Se pregateste o editie incendiara a TIFF 2004
Divertisment · Pasiune / De Gabriela Ceciul, 21.05.2004

Peste 80 de lung metraje si 20 de scurt metraje din 25 de tari, numerosi cineasti si cinefili vor invada Clujul in perioada 28 mai - 6 iunie pentru a participa la editia cu numarul 3 a Festivalului International de Film Transilvania.

Premiate la Festivaluri Internationale, mari succese de box office, sau acuzate ca fiind mult prea indraznete si fara tabuuri, filmele de la TIFF 2004 vor fi impartite in 12 sectiuni diferite. Anul acesta, in cadrul competitiei, dedicata regizorilor din toata lumea aflati la primul sau al doilea lung metraj, 12 filme se vor intrece pentru castigarea "Trofeului Transilvania" in valoare de 4000 de dolari.


Mari succese de box office prezente

Prima seara a Festivalului va fi incendiara: "Bowling for Columbine", castigator al Oscarului 2003, este un film oripilant si hilar despre Statele Unite. "Aceasta pelicula e garantia sigura ca Bush nu va mai apuca un nou mandat", declara regizorul Michael Moore pe scena de la Cannes in 2003. Spectatorii vor incerca, manati de forta lui Moore, sa gaseasca raspunsuri la intrebari precum: "De ce in Statele Unite mor anual 11.000 de victime ale armelor de foc?" sau "Cum au devenit americanii in acelasi timp stapanii si victimele unei asemenea dezlantuiri de violenta?".


Cateva din cele 12 filme care tintesc castigarea Trofeului Transilvania promit sa fie la fel de spectaculoase. Debutul danezului Christoffer Boe, "Reconstruction" - film premiat cu Camera D'Or la Cannes 2003 propune o bizara, dar fascinanta poveste de dragoste in care Alex, protagonistul, se pierde cu desavarsire odata cu transformarea tuturor lucrurilor si oamenilor din jurul sau in niste necunoscuti.

Inainte de a face dragoste, asigura-te ca nu exista nici o camera de luat vederi ascunsa undeva in incapere. Este mesajul filmului finlandez
"Young Gods", al regizorului Jukka-Pekka Siili. Protagonista filmului, actrita Jenni Banerjee si operatorul Jarkko T Laine vin direct la Cluj, ca sa ne povesteasca experientele electrizante traite in timpul filmarilor.

"Aaltra" este un road movie european, care are ca personaje doi infirmi in scaune cu rotile. Filmat intr-un impecabil cinemascop alb-negru, debordand de umor sec, "Aaltra" este semnat de doi regizori cunoscuti: Benoit Delepine (celebru om de televiziune, prezentator al unui faimos show pe Canal Plus) si Gustave Kervern, care isi vor sustine filmul personal la Cluj.


Una dintre zilele deosebite din cadrul Festivalului este "Ziua HBO", in care doua productii originale ale HBO vor fi prezentate publicului romanesc in premiera: "Elephant", castigatorul Palme d'Or la Cannes 2003 (regia Gus Van Sant) prezinta aparent povestea unei zile banale dintr-un pasnic liceu american. Curgerea lina si calma de la inceputul filmului se transforma insa repede intr-un cosmar sangeros. Cel de-al doilea film produs de HBO este "American Splendor", in regia lui Shari Springer Berman si Robert Pulcini, film premiat la Cannes si Sundance in 2003.

Direct de la Cannes va sosi proaspatul "Ladykillers", ultimul film al fratilor Coen. Tom Hanks face un rol de zile mari in pielea profesorului-doctor Goldthwait Higginson Dorr, seful unei gasti tembele de criminali incompetenti, hotarati sa sparga seiful unui casino plutitor. Un remake dupa clasicul "Ealing Studio" din 1955, regizat in stilul inconfundabil al fratilor Coen, cu care au dat din nou lovitura.

John Turturro face unul dintre cele mai bune roluri ale sale din ultimul timp, intruchipandu-l pe paznicul de noapte Harry, un om obsedat de ideea ca cineva i-a omorat sotia. Este subiectul filmului "Fear X", vedeta sectiunii "Umbre".

Pentru ca anul trecut Trofeul Transilvania a plecat in Islanda, TIFF dedica acestei tari una dintre sectiunile sale. In cadrul "Aurorei", amatorii straniului si paranormalului "made in Islanda" vor gusta din plin "Enquete sur le monde invisible" - un documentar despre mediumuri si despre relatia dintre fiintele umane si creaturile invizibile precum elfii, fantomele, ingerii, monstrii marini si extraterestrii.

"Secretary" este povestea unei secretare (evident!) bolnava psihic, care trece de la reprizele de batut la masina si facut cafea la reprize amoroase care l-ar face sa transpire pe orice director de resurse umane. "Secretary" se joaca cu sperantele noastre in ceea ce priveste dragostea, sexualitatea si intimitatea, dar exploreaza si balanta delicata dintre durere si vindecare, control si abandon.

"Jesus, you know" si "El crimen del Padre Amaro" sunt filme care pun religia pe foc. In "Jesus, you know" sase personaje se confeseaza, dar vor ca necazurile si pacatele lor sa fie inregistate de aparatul de luat vederi. Iar in "El crimen del Padre Amaro", tanarul preot Amaro cade in pacat cu pioasa, inocenta si senzuala Amelia.

Vedeta sectiunii "Fara limite" este thriller-ul psihologic "In the Cut" - o poveste nemiloasa ale carei elemente principale sunt crima, sadismul si sexul. Filmul se bazeaza pe romanul Susannei Moore si o are in rolul principal pe Meg Ryan. Vedeta comediilor romantice are de-a face cu un personaj cu totul diferit de cele care au facut-o celebra - o new yorkeza care descopera, prin relatia pe care o are cu un aspru detectiv criminalist, laturile intunecate ale pasiunii. Nicole Kidman a fost prima varianta pentru personajul lui Ryan. Chiar daca nu a mai jucat, Kidman a ramas legata de proiect, devenind producatoarea filmului.

Fiecare seara a festivalului va avea parte de cate o proiectie speciala. Castigatorul Leului de Aur (Venetia 2003) - "The Return" in regia lui Andrei Zvyagintsev este drama a doi frati a caror existenta este brusc zguduita de aparitia tatalui lor, pe care si-l aminteau doar dintr-o fotografie veche de 10 ani.

Documentarul "Kurt and Courtney" al lui Nick Bloomfield prezinta o ancheta despre viata tumultoasa a lui Kurt Cobain (solistul trupei rock Nirvana, cel care a fost un model pentru o intreaga generatie si care a murit in mod tragic acum 10 ani) si mai ales despre moartea sa, survenita mult inainte de vreme. Firul povestii ajunge sa arunce o parte din vina pentru moartea artistului asupra sotiei acestuia, Courtney Love.

Noile provocari ale TIFF

Noi sectiuni completeaza TIFF 2004: "Cinepub", sectiune produsa de gav/balkanski.proiect sub coordonarea lui Lucian Georgescu, va fi dedicata relatiei dintre film si publicitate, cu proiectia in premiera absoluta in Romania a "Kings of Ads", o selectie de 2h si 30 de minute cu spoturi publicitare semnate de regizori celebri precum Ridley Scott, Spike Lee, David Lynch, Emir Kusturica, Roman Polanski, Woody Allen, Francis Ford Coppola etc.

In premiera, TIFF 2004 va prezenta publicului clujean proiectii in aer liber. In prima din cele trei seri pe care le vor petrece in curtea interioara a Universitatii Babes Bolyai din Cluj, intr-un spatiu de 600 de locuri, spectatorii vor putea urmari in premiera absoluta in Romania filmul lui Quentin Tarantino - "Kill Bill", volumul 2.

Pentru a doua oara in cadrul Festivalului International de Film Transilvania vor avea loc "Zilele Filmului Romanesc" - intre 3 si 5 iunie, cu productii romanesti noi, cum ar fi ultimul film semnat Dinu Tanase - "Damen Tango", si cateva filme in premiera absoluta in Romania, precum documentarul "Marele jaf comunist", semnat Alexandru Solomon. Anul acesta scurt metrajul romanesc ocupa un loc de cinste la TIFF. Dupa ce vor fi judecate de publicul si juriul de la Cannes, filmele scurte regizate de Corneliu Porumboiu si Catalin Mitulescu - "Calatorie la oras" si "Trafic" vor putea primi si verdictul spectatorilor clujeni.

