Studiu. Uleiul de cocos este la fel de nesănătos ca untura și untul
Dietă & Fitness · Nutritie / 19.11.2017

Dacă până acum știai că uleiul de cocos este foarte sănătos, un nou studiu arată opusul și susține că ar fi la fel de nociv ca untura și untul. Vezi din ce motive!

Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de ulei de cocos. Potrivit experților citați de BBC, uleiul de cocos nu ar fi mai sănătos decât untura sau untul, deoarece conține grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului rău. 
 

Studiu. Uleiul de cocos este la fel de nesănătos ca untura și untul 


De o bună perioadă am tot auzit despre beneficiile miraculoase ale uleiului de cocos, în special cel presat la rece, care potrivit unei alte categorii de specialiști ar fi foarte sănătos și că grăsimile din el sunt mai bune decât alte grăsimi saturate. Însă, potrivit Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii se pare că nu există studii concludente care să demonstreze că aceste beneficii există cu adevărat. 

Astfel că, în general sfaturile cu referire la grăsimile pe care le putem consuma în siguranță pot să fie deja foarte derutante. De obicei, grăsimile animale cum ar fi untura sunt privite ca fiind nesănătoase, în vreme ce uleiurile vegetale, cum ar fi cel de măsline sau floarea-soarelui, sunt considerate ca fiind alternative mai bune. Această delimitare are legătură cu conținutul de grăsimi saturate din aceste produse.

Chiar dacă nu toți specialiștii s-au pus de acord în această privință, numeroase studii ar fi atestat faptul că grăsimile saturate sunt rele pentru sănătate. O dietă bogată în grăsimi saturate crește nivelul colesterolului rău care blochează arterele și favorizează apariția bolilor de inimă. 

Potrivit informațiilor oferite de Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii, 82% din grăsimile existente în uleiul de cocos sunt cele saturate. Asta înseamnă că are o cantitate mai mare de grăsimi saturate în comparație cu untul (care are 63%) și untura de porc (care are 39%). 

Chiar dacă unele cercetări susțin că amestecul de grăsimi existente în uleiul de cocos îl fac să fie o alternativă sănătoasă, Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii avertizează că nu există studii concludente în acest sens. De aceea, recomandările rămân aceleași și în privința uleiului de cocos pe care ar fi bine să-l consumăm în cantități mici sau să-l înlocuim cu uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi uleiurile de măsline sau floarea-soarelui presate la rece. Acestea au proprietatea de a scădea colesterolul rău, prevenind astfel bolile cardiovasculare. 

Și autoritățile competente din Marea Britanie au tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a reduce consumul de grăsimi saturate. Însă, grăsimile nu trebuie excluse de tot din meniul nostru, deoarece unele surse de grăsimi bune sunt esențiale pentru sănătatea creierului, a pielii și a inimii. De asemenea, grăsimile bune favorizează o mai bună absorbție a vitaminelor A, D, C și E.

”Ca să mănânci sănătos și să ai grijă de sănătatea inimii tale trebuie să reduci consumul anumitor tipuri de grăsimi și să le înlocuiești cu grăsimi nesaturate și cereale integrale, mai degrabă decât cu dulciuri și carbohidrați rafinați. Recomandăm înlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu cele nesaturate, folosind uleiuri vegetale presate la rece în loc de unt și alimente precum avocado, pește gras, nuci și semințe în loc de prăjituri, fursecuri, biscuiți, ciocolată și fast-food”,
explică Victoria Taylor de la British Heart Foundation. 


Sfaturi utile ca să gătești sănătos

1. Prepară pe grătar, la cuptor, la abur sau înăbușit alimentele în loc să le prăjești în ulei;
2. Înlătură părțile vizibile de grăsime din bucata de carne pe care o prepari și îndepărtează pielea;
3. Îndepărtează cu lingura grăsimea care se alege deasupra, în cazul ciorbelor și a tocănițelor preparate cu carne;
4. Când prepari sandvișuri încearcă să eviți untul, maioneza și optează pentru un humus de casă sau pastă de avocado.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro