Se poate să mănânci prea multe fructe?
Dietă & Fitness · Nutritie / 06.01.2019

În general, consumul de fructoză în formă integrală din fructe nu are efecte adverse asupra organismului. Fructoza izolată este altceva. Crezi că este posibil să mănânci prea multe fructe?

Ce tipuri de diete și fructe promovează acest mit? Zaharurile adăugate trebuie evitate, dar nu ar trebui să te temi de fructe. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii!

Există posibilitatea să mănânci prea multe fructe?


Se poate să mănânci prea multe fructe? Ca în cazul celor mai multe alimente, o cantitate prea mare poate fi dăunătoare. De exemplu, din punct de vedere tehnic, poți muri dacă bei o cantitate prea mare de apă într-un interval de timp scurt. Cu toate acestea, fructele sunt incluse într-o altă categorie și pare să existe o dezbatere continuă în cadrul comunităților privind fructele, conținutul lor de zahăr și dacă există un prag la care ar trebui să ne limităm zilnic.

Când vine vorba de sănătate, producătorii de alimente nu reușesc să facă diferența între zaharurile naturale și zaharurile adăugate, cum ar fi siropul de porumb, care se adaugă la majoritatea produselor alimentare. În cele mai multe cazuri, zahărul conținut de alimentele noastre nu este zahăr în forma sa naturală, cum este cel din fructele întregi. S-a arătat că zaharurile adăugate au efecte dăunătoare asupra sănătății noastre și că provoacă dependență, declanșând aceleași centre ale plăcerii din creier precum cocaina și heroina. Poate că acesta este motivul pentru care copiii par a o lua razna când nu primesc zahăr. Este vital să realizăm că bomboanele, sucurile și alte produse nu conțin zahăr în formă naturală. Adevărul trist este că mulți profesioniști în domeniul sănătății și nutriționiști au luptat împotriva fructelor, spunând că sunt carbohidrați asemănători cartofilor și orezului, însă acest lucru nu este adevărat.

Adevărul despre fructe


Ar trebui să restricționăm consumul de fructe? Trebuie să ne facem griji cu privire la zahărul găsit în fructe, așa cum ne îngrijorăm cu privire la toate celelalte tipuri de zahăr care au fost corelate cu o varietate de boli fizice și psihice? 

Există un consens științific conform căruia unul dintre cele mai comune tipuri de zahăr, fructoza, poate fi toxic penru ficat, la fel ca alcoolul. Fructoza este zahărul care dă gustul dulce fructelor. Pentru cei mai mulți oameni, nu există probleme când vine vorba de consumul de fructoză în stare naturală, din fructe. Dar producătorii extrag și concentrează fructoza din porumb, sfeclă și trestie de zahăr, îndepărtând fibrele și substanțele nutritive în proces. Dozele mari de fructoză pe parcursul zilei, fără fibre care să le încetinească, pot da organismul peste cap. 

Există o limită pentru zaharurile adăugate sau pentru fructoză? Dacă ar trebui să nu depășim o limită de 50 de grame și există în jur de 10 grame într-un fruct, ar trebui să limităm consumul de fructe la cinci bucăți pe zi? Problemele nutriționale ale fructozei și ale zahărului vin atunci când sunt adăugate în alimentele. Fructele, pe de altă parte, sunt benefice în aproape orice cantitate. Fructele proaspete promovează o stare bună de sănătate și reprezintă o sursă de calorii sănătoasă. Atunci când vine vorba de fructe, nu ezita să te bucuri de acestea din abundență. 

Dacă principala sursă de zahăr este din fructe, nu din zaharuri adăugate, nu ar trebui să îți faci griji

 
Ascultă-ți întotdeauna corpul și dă-ți seama ce este potrivit pentru tine. Fructele sunt o excelentă sursă de nutrienți, fibre și multe altele. Literatura de specialitate arată o incidență scăzută a mai multor boli, inclusiv a cancerului, în timp ce informațiile despre consumul ridicat de fructe nu par a fi îngrijorătoare. Informațiile care arată că zahărul din fructe poate avea efecte dăunătoare nu par a fi la fel de puternice precum informațiile care arată exact contrariul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro