Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii
Protejeaza inima
Folatii sunt importanti pentru sanatatea sistemul cardiovascular. Folatii (impreuna cu vitaminele B6 si B12) sunt necesari pentru transformarea homocisteinei in cisteina. Cand nivelul de cisteina este scazut, nivelul de homocisteina din sange creste, situatie care duce si la marirea riscului de boli ale inimii. Homocisteina contribuie la aparitia aterosclerozei afectand peretii vaselor de sange si intervenind in formarea colagenului (principala proteina din tesutul conjunctiv).
Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste in aproximativ 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic poate reduce numarul de atacuri de inima. Doar o portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati.
Diuretic natural
Sparanghelul este o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului proprietati diuretice.
In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum artrita sau reumatismul.
Recomandat pentru sanatatea florei intestinale
Sparanghelul contine un tip special de carbohidrat numit inulina, pe care noi nu-l digeram, dar pe care bacteriile "bune" din intestinul gros (Bifidobacteria si Lactobacilli) il digera. Cand dieta noastra contine o cantitate mare de inulina, activitatea si dezvoltarea acestor bacterii "bune" creste. Cand numarul acestor bacterii "bune" este mare, este dificil pentru bacteriile "rele" sa se stabileasca in tractul intestinal.
Lupta impotriva defectelor din nastere
Daca iei in calcul o viitoare sarcina sau daca esti deja insarcinata, include sparanghelul in dieta ta alimentara. O portie de sparanghel contine aproximativ 263 mcg folati, vitamina B, esentiala pentru diviziunea celulara normala. Fara folati, celulele sistemului nervos al fatului nu se vor diviza normal.