Menstruaţia este o perioadă dureroasă pentru foarte mult dintre femei. Schimbările prin care trece corpul în aceste câteva zile pe lună cauzează adesea mult disconfort şi durere. Află de la medicul nutriţionist Mihaela Bilic cele mai bune remedii!
Menstruaţia este o perioadă dureroasă pentru foarte mult dintre femei. Schimbările prin care trece corpul în aceste câteva zile pe lună cauzează adesea mult disconfort şi durere. Află de la medicul nutriţionist Mihaela Bilic cele mai bune remedii!
Sindromul premenstrual se manifestă prin nervozitate, anxietate, simptome somatice diverse, stare generală proastă, lipsa de chef şi depresie. Pentru a calma aceste stări şi a scăpa de durere există câteva remedii eficiente, recomandate de medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Din ce cauze apare durerea la menstruaţie?
Durerile de spate, crampele, durerile abdominale şi senzaţia de greutate în sâni sunt cauzate dde producţia excesivă de prostaglandine, un nivel scăzut de calciu şi magneziu, un aport insuficient de acizi graşi omega-3, un nivel scăzut al vitaminei E şi anumite afecţiuni precum endometrioza şi fibromul uterin.
Un remediu eficient pentru a calma aceste dureri este alimentaţia corectă pentru a asigura organismului nutrienţii de care are nevoie. Iată care sunt cele mai bune remedii alimentare, propuse de medicul nutriţionist Mihaela Bilic, în cartea sa "Sănătatea are gust".
1. Consumă produse lactate slabe
Iaurtul, laptele şi brânza aduc un aport însemnat de calciu şi vitamina D care au rolul de ameliora durerile menstruale.
2. Consumă legume de culoare verde
Ardeiul gras, spanacul, salata, rucola, broccoli, dovleceii sunt o sursă bună de magneziu, care are rolul de a diminua crampele menstruale. Printre alte surse de magneziu amintite de medicul nutriţionist în carte se numără: pâinea neagră, cerealele integrale, cartofii, lintea, mazărea, bananele, ciocolata neagră, fructele oleaginoase (nuci, migdale), orezul integral.
3. Consumă alimente bogate în acizi graşi omega-3
Seminţele de dovleac, seminţele de floarea soarelui, seminţele de susan, seminţle de in, peştele gras (ton, somon, sardine, macrou, anşoa, hering) sunt cele mai bune surse de omega-3. Aceşti acizi graşi au rol antiinflamator, calmând durerile menstruale şi reducând senzaţia de greutate resimţită la nivelul sânilor.
4. Consumă avocado
Datorită conţinutului bogat în vitamina E, avocado, germenii de grâu sau legumele cu frunze verzi au efect benefic asupra glandei mamare, diminuând durerea şi tensiunea din sâni, explică medicul Mihaela Bilic.
5. Bea ceai de muşeţel
Deoarece are proprietăţi antispastice şi calmante, ceaiul de muşeţel este recomandat în timpul menstruaţiei.