Pe aripile vântului (Victor Fleming, 1939)
Citind romanul primit de la o scriitoare încă necunoscută, pe nume Margaret Mitchell, care lucrase la el zece ani, producătorul David O. Selznick a ştiut că trăsese lozul cel mare. "Gone With the Wind" ("Pe aripile vântului" - 1939, Victor Fleming), prima superproducţie color din istoria cinematografului, a devenit unul dintre cele mai populare succese de box-office ale tuturor timpurilor - mai ales datorită cvartetului de mari actori din rolurile principale: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia De Havilland şi Leslie Howard.
Acțiunea acestui film clasic spune povestea iubirii între Scarlett O’Hara şi Rhett Butler, în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Războiului Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea să-și recunoască sentimentele față de bărbatul pe care-l iubește. Acest orgoliu se întoarce în final împotriva ei și îl pierde pe cel pe care l-a iubit întotdeauna.
2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
Marele maestru al SF-ului hard, Arthur C. Clarke, îşi dezvoltase propria povestire "The Sentinel", despre o posibilă relaţie între omenire şi alte civilizaţii extraterestre, în scenariul (şi, aproape simultan, romanul) „2001: A Space Odyssey” (transpus de Stanley Kubrick în 1968). Cum lumea se afla în plin Război Rece, ruşii n-au vrut să rămână mai prejos, şi i-au comandat propriului lor cineast de geniu, Andrei Tarkovsky, o replică la capodopera SF americană - care avea să fie, în 1972, "Solyaris" (după romanul lui Stanislaw Lem).
În "2001: A Space Odyssey", când un monolit negru este descoperit sub suprafața Lunii, devine evident că a fost îngropat intenționat de către o inteligență extraterestră. Curând oamenii de știință îi identifică punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipă de cercetători este trimisă în expediție pentru a o cerceta. Cercetătorul David Bowman descoperă greșeli în sistemul de comunicații al navei expediției și află mai multe decât și-ar fi dorit să știe.