedospita si ierburi amare, crezand ca numai prin aceasta jertfa Duhul lui Dumnezeu le va apara casa. O data ce evreii au trecut la credinta crestina, au adus si traditiile lor vechi. Crestinii se refera deseori astazi la Iisus ca la mielul lui Dumnezeu.

Pana in secolul al X-lea, de la masa de Pasti a crestinilor nu lipsea mielul intreg, chiar Papa pastrand acest obicei. Dupa secolul al X-lea, au inceput sa fie folosite doar bucati de miel, in locul mielului intreg. In multe case, mielul mai este prezent pe masa si sub forma a mici figurine realizate din unt, zahar sau aluat.


In secolele trecute, era considerat noroc daca intalneai un miel in preajma Pastelui. Era o superstitie comuna conform careia diavolul, care putea sa ia forma tuturor celorlalte animale, nu putea sa apara in forma unui miel, ca urmare a semnificatiei sale religioase.

In Statele Unite ale Americii, mancarea traditionala de Paste este sunca (jambonul). In vremurile trecute, animalele erau sacrificate la sfarsitul toamnei. In acele timpuri nu exista posibilitatea de a refrigera carnea, de aceea carnea de porc care nu era consumata pana la lasatul secului era preparata pentru a putea fi servita primavara. Procesul de preparare era foarte laborios, si sunca era gata exact in perioada Pastelui. Din acest motiv, pe masa de Paste se afla intotdeauna acest preparat, cu timpul, devenind chiar mancarea lor traditionala.


In Vestul Europei sunt preferate la masa de Paste painicile impletite calde. Traditia deriva din obiceiul anglo-saxonilor de a coace prajiturele mici din faina de grau in onoarea zeitei Primaverii, Eostre. Dupa convertirea la crestinism, prajiturelele au fost inlocuite cu painici dulci sfintite in Biserica.

Si in alte tari in afara celor de origine anglo-saxona se obisnuieste sa se serveasca la masa de Paste prajiturele, cum ar fi babobka in Cehia sau baba in Polonia. Grecii si portughezii servesc painici rotunde, plate decorate cu o cruce si oua de Paste.


Crestinii din Siria si Iordania consuma cu ocazia sarbatorii pascale foietaje cu miere.


Sa nu crezi ca am uitat ouale rosii. Afla aici de unde a pornit obiceiul de a vopsi ouale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro