Rețete de clătite din întreaga lume. Cum să le gătești?
Dietă & Fitness · Nutritie / 14.09.2018

Ca gustare specială sau mic dejun, clătitele sunt delicioase și irezistibile. Descoperă rețete de clătite din jurul lumii!

De la aluatul cremos al clătitelor franțuzești (crepes) și până la clătitele tradiționale din Malaezia (roti jala), ai la dispoziție o mare varietate de rețete de clătite pentru a le savura alături de cei dragi. Acest răsfăț culinar este pe placul celor mai pretențioși invitați, iar copiii nu vor refuza niciodată clătitele pufoase. În locul rețetei clasice pe care o cunoști deja, poți experimenta diferite combinații de ingrediente specifice altor țări, care îți vor demonstra că, deși este aparent simplu să faci clătite, nu există limite ale creativității culinare sau ale modurilor în care le poți savura.

 
Iată câteva rețete de clătite care te pot inspira pentru o gustare:

 
1. Clătite franțuzești (crepes)

Aceste clătite au un diametru mare și sunt foarte subțiri, fiind preparate într-o tigaie unsă cu ulei. 
 
Ingrediente:
 
- 100g de făină albă;
- 2 ouă;
- 300ml de lapte semi-degresat;
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
- un vârf de cuțit de sare.
 
Cum se prepară: 
 
Amestecă făina și sarea într-un bol mare. Fă un gol în centru, sparge ouăle și adaugă-le. Continuă cu 50ml de lapte și lingura de ulei de floarea soarelui, apoi amestecă ușor ingredientele până când obții o pastă omogenă. Dacă îți este greu să amesteci, poți adăuga încă puțin lapte. După aceea încorporează în amestec și restul de lapte, amestecând continuu, până când aluatul are consistența smântânei grase. Încălzește o tigaie la foc mic și adaugă 2-3 picături de ulei. Pune aluat în strat subțire în tigaie, lasă 30 de secunde, până când devine auriu, apoi poți întoarce clătita pe partea cealaltă. Poți încerca să o rotești în aer sau cu ajutorul spatulei dacă nu vrei să riști să se lipescă de tavan sau de pereți. Lasă 30 de secunde și pe cealaltă parte și ai obținut prima clătită! 
Continuă cu restul aluatului și pune pe platou clătitele aurii. Le poți servi cu zahăr caramelizat, unt și sirop de portocale, în stil tradițional franțuzesc.

 
2. Clătite americane

Sunt mai groase, pufoase și cu un diametru mic. Clătite americane sunt servite de obicei așezate vertical, una peste alta, cu fructe și sirop de ciocolată la desert sau cu bacon și sirop de arțar la micul dejun. Aluatul conține bicarbonat de sodiu și albușuri de ou. 
 
Ingrediente:
 
- 200g de făină cu agent de creștere;
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
- un vârf de cuțit de sare;
- 2 albușuri de ou;
- 300ml de lapte;
- 2 linguri de unt;
- 150g de afine;
- ulei de floarea soarelui sau unt pentru gătit;
- sirop de arțar, la final.
 
Cum se prepară:
 
Amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un bol mare și fă un gol în mijloc. Bate albușurile cu laptele separat, adaugă-le în spațiul creat și amestecă bine până când obții un aluat omogen. Încălzește o tigaie la foc mic, timp de 1 minut, apoi adaugă puțin ulei de floarea soarelui sau unt. Pune o lingură cu vârