Hub-uri USB pentru toate "gusturile"
Un hub USB este foarte util atunci cand ai nevoie de mai multe porturi USB. Tastatura, mouse, webcam, cablul de date de la camera foto, acum toate se conecteaza la PC prin cabluri USB.
Un hub USB este foarte util atunci cand ai nevoie de mai multe porturi USB. Tastatura, mouse, webcam, cablul de date de la camera foto, acum toate se conecteaza la PC prin cabluri USB. Dar ce te faci daca nu ai suficiente porturi USB?Raspunsul este simplu: cumperi un hub USB. Este un distribuitor USB si functioneaza ca un triplu stecher, adica ocupa un port USB, dar iti ofera alte patru (sau chiar mai multe) porturi libere.
Un astfel de hub este cu atat mai util cu cat, in ultimii ani, au aparut sute de gadgeturi care se conecteaza la calculator printr-un port USB. De la banala memorie flash (stick-urile USB) pana la ventilatoare pentru zilele calduroase de vara sau plite care-ti pastreaza cafeaua calda, "mania USB" ne-a cuprins pe toti.
Exista hub-uri USB simple, de forma dreptunghiulara, fara vreun design spectaculos, dar exista si hub-uri cu diferite forme, care mai de care mai haioase: cub colorat in verde, galben sau albastru, curcubeu pliabil, "boabe", hub sub forma de omulet ("atletul USB"), toate cu cate patru porturi USB.
Designerii acestor produse nu le-au uitat pe doamne si au creat un hub micut, cu patru porturi si cu oglinzi pe ambele fete, diagonala unei oglinzi fiind de 5 centimetri. Pudrierele de alta data sunt desuete...
Sigur ca exista si hub-uri USB cu mai multe functii. Avem, astfel, mouse pad cu trei porturi, cooler pentru notebook cu trei porturi USB si cititor de carduri 12 in 1, hub cu "prelungitor", cu un cablu retractabil de 60 de centimetri, sau hub cu adaptor Bluetooth.
Combinatiile sunt nenumarate, iar preturile acestor produse, mai mult decat rezonabile. Iti poti rezolva problema porturilor USB insuficiente cu sume incepand de la 25 de lei. Daca nu iti place sa cumperi din magazinele cu accesorii pentru PC, exista site-uri care comercializeaza exclusiv produse "pe USB". Un exemplu ar fi USBmania.ro, dar o gama variata de hub-uri USB gasesti la USBgeek.com, care livreaza si in Romania. In magazinele online, preturile sunt ceva mai mari si pornesc de la 12 dolari, in magazinele din afara tarii.
Atunci cand cumperi un hub USB, atentie la viteza de transfer! Standardul este 2.0 si ofera o viteza mult mai mare decat USB 1.1.