Tu mananci de suparare?
Multe femei isi varsa oful, din cand in cand, pe cate o prajitura sau o tableta de ciocolata. Se intampla adesea cand se destrama o relatie, ai ratat o promovare sau te-ai certat cu cineva drag. Este de asteptat si se acceptat mici scapari de acest gen.
Alimentele pot constitui o alinare, mai ales atunci cand lumea nu pare nici pe departe roz. Dar ce se intampla daca apelezi peste masura la alimente? Cand se transforma "mancatul de suparare" intr-o tulburare de alimentatie?
A simti nevoia sa mananci, pentru a-ti alina anumite trairi, poate deveni o problema daca te simti foarte des trista, furioasa, plictisita sau singura si apelezi la mancare pentru a te simti mai bine. De cele mai multe ori, a manca doar pentru confortul psihic iti produce, dupa ce mananci, sentimente de vinovatie, griji referitoare la kilogramele in plus, ducand chiar si pana la dezgust fata de propria persoana. Folosind mancare pentru a evita o confruntare sau pentru a umple anumite goluri emotionale, nu rezolva problema in sine, doar ofera un "pansament" temporar.
Adaugand toate acestea la ideea complet eronata, si totusi general acceptata, ca drumul catre fericire incepe prin a fi slaba, avem cockteilul perfect pentru o depresie de zile mari. De aici si pana la tulburari grave de alimentatie e un drum destul de scurt.
Daca simti ca emotiile au preluat controlul asupra alimentatiei tale, urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa scapi din capcana:
Fii atenta la ceea ce te determina sa mananci
Este important sa descoperi tiparul pe care l-ai adoptat cand vine vorba de mancatul haotic si sa descoperi ce anume te determina sa mananci. Esti trista sau stresata? Cat de des ai aceste sentimente? Pentru a afla cauzele tulburarii tale de alimentatie, pastreaza un jurnal in care sa iti notezi ce mananci, ce simti in timp ce mananci si de ce ai inceput sa mananci: de foame, de suparare, de plictiseala, etc. Vei afla astfel cauzele si iti va fi mai simplu sa gasesti o solutie.
Descopera alte metode de a-ti controla emotiile
Cand simti ca emotiile negative te coplesesc, incearca sa desenezi sau sa scrii, decat sa te indrepti direct catre frigider. Nu te izola in fata televizorului, chiar daca o punga de chipsuri si un film bun te fac sa uiti ca viata este uneori gri. Chiar si ceva atat de simplu precum o plimbare pe jos te poate face sa te simti mult mai bine. Poate ca nu ai auzit de "a dansa de suparare", dar se pare ca este o metoda eficienta. Pune muzica ta preferata si danseaza. Miscarea te ajuta sa scapi de tristete, in principal pentru ca in urma activitatii fizice este secretata in organism serotonina, "hormonul fericirii".
Scapa de plictiseala
Multe dintre noi isi indreapta atentia catre mancare cand nu prea e nimic interesant de facut. Daca faci asta destul de des, gandeste-te la ceva care te poate scapa de plictiseala. Cand eram copii, spuneam des parintilor ca ne-am plictisit, iar raspunsul era intotdeauna acelasi: "Pai, gaseste ceva de facut!". Aceasta regula se aplica si la maturitate. Suna un prieten, invita pe cineva la un film, citeste o carte. Important este sa faci ceva!
Alege alimentele sanatoase
Ce e foarte gustos, de cele mai multe ori nu este sanatos. Este un adevar trist, dar asta este. Daca pur si simplu nu poti sa te controlezi si simti neaparat nevoia de a mesteca ceva cand esti suparata, macar alege alimente sanatoase. Gaseste un aliment sanatos al carui gust sa iti placa mult, de exemplu fructe, legume, fulgi de cereale, etc. Nu iti pot oferi aceeasi satisfactie precum gustarile tale favorite, dar trebuie sa fii constienta ca abuzul repetat de astfel de alimente nesanatoase are efecte negative asupra sanatatii tale.
Apeleaza la un specialist
Vorbind cu un specialist despre problemele tale, vei reusi sa descoperi cauzele ascunse ale acestui comportament si modalitati prin care poate fi corectat. Poti apela la medicul de familie care iti va indruma pasii catre un psiholog sau un medic nutritionist, in functie de nevoile tale.