Cum să rezişti unui zbor lung, intercontinental. Tips and tricks
Divertisment · Calatorii / De Mihai Jurca, 03.09.2016

Un răspuns monosilabic la întrebarea din titlu ar fi “greu”. Sa zbori 10 ore cu avionul, timp în care ai impresia că ai dat deja de 2 ori ocolul pământului la ecuator, că Hollywood-ul nu produce suficiente filme de calitate, că muzica pe care o asculţi în căşti este aceeaşi şi aceeaşi, nu e cel mai plăcut lucru cu putinţă. Dar, ce să faci? Suferă baba la frumuseţe (frumuseţea din Caraibe).

Zborurile lungi, intercontinentale, diferă mult de cele scurte şi uneori medii cu care suntem noi obisnuiţi în Europa. În primul rând pentru că se zboară cu avioane mari (A380, Dreamliner, triple seven, A330, A340, etc), iar sentimentul pe care ţi-l dă un asemenea mastodont e aparte. În primul rând că într-un avion mare decolările şi aterizarile sunt mai line. La fel şi tubulenţele. Într-un fel se scutură un Airbus 320 şi altfel se simte atmosfera agitată într-un Airbus 380 (cel mai mare avion de pasageri din lume).



Îmbarcarea şi acomodarea

Îmbarcarea pe zborurile lungi începe de regulă cu trei sferturi înainte de zbor. Primii care se urcă în avion sunt cei de la clasa business, cei care au diverse carduri gold, platinum, etc, la companiile cu care zboară, părinţii cu copii mici, precum şi persoanele cu dizabilităţi. Apoi continuă îmbarcarea celorlalţi pasageri, începând din spatele avionului către faţă, tocmai pentru a nu se bloca, pe cât posibil, culoarele.

Pe timpul zborului


Chiar dacă avionul zboară ziua, după ce se face service-ul (se serveşte mâncarea), parasolarele sunt trase în jos, tocmai ca pasagerii să se liniştească şi încet încet să adoarmă. De regulă, pe fiecare zbor sunt două service-uri. Unul imediat după decolare, altul cu o oră şi un pic înainte de a se ajunge la destinaţie. Uneori, pe zborurile de 13-14 ore mai poate exista şi o gustare între cele două mese principale. Acum că eşti mâncat, ai 2, maxim 3 metode de a face timpul să treacă mai uşor – fie dormi, fie te uiţi la un film pe monitorul din faţa ta (sau te joci, sau asculţi muzică), fie stai de vorba cu vecinul, dar într-un final tot adormi.


Chiar şi echipajul se odihneşte pe durata zborului. Jumătate din stewarzi merg câteva ore la somn, în timp ce ceilalţi supraveghează ca totul să fie în regulă. Apoi se schimbă echipele. În tot acest timp, în galley sunt sticle de vin, sucuri, apa şi câteva rontonele – sticksuri, bombonele, ciocolată, alune, etc.

Recomandat în timpul zborului


Acum îţi zic ce e bine să faci, nu ce fac eu pe timpul unui zbor lung. În practică e bine să bei foarte multe lichide, pentru că zborul te deshidratează din cale afară. Cică ar trebui cel puţin 200 de mililitri de apă la ora de zbor.


Nu e bine să bei alcool şi băuturi care conţin cofeină. Cofeina are “darul” de a te deshidrata, iar efectul alcoolului băut “în aer”, unde presiunea atmosferică este scazută, este de câteva ori mai evident decât la sol. Sucul de roşii, înţeleg tot de la doamna mea, că e foarte hidratant.

Citeşte mai mult pe blogul meu www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook  

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro