Crenvurstii din ce sunt facuti?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Crenvurstii contin in cea mai mare parte MDM, adica tocatura de oase, tendoane, pielite, grasime (tot ce mai ramane din carcasa de pasare dupa ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot imbolnavi grav. Salmonella, raspunzatoare de toxiinfectii alimentare si campilobacter, o bacterie care favorizeaza cancerul de stomac, stau la suprafata carcasei de pasare, pe piele. In momentul in care carcasa este tocata, bacteriile se amesteca in toata masa produsului, care, chiar daca mai este preparat termic, ramane infectat pana la consumul propriu-zis.


Ce intra in compozitia unui salam?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Salamurile contin: 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat - mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat  de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar. Toate acestea se amesteca in malaxoare, apoi se ambaleaza in membrane artificiale (de plastic), se zvanta si se afuma industrial intr-o camera unde, teoretic, ar trebui sa stea cel putin patru-cinci zile. in alte cazuri, se adauga agent de afumare.


Ce reteta standard se foloseste de obicei in prepararea carnatilor?Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Carnatii de porc contin carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural – carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica.


Ce ingrediente gasim in parizer?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Parizerul de porc contine 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin). Dupa amestecare, compozitia se fierbe timp de 20 de minute in apa, la 75 de grade C. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, confera starea de satietate. In schimb, este greu de digerat. Carnea dezosata mecanic este pasta rezultata din dezosarea carcaselor de pasare, care este prelucrata cu utilaje.  

Ce gasim in sunca presata, pateuri, pastrama si cotlet de porc? Citeste in continuare >>>

  • cri, joi, 20.12.2012 22:12
    De 7 ani am renuntat la mezeluri

    De acum 7 ani am renuntat la mezeluri. E greu dar am gåsit alternative : o bucatå de carne råmaså de seara, avocado, branza, salata... trebuie så vrei. Doar 1-2 ori pe an cumpår muschi file ecologic= 100 grame de poftå. E f. bun , dar nu vreau så fiu dependentå de el. Må simt bine, nu mai fac nici o crizå de rinichi...sunt f. bine. Nu-mi lipsesc legumele, fructele, branza...

  • Daira, vineri, 04.05.2012 15:28
    TRANSPARENTA

    S-au facut o serie de reportaje la TV despre ce mancam. De la protectia consumatorului ni s-a comunicat ca 80% din fabricantii de mezeluri pun vrute si nevrute in retete. Intrebarea mea este,de ce nu exista transparenta. De ce nu este lasat consumatorul sa aleaga. Adica,sa se comunice lista neagra a producatorilor . Sa vedem atunci,cand vom refuza sa mai cumparam de la firma X si Y,cand vor fi sanctionati de noi,consumatorii,daca vor continua asa. In occident exista si produse de buna calitate si produse mai slabe calitativ. Ca doar de la ei ne-au venit si "minunatele retete" si celebrele E-uri,dar se cunosc si fiecare decide ce cumpara. Concluzia,spuneti-ne si noua care sunt firmele care ne nenorocesc sanatatea pe banii nostri si care sunt cele 20% care mai respecta ceva in tara asta. Nu ne obliga nimeni sa mancam,dar am de exemplu o bunica la pat,care dimineata nu vrea decat un mezel,ceva,deci eu chiar trebuie sa cumpar si mezeluri din cand in cand,desi eu personal numai consum.

  • mihael, duminică, 14.08.2011 20:01
    daaaa, asa este,ceea ce mancam si stilul de viata sunt groaznice:(((((

    vorbeam cu cineva care lucreaza la o fabrica de mezeluri.parizerul ,spre exemplu, se face din multe prafuri(nimeni nu stie ce sunt)bune la gust,din mate de porc,pui,vita,oase mucegaite si muuuuult usturoi,tot praf.eu pe mezeluri nu mai pun gura de 7-8 ani!!!si eu si sotul meu aratam si ne simtim excelent.toata lumea care nu ne-a mai vazut de mult remarca ca aratam mult mai bine.mancam multe fructe,legume iar carne doar de 2 ori pe sapt si aceea preparata de noi ,in casa.fara exces de paine si prajeli.mai de pret decat sanatea nu este nimic pe lume.la inceput ne venea greu sa mincam in stilul asta dar acum nu mai putem sa suportam mirosurile de pateu si salam.va puuup

  • eox, marţi, 03.08.2010 21:30
    prea ieftine pentru a fii consumate

    Eu refuz sa mai cumpar salamuri, sau produse alimentare procesate, atata cat se poate. Pot spune ce in ultimul an am cumparat 2 rude de salam(nu spun numele - ceva cu capitala european a Romaniei), dar si acestea desi au preturi destul de mari, contin nitriti si nitrati. Contrar ideii ce un produs mai scump este mai de calitate, o sa observati ca si acestea contin o groaza de E-uri si potentiatori de aroma, grasimi hidrogenate, tot soiul de chimicale. Concluzia la care am ajuns este ca trebuie sa consumam produsele cat mai putin procesate, doar ocazinal si doar carne de carcasa. Nu ca aceasta ar fii ferita de anumite inteventii, ca doar e plina de antibiotice si aceasta. Animalele sunt crescute in mod industrial, deci nesanatos din nou, avand o alimentatie nesanatoasa. Mai bine o slaninutza de casa, decat un salam de e-uri. Ghidati-va dupa zicala "Sunt ceea ce manc."

  • dr vet24, vineri, 16.07.2010 11:18
    pfoaaaaaaaaa

    Parizerul si salamul victoria si alte salamuri, carnatii ( cu exceptia celor proaspeti) au in compozitie carne rehidratata ( ajunge sub forma de pulbere apoi se adauga anumite substante chimice si iese o pasta roz). Va spun asta ca eu ca veterinar am fost cu directa sanitar veterinara a judetului XXXXXX in vizita la fabrica XYZ ( nu vreau sa fac reclama proasta) si ce am vazut acolo m-a socat. eu eram fana mezelurilor, caa erau gustoase. acum... mi-am schimbat parerea .pare rau sa va zic. va spune un veterinar... nu mai mancati mezeluri.

  • Jurj Iulia, vineri, 18.06.2010 16:17
    alternative derivate din ambitia individuala

    Majoritatea proiectelor pentru preventie si promovarea unui stil de viata sanatos,raman la statutul de idei din cauza putinelor fonduri care li se aloca si care sunt vitale in vederea mediatizarii lor.Cu toate ca abordarea unui stil de viata sanatos implica o reeducare pe toate planurile in vederea schimbarii opiniei publice,ceea ce putem realiza individual consta in adoptarea unei alimentatii corespunzatoare(alimentatia de proasta calitate este un prim factor in declansarea multiplelor boli)si evitarea sau tolerarea pe cat posibil a factorilor de stres.Vis-a-vis de mancare,cred ca in ciuda situatiei financiare actuale,cu totii ne permitem sa cumparam lactate in loc de carnuri,sa-i cautam prin piete produsele agricultorilor locali,sa gatim cat mai mult acasa,sa ne cumparam porcul de la taranii din satele invecinate.Personal,incerc pe cat posibil sa mentin un stil de viata sanatos si acest lucru nu il fac cu scopul de a-mi expanda durata vietii,ci pentru a evita o viata plina de probleme de sanatate.Este adevarat ca multe boli nu se pot trata,insa cele mai multe se pot evita.

  • EU, luni, 14.06.2010 13:35
    aditivi

    A devenit un simbol al bunastarii daca in cosul de la supermarket pui multe salamuri,mezeluri,porcarii de ASTEA.INSEAMNA CA AI BANI....e cea mai mare porcarie..daca copilul tau are la scoala sandwich cu palaciego inseamna ca ai bani..daca ii dai un piept de pui la gratar cu o rosie se rade de el.Asta e societatea iar cei care fac asa isi merita soarta.mAI RAU MERITAM CHIAR..MANCAM SUBSTANTE CHIMICE SI A DEVENIT SIMBOLUL BUNASTARII MI SE FACE RAU...

  • catalin, vineri, 30.04.2010 10:36
    Daca stii si nu te feresti e vina ta! Atentie si la margarina!