Marele succes "Niki Ardelean, colonel in rezerva" regizat de Lucian Pintilie va avea parte de o proiectie speciala dedicata actorului Victor Rebengiuc, protagonistul filmului, caruia i se va acorda "Premiul de Excelenta" pentru intreaga cariera. Iar onoarea de a inchide Festivalul de anul acesta le va reveni castigatoarelor Ursului de Aur pentru scurt si lung metraj la Berlin 2003: "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu si "Head-On" filmul scris si regizat de Fatih Akin. Festivalul International de Film Transilvania se va incheia pe data de 5 iunie cu Gala de decernare a premiilor, care va fi trasmisa in aceeasi zi incepand cu ora 23.00 pe postul Romania 1, de la Teatrul National din Cluj.

"Before Sunset", vedeta festivalului

Revelatia festivalului o va constitui fara nici o indoiala cel mai recent film al actitei Julie Delpy - "Before Sunset" in regia lui Richard Linklater, care va fi proiectat la TIFF in exclusivitate in Romania, in prezenta actritei. Publicul clujean se va delecta cu aceasta poveste de dragoste inaintea publicului american, premiera filmului in Statele Unite fiind programata abia pe 2 iulie. "Before Sunset" este o continuare a filmului "Before Sunrise" din 1995, cu aceiasi protagonisti - Delpy si Ethan Hawke - care se intalnesc intr-un tren si petrec 24 de ore impreuna discutand si, in final, indragostindu-se.

Aleasa de People Magazine ca una din cele 25 cele mai frumoase femei ale anului 1995, frantuzoaica Julie Delpy este invitata de onoare a editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania. In varsta de 35 de ani, Julie Delpy este modelul preferat al unora dintre cei mai mari fotografi de nud ai lumii si un copil-minune al cinematografului francez, primul ei rol fiind jucat la 14 ani in filmul "Detective", al marelui regizor francez Jean-Luc Godard.

Prestatia lui Delpy din "Before Sunset" a fost aclamata: "Julie Delpy, nu numai ca joaca in unul dintre cele mai fierbinti filme de la Berlin, dar a si scris scenariul si a compus muzica filmului. Intr-o epoca in care filmul "de autor" pierde teren, Julie Delpy se opune cu succes curentului!". Julie Delpy va sosi la Cluj pe 3 iunie si va ramane alaturi de iubitorii romani de film pana pe 6 iunie.

Si asta nu e totul...

Printre personalitatile aflate in juriul festivalului se vor afla Margaret Von Schiller, selectioner al importantului Festival de Film de la Berlin, sectiunea Panorama si regizorul Cristian Mungiu. Anul acesta va exista insa si un alt doilea juriu - Juriul Cinemagia. In premiera la TIFF 2004, trei dintre vizitatorii constanti ai site-ului www.cinemagia.ro, alesi dintre participantii pe forumul de discutii, vor acorda propriile premii.

TIFF 2004 va gazdui si reuniunea anuala a South Eastern Europe Cinema Network, organizatie din care fac parte organismele guvernamentale specializate in cinematografie din tarile Sud-Estului Europei. Vor fi prezenti in Cluj ministri si delegati din Grecia, Cipru, Bulgaria, Turcia, Slovenia, Macedonia, Albania, Serbia si Muntenegru care vor dezbate teme legate de colaborarea inter-regionala si coproductii.

Va fi editata, in premiera, o publicatie proprie festivalului: "AperiTIFF" va avea 8 pagini, cu cele mai fierbinti informatii, cele mai picante barfe din culise si va fi editat in colaborare cu Evenimentul Zilei - Editia de Transilvania.

Tinand cont ca perioada in care se desfasoara festivalul va coincide cu ultima saptamana de campanie electorala inaintea alegerilor locale, organizatorii vor prezenta o selectie de filme de fictiune si documentare, in cheie satirica, parodica, care fac referire la politica, alegeri, lideri politici. Printre acestea se numara documentarul "Persona non grata", semnat Oliver Stone.

Si pentru ca iubitorii de film din Bucuresti care nu vor avea posibilitatea sa participe la festival sa nu fie dezamagiti, in perioada 8-17 iunie, o selectie din filmele prezentate la TIFF vor veni si la Bucuresti, pentru o saptamana de proiectii la Sala Elvira Popescu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro