Stii cum se prepara mezelurile?
Le mananci cu pofta, insa stii cu adevarat ce consumi? Afla de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare cum sunt preparate toate mezelurile!
Le mananci cu pofta, insa stii cu adevarat ce consumi? Afla de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare cum sunt preparate toate mezelurile!
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica, una dintre primele cinci cauze de deces in tarile vestice si care se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange".Ce ingrediente contine o reteta standard pentru un mezel?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Mezelurile contin aditivi foarte periculosi, cum ar fi: nitrati si nitriti de sodiu si potasiu (de la E 249, la E 252), fosfati (de la E 339 la E 343) si polifosfati (de la E 450 la E 452) de potasiu, sodiu, calciu, magneziu. In prezenta proteinelor, nitritii se transforma intr-o substanta care favorizeaza aparitia cancerului de stomac. In doze foarte mari, nitritii dau o toxicitate acuta care impiedica sangele sa mai transporte oxigen. Sugarii si copiii mici sunt foarte sensibili la aceste substante, care le creeaza probleme respiratorii. Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri, fara sa fie sanctionati, este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este admis in produsele din carne. Totusi, mezelurile au amidon cu nemiluita, pentru ca acest aditiv retine multa apa si mareste cantitatea de mezel, inlocuind in fapt carnea.
La ce ingrediente trebuie sa fim atenti cand alegem un produs procesat din carne?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Chiar daca au fost siliti de legi sa treaca pe etichete toate componentele retetei, producatorii din Romania se feresc sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs. Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa. In ultima vreme, au aparut tot soiul de aditivi care n-au fost testati toxicologic, dar pe care producatorii au inceput sa-i foloseasca intens. Dintre cei mai periculosi sunt fosfatii, care, in exces, impiedica fixarea calciului in oase. Imaginati-va ce inseamna asta pentru copii.
Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate.
Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam. Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor.
Pestele afumat este indicat pentru consum?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Pestele afumat este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai contine si substante nocive. Prin afumare, pestele isi pierde o parte din calitatile nutritive.
De acum 7 ani am renuntat la mezeluri. E greu dar am gåsit alternative : o bucatå de carne råmaså de seara, avocado, branza, salata... trebuie så vrei. Doar 1-2 ori pe an cumpår muschi file ecologic= 100 grame de poftå. E f. bun , dar nu vreau så fiu dependentå de el. Må simt bine, nu mai fac nici o crizå de rinichi...sunt f. bine. Nu-mi lipsesc legumele, fructele, branza...
S-au facut o serie de reportaje la TV despre ce mancam. De la protectia consumatorului ni s-a comunicat ca 80% din fabricantii de mezeluri pun vrute si nevrute in retete. Intrebarea mea este,de ce nu exista transparenta. De ce nu este lasat consumatorul sa aleaga. Adica,sa se comunice lista neagra a producatorilor . Sa vedem atunci,cand vom refuza sa mai cumparam de la firma X si Y,cand vor fi sanctionati de noi,consumatorii,daca vor continua asa. In occident exista si produse de buna calitate si produse mai slabe calitativ. Ca doar de la ei ne-au venit si "minunatele retete" si celebrele E-uri,dar se cunosc si fiecare decide ce cumpara. Concluzia,spuneti-ne si noua care sunt firmele care ne nenorocesc sanatatea pe banii nostri si care sunt cele 20% care mai respecta ceva in tara asta. Nu ne obliga nimeni sa mancam,dar am de exemplu o bunica la pat,care dimineata nu vrea decat un mezel,ceva,deci eu chiar trebuie sa cumpar si mezeluri din cand in cand,desi eu personal numai consum.
vorbeam cu cineva care lucreaza la o fabrica de mezeluri.parizerul ,spre exemplu, se face din multe prafuri(nimeni nu stie ce sunt)bune la gust,din mate de porc,pui,vita,oase mucegaite si muuuuult usturoi,tot praf.eu pe mezeluri nu mai pun gura de 7-8 ani!!!si eu si sotul meu aratam si ne simtim excelent.toata lumea care nu ne-a mai vazut de mult remarca ca aratam mult mai bine.mancam multe fructe,legume iar carne doar de 2 ori pe sapt si aceea preparata de noi ,in casa.fara exces de paine si prajeli.mai de pret decat sanatea nu este nimic pe lume.la inceput ne venea greu sa mincam in stilul asta dar acum nu mai putem sa suportam mirosurile de pateu si salam.va puuup
Eu refuz sa mai cumpar salamuri, sau produse alimentare procesate, atata cat se poate. Pot spune ce in ultimul an am cumparat 2 rude de salam(nu spun numele - ceva cu capitala european a Romaniei), dar si acestea desi au preturi destul de mari, contin nitriti si nitrati. Contrar ideii ce un produs mai scump este mai de calitate, o sa observati ca si acestea contin o groaza de E-uri si potentiatori de aroma, grasimi hidrogenate, tot soiul de chimicale. Concluzia la care am ajuns este ca trebuie sa consumam produsele cat mai putin procesate, doar ocazinal si doar carne de carcasa. Nu ca aceasta ar fii ferita de anumite inteventii, ca doar e plina de antibiotice si aceasta. Animalele sunt crescute in mod industrial, deci nesanatos din nou, avand o alimentatie nesanatoasa. Mai bine o slaninutza de casa, decat un salam de e-uri. Ghidati-va dupa zicala "Sunt ceea ce manc."
Parizerul si salamul victoria si alte salamuri, carnatii ( cu exceptia celor proaspeti) au in compozitie carne rehidratata ( ajunge sub forma de pulbere apoi se adauga anumite substante chimice si iese o pasta roz). Va spun asta ca eu ca veterinar am fost cu directa sanitar veterinara a judetului XXXXXX in vizita la fabrica XYZ ( nu vreau sa fac reclama proasta) si ce am vazut acolo m-a socat. eu eram fana mezelurilor, caa erau gustoase. acum... mi-am schimbat parerea .pare rau sa va zic. va spune un veterinar... nu mai mancati mezeluri.
Majoritatea proiectelor pentru preventie si promovarea unui stil de viata sanatos,raman la statutul de idei din cauza putinelor fonduri care li se aloca si care sunt vitale in vederea mediatizarii lor.Cu toate ca abordarea unui stil de viata sanatos implica o reeducare pe toate planurile in vederea schimbarii opiniei publice,ceea ce putem realiza individual consta in adoptarea unei alimentatii corespunzatoare(alimentatia de proasta calitate este un prim factor in declansarea multiplelor boli)si evitarea sau tolerarea pe cat posibil a factorilor de stres.Vis-a-vis de mancare,cred ca in ciuda situatiei financiare actuale,cu totii ne permitem sa cumparam lactate in loc de carnuri,sa-i cautam prin piete produsele agricultorilor locali,sa gatim cat mai mult acasa,sa ne cumparam porcul de la taranii din satele invecinate.Personal,incerc pe cat posibil sa mentin un stil de viata sanatos si acest lucru nu il fac cu scopul de a-mi expanda durata vietii,ci pentru a evita o viata plina de probleme de sanatate.Este adevarat ca multe boli nu se pot trata,insa cele mai multe se pot evita.
A devenit un simbol al bunastarii daca in cosul de la supermarket pui multe salamuri,mezeluri,porcarii de ASTEA.INSEAMNA CA AI BANI....e cea mai mare porcarie..daca copilul tau are la scoala sandwich cu palaciego inseamna ca ai bani..daca ii dai un piept de pui la gratar cu o rosie se rade de el.Asta e societatea iar cei care fac asa isi merita soarta.mAI RAU MERITAM CHIAR..MANCAM SUBSTANTE CHIMICE SI A DEVENIT SIMBOLUL BUNASTARII MI SE FACE RAU...
Acum sunt informatii peste tot si cu tote astea vad mereu cozi la mezeluri in alimentare si supermarket-uri. Nu poti sa te bucuri ca ele sunt mai ieftine si ca le pui pe paine si gata ai mancat inca odata. Ne miram de ce ne imbolnavim dar nu ne ferim. De ce nu se spune nimic si despre margarina? Cum se permite reclama la acest produs cancerigen si toxic? Acordati mai multa atentie meselor, e corpul vostru in joc si de stricat se strica usor, insa de reparat greu se mai poate remedia ceva. Cat mai putine toxine, cat mai putin iconservanti, cat mai multa mancare preparata in casa!
credeti ca doar mezelurile sunt toxice? ce parere aveti despre legumele si fructele ce se gasesc pe piata si care nu au nici un gust, despre puii crescuti cu hormoni? este natural doar ceea ce crestem si cultivam noi, cu mana noastra, la tara, dar cati dintre noi avem aceasta posibilitate?
Da este foarte trist ca nu se poate avia incredere in tot ce scrie pe etichete.Noi oameni de rand suntem viteme,dar cineva a trebuii sa se ocupe de asta, unde sunt oamenii de lege?Eu personal am grija ce mananca copilul meu dar acum imi dau siama ca nu pot controla.Cand o sa se treziasca statul Roman?isi bat joc de noi!
„Nu ne ajuta cu nimic ca ne informati daca nu putem procura si produse ecologice. De ce nu se dau niste legi prin care se interzic aceste adaosuri nocive ? (...)De ce nu se interzic retetele nesanatoase cu aditivi nocivi? Ce sa mancam? Daca nu avem alternative eu consider chiar cinism in practica aceasta de informare (care este benefica) dar sa nu prezinti si alternativa....... Luati masuri nu va rezumati doar la informarea publicului” Eu zic ca decat sa asteptam sa ia altii masuri pt imbunatatirea sanatatii noastre personale, mai bine am incerca s-o facem noi. OAMENI BUNI, DA’ DE O BUCATA DE CARNE SIMPLA (PUI, VITA, DE CARE-O FI) INTRE DOUA FELII DE PAINE ATI AUZIT? DA, se pot face si asa sandwich-uri. Si nu invocati criteriul economic! E adevarat, nu toti ne permitem sa mancam zilnic fileuri de peste (nici eu nu-mi permit asta), muschiulet de vita/porc fara nici un firicel de grasime, etc. Dar carnea de pui (pulpe, nu neaparat piept dezosat) este cel putin la fel de ieftina ca orice fel de mezel. De o saptamana nu am mai pus in gura nici un fel de mezeluri. Si uite ca se poate.
un prieten din copilarie, ce lucra intr-o macelarie, mi-a spus ca daca as sti din ce se face parizerul nu as mai manca in viata mea....de atunci am inceput sa cumpar numai anumite mezeluri.....apoi am mai citit pe aceasta tema si, impreuna cu sotul meu am decis sa eliminam total aceste asa zise alimente si, am constatat o anume dependenta, la amandoi....nu era normal, asa ca ne-am ambitionat si am renuntat la tot ce este conservat sau contine astfel de substante .... rezultatul este vizibil nu numai pt noi...toata lumea remarca faptul ca aratam mai bine, ne simtim mai bine, avem mai multa energie si pofta de viata. ulterior am citit cartie dr. James D`Adamo, privind alimentatia pe grupele de sange. Cititnd, am inteles ca este o cercetare medicala, stiintifica, la microscop si nu numai si nu este, nicidecum, o reteta dupa ureche. Acum nu mai putem manca altfel, deoarece ne-am obisnuit sa ne fie bine, dupa ce mancam nu ne simtim nici obositi, nici nu ne doare stomacul, avem energie ca si cand ai pune combustibil intr-un motor. De fapt, acesta este secretul pe care l-am uitat: mancam ca sa traim, sa avem energie si nu traim ca sa mancam. Alternative la alimentatia nesanatoasa exista, trebuie doar sa vrei sa le gasesti !!!! Chiar daca nu reusiti din prima sa schimbati 100%, nu va lasati pagubasi. Merita sa traiesti 60 de ani de calitate, nu trebuie sa iti doresti, neaparat sa traiesti 120 de ani ca sa incepi sa mananci sanatos !
De aproximativ un an de zile, pe Calea Floreasca este deschis in fiecare weekend un magazin cu produse din carne 100%naturale, LA BACIU.Acolo am gasit ceea ce cautam demult pentru copiii mei si pot sa spun ca sunt "dependenta"de crenvurstii si parizerul de acolo...
Am lucrat in laboratoare ce determinau corespondenta dintre produsul alimentar finit si standardele de stat aferente,stas-uri (retete)obligatorii pentru orice producator.Stiti ce s-a desfiintat la inceputul anului 1990?Ati ghicit:stasurile.Cred ca acum realizati si dece.Ele au fost inlocuite cu retete care nu au alt scop decat acela de a costa cat mai putin producatorii(vezi subprodusele incluse in preparate)Dar cine le-a aprobat retetele?V-ati intrebat?
chiar asa - GREVA IMPOTRIVA MEZELURILOR -hai sa stabilim o zi macar
daca stiti cum se prepata mezelurile de ce sunt lasati fabricantii sa le produca?chir acum am pus cativa crenvrusti la incalzit ,ce sa fac sa nui mai mananc?
o, Doamne !! nu mai mananc in viata mea crenvursti.. asta e clar.. alternative exista, insa depinde fiecare in parte..
Am devenit asa-zisii oameni moderni, comozi adica. Daca nu avem produse gata preparate atunci inseamna ca nu mai avem nimic de mancare? Sa ne uitam in urma, sa ne uitam la taranul nostru si vom vedea ca cei vechi nu consumau atatea produse gata preparate, mai si pregateau ceva acasa. Se gaseste carne destula si se mai poate si prepara acasa, nu? Ar trebui sa-i mai incurajam si pe tarani, sa le cumparam produsele care bineinteles daca sunt verificate. Apoi mai sunt produsele vegetale, fructele si cate si mai cate. Este nevoie sa le mai si redescoperim. Sa mai incetam sa nu fim comozi. Daca ar apare vreun televizor fara telecomanda, un televizor din acela de ultimul racnet, dar daca nu are TELECOMANDA, nu-i bun de nimic, asa-i? Si mai este ceva. Daca s-ar crea o opinie in masa, atunci poate ca s-ar mai schimba ceva, dar daca acceptam toate aceste mizerii atunci nu are rost sa ne mai vaicarim. In noi sta de multe ori solutia.
se poate trai foarte bine si fara mezelurile lor ...daca chiar crede cineva ca nu poate,sa-si puna creativitatea in functie,sa caute cartile vechi de bucate in care sunt retete de mezeluri de casa si iata cum se poate rezolva problema; nu mai asteptati "sa vi se dea" totul de-a gata....e simplu , doar putina initiativa sa avem...
Ne vaitam , dar nu facem nimic. Asta este realitatea. Citi concetateni ar fi de acord ca pentru o saptamina macar sa nu cumpere nici un produs dintre cele descrise de dl profesor. Si ma refer la oameni inteligenti, cititi, informati... Cu cit au frigiderul mai plin cu carnuri fel si fel cu atit se simt mai "sus" pe scara sociala. Poate spun eu prostii, dar ideea este ca nu vom reusi niciodata sa ne unim, sa facem ceva ce ne-ar ajuta pe toti. Stam si acceptam tot ce ni se impune, tot ce ni se intimpla. Poate chiar o meritam