    Acum sunt informatii peste tot si cu tote astea vad mereu cozi la mezeluri in alimentare si supermarket-uri. Nu poti sa te bucuri ca ele sunt mai ieftine si ca le pui pe paine si gata ai mancat inca odata. Ne miram de ce ne imbolnavim dar nu ne ferim. De ce nu se spune nimic si despre margarina? Cum se permite reclama la acest produs cancerigen si toxic? Acordati mai multa atentie meselor, e corpul vostru in joc si de stricat se strica usor, insa de reparat greu se mai poate remedia ceva. Cat mai putine toxine, cat mai putin iconservanti, cat mai multa mancare preparata in casa!

  • chriss, sâmbătă, 13.03.2010 21:29
    mezeluri

    credeti ca doar mezelurile sunt toxice? ce parere aveti despre legumele si fructele ce se gasesc pe piata si care nu au nici un gust, despre puii crescuti cu hormoni? este natural doar ceea ce crestem si cultivam noi, cu mana noastra, la tara, dar cati dintre noi avem aceasta posibilitate?

  • marina, marţi, 09.03.2010 11:14
    Mezeluri?

    Da este foarte trist ca nu se poate avia incredere in tot ce scrie pe etichete.Noi oameni de rand suntem viteme,dar cineva a trebuii sa se ocupe de asta, unde sunt oamenii de lege?Eu personal am grija ce mananca copilul meu dar acum imi dau siama ca nu pot controla.Cand o sa se treziasca statul Roman?isi bat joc de noi!

  • Camelia, vineri, 05.03.2010 11:22
    Nu mai mancati! Sunt toxice!

    „Nu ne ajuta cu nimic ca ne informati daca nu putem procura si produse ecologice. De ce nu se dau niste legi prin care se interzic aceste adaosuri nocive ? (...)De ce nu se interzic retetele nesanatoase cu aditivi nocivi? Ce sa mancam? Daca nu avem alternative eu consider chiar cinism in practica aceasta de informare (care este benefica) dar sa nu prezinti si alternativa....... Luati masuri nu va rezumati doar la informarea publicului” Eu zic ca decat sa asteptam sa ia altii masuri pt imbunatatirea sanatatii noastre personale, mai bine am incerca s-o facem noi. OAMENI BUNI, DA’ DE O BUCATA DE CARNE SIMPLA (PUI, VITA, DE CARE-O FI) INTRE DOUA FELII DE PAINE ATI AUZIT? DA, se pot face si asa sandwich-uri. Si nu invocati criteriul economic! E adevarat, nu toti ne permitem sa mancam zilnic fileuri de peste (nici eu nu-mi permit asta), muschiulet de vita/porc fara nici un firicel de grasime, etc. Dar carnea de pui (pulpe, nu neaparat piept dezosat) este cel putin la fel de ieftina ca orice fel de mezel. De o saptamana nu am mai pus in gura nici un fel de mezeluri. Si uite ca se poate.

  • ana-maria, joi, 04.03.2010 21:25
    mezeluri

    un prieten din copilarie, ce lucra intr-o macelarie, mi-a spus ca daca as sti din ce se face parizerul nu as mai manca in viata mea....de atunci am inceput sa cumpar numai anumite mezeluri.....apoi am mai citit pe aceasta tema si, impreuna cu sotul meu am decis sa eliminam total aceste asa zise alimente si, am constatat o anume dependenta, la amandoi....nu era normal, asa ca ne-am ambitionat si am renuntat la tot ce este conservat sau contine astfel de substante .... rezultatul este vizibil nu numai pt noi...toata lumea remarca faptul ca aratam mai bine, ne simtim mai bine, avem mai multa energie si pofta de viata. ulterior am citit cartie dr. James D`Adamo, privind alimentatia pe grupele de sange. Cititnd, am inteles ca este o cercetare medicala, stiintifica, la microscop si nu numai si nu este, nicidecum, o reteta dupa ureche. Acum nu mai putem manca altfel, deoarece ne-am obisnuit sa ne fie bine, dupa ce mancam nu ne simtim nici obositi, nici nu ne doare stomacul, avem energie ca si cand ai pune combustibil intr-un motor. De fapt, acesta este secretul pe care l-am uitat: mancam ca sa traim, sa avem energie si nu traim ca sa mancam. Alternative la alimentatia nesanatoasa exista, trebuie doar sa vrei sa le gasesti !!!! Chiar daca nu reusiti din prima sa schimbati 100%, nu va lasati pagubasi. Merita sa traiesti 60 de ani de calitate, nu trebuie sa iti doresti, neaparat sa traiesti 120 de ani ca sa incepi sa mananci sanatos !

  • delia, miercuri, 03.03.2010 16:41
    mezeluri naturale

    De aproximativ un an de zile, pe Calea Floreasca este deschis in fiecare weekend un magazin cu produse din carne 100%naturale, LA BACIU.Acolo am gasit ceea ce cautam demult pentru copiii mei si pot sa spun ca sunt "dependenta"de crenvurstii si parizerul de acolo...

  • A-D., miercuri, 03.03.2010 10:37
    sdandard de calitate

    Am lucrat in laboratoare ce determinau corespondenta dintre produsul alimentar finit si standardele de stat aferente,stas-uri (retete)obligatorii pentru orice producator.Stiti ce s-a desfiintat la inceputul anului 1990?Ati ghicit:stasurile.Cred ca acum realizati si dece.Ele au fost inlocuite cu retete care nu au alt scop decat acela de a costa cat mai putin producatorii(vezi subprodusele incluse in preparate)Dar cine le-a aprobat retetele?V-ati intrebat?

  • camypos, marţi, 02.03.2010 20:02
    mezeluir

    chiar asa - GREVA IMPOTRIVA MEZELURILOR -hai sa stabilim o zi macar

  • nelu, marţi, 02.03.2010 17:24
    mezel

    daca stiti cum se prepata mezelurile de ce sunt lasati fabricantii sa le produca?chir acum am pus cativa crenvrusti la incalzit ,ce sa fac sa nui mai mananc?

  • crisa_txt, marţi, 02.03.2010 14:35
    ..

    o, Doamne !! nu mai mananc in viata mea crenvursti.. asta e clar.. alternative exista, insa depinde fiecare in parte..

  • Mihai, marţi, 02.03.2010 14:05
    Nu exista alternative?

    Am devenit asa-zisii oameni moderni, comozi adica. Daca nu avem produse gata preparate atunci inseamna ca nu mai avem nimic de mancare? Sa ne uitam in urma, sa ne uitam la taranul nostru si vom vedea ca cei vechi nu consumau atatea produse gata preparate, mai si pregateau ceva acasa. Se gaseste carne destula si se mai poate si prepara acasa, nu? Ar trebui sa-i mai incurajam si pe tarani, sa le cumparam produsele care bineinteles daca sunt verificate. Apoi mai sunt produsele vegetale, fructele si cate si mai cate. Este nevoie sa le mai si redescoperim. Sa mai incetam sa nu fim comozi. Daca ar apare vreun televizor fara telecomanda, un televizor din acela de ultimul racnet, dar daca nu are TELECOMANDA, nu-i bun de nimic, asa-i? Si mai este ceva. Daca s-ar crea o opinie in masa, atunci poate ca s-ar mai schimba ceva, dar daca acceptam toate aceste mizerii atunci nu are rost sa ne mai vaicarim. In noi sta de multe ori solutia.

  • maria, marţi, 02.03.2010 13:55
    toxicitatea mezelurilor

    se poate trai foarte bine si fara mezelurile lor ...daca chiar crede cineva ca nu poate,sa-si puna creativitatea in functie,sa caute cartile vechi de bucate in care sunt retete de mezeluri de casa si iata cum se poate rezolva problema; nu mai asteptati "sa vi se dea" totul de-a gata....e simplu , doar putina initiativa sa avem...

  • Oana, marţi, 02.03.2010 13:47
    ne vaitam

    Ne vaitam , dar nu facem nimic. Asta este realitatea. Citi concetateni ar fi de acord ca pentru o saptamina macar sa nu cumpere nici un produs dintre cele descrise de dl profesor. Si ma refer la oameni inteligenti, cititi, informati... Cu cit au frigiderul mai plin cu carnuri fel si fel cu atit se simt mai "sus" pe scara sociala. Poate spun eu prostii, dar ideea este ca nu vom reusi niciodata sa ne unim, sa facem ceva ce ne-ar ajuta pe toti. Stam si acceptam tot ce ni se impune, tot ce ni se intimpla. Poate chiar o meritam

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro