Când se fac mucenicii? 2 rețete total diferite, dar la fel de gustoase
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.
În această zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară.În credința populară a românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.
De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul sau jocul copiilor peste foc.
În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă de 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitată pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.
Rețete mucenici:
Mucenici muntenești (cu zeamă)
Ingrediente:
- 2 l apă
- 200 g covrigi la șir/pungă cu vanilie sau măcinici speciali în formă opturi
- 100 g nucă măcinată
- 100 g zahăr
- coajă lămâie rasă după gustoase
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 praf sare (cât iei cu două degete)
- 1 praf scorțișoară (cât iei cu două degete)
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert, iar după ce dă în clocot se adaugă sarea, vanilia, coaja de lămâie rasă și zahărul.
Se dă în clocot din nou de 2-3 ori, apoi se adaugă covrigii. Se lasă la fiert puțin, aproximativ 3-4 minute, pentru a nu se înmuia sau umfla prea tare covrigii.
După ce oprim focul, se pune nuca măcinată, se amestecă și se lasă la răcit.
Muncenici moldovenești (colaci)
Ingrediente:
Aluat:
- 1 kg făină albă
- 50 g drojdie
- 1/2 l lapte
- 300 g zahăr
- 250 g unt gras
- 1 vârf de cuţit de sare
- 6 gălbenuşuri
- coaja de la o lâmâie rasă
Sirop:
- apă
- miere
- nucă măcinată/tocată mediu
Mod de preparare:
Se cerne făina de mai multe ori şi se pune într-un vas mare. În laptele încălzit se dizolvă zahărul.
Apoi se prepară maiaua din drojdie, puţină făină şi 2 linguriţe din laptele călduţ. Se presară puţină făină peste maia şi se lasă la crescut un sfert de oră.
Cele 6 gălbenuşuri frecate cu sarea şi coaja de lămâie se adaugă peste făină, alături de laptele cald şi maia. Se frământă aluatul şi treptat se încorporează untul topit. Cu cât se frământă mai mult, cu atât cozonacul va ieşi mai pufos. Se pune apoi la crescut acoperit cu un prosop.
Aluatul obţinut se împarte în bucăți mici, pe care le rulăm cu palma pentru a putea face opturile. Acestea se pun în tavă și se mai lasă la crescut aproximativ o oră, după care se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se dau la cuptor. În maximum o oră ar trebui să fie gata, însă trebuie să verificați din când în când cu o scobitoare sau un pai.
Se ung și se toarnă din belșug siropul obținut din miere și apă peste covrigi și apoi se presară nucă măcinată.
Foto: depositphotos