Doctorul Nicolau şi Turul Franţei

Divertisment / 07.07.2015

Duminică, 4 iulie, s-a dat startul uneia dintre cele mai mari competiţii sportive din lume care are şi cel mai mare număr de spectatori, Turul Franţei. Unul dintre cei mai buni cunoscători ai fenomenului este marele chirurg român Alexandru Eugen Nicolau, el însuşi practicant al ciclismului, prieten bun cu mulţi dintre protagoniştii şi câştigătorii Turului, o adevărată enciclopedie

Între cele 400 de intervenţii chirurgicale efectuate anual la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi  stagiile cicliste patronate de marele campion irlandez Stephen Roche în Spania, doctorul Nicolau şi-a făcut timp să vorbească pentru Eva.ro despre laparoscopie, ciclism, dopaj, despre modelele lui din chirurgie dar şi despre idolii săi din frumosul sport cu pedale, sport în care Turul Franţei este absolutul!

Născut la Râmnicu Sărat, din părinţi medici, Eugen era întrebat, ca orice copil, ce vrea să se facă când va fi mare, toţi aşteptau să spună doctor, dar el iubea… bicicletele părinţilor! Povestea începe în 1958 când micuţul de 5 ani primeşte prima bicicletă, una rusească, iar de atunci a schimbat câteva zeci, ajungând azi să “se dea” cu cea mai performantă, Colnago V1R, cea cu care aleargă multe echipe în Turul Franţei şi Il Giro.


S-a simţit ataşat şi de prima “cursieră” un Sputnik care costa 1350 lei în 1970, dar şi de cea cehească, Favorit, din 1971 luată cu 1.640 de lei. Acesteia din urmă îi aducea modificări importante, mergea la Bucureşti, la mecanicii de la Dinamo şi îi făcea, după propriile mărturisiri, “pinion pe cinci rânduri, cu foaie dublă pe faţă”!

Intră între primii la Facultatea de Medicină din Cluj şi bineînţeles că ia cu el şi bicicleta, dragostea lui, se apucă serios de şcoală, dar şi de alergat, “făceam 50-60 km zilnic”.


Eugen Nicolau era unul dintre cei mai buni studenţi, acordă mult timp studiului şi o perioadă o lasă mai uşor cu ciclismul, vinde cu 1.800 lei Favorit-ul îmbunătăţit şi cu banii îşi plăteşte şcoala de şoferi, dar cu maşina nu simţea niciun pic de adrenalină şi, ca student…se descurcă, face rost de prima bicicletă de marcă, un Peugeot.

Termină Facultatea de Medicină şi gândul lui este să urmeze carieră modelului său în viaţă, Hristu Nicolau-tatăl său, vrea să fie un bun chirurg, termină ca intern de chirurgie. A fost ultima promoţie cu concurs de internat, iar la  rezidenţiat este al 3-lea din 540 de candidaţi şi primeşte post în 1981 la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde activează şi azi, fiind cel mai vechi angajat al Secţiei de chirurgie. Dacă ciclism a făcut şi face de plăcere la nivel de amatori, ca doctor este un super-profesionist, a atins superlativele, este primul de la Floreasca şi între primii din ţară care au efectuat intervenţii chirurgicale laparoscopice. În 1992 doar profesorul Duca de la Cluj începuse să practice, iar după câteva luni Eugen Nicolau aplică şi el această tehnică de chirurgie mini invazivă, tehnică aprofundată în stagii de pregătire şi burse de studii în Franţa şi în Elveţia, la Lausanne.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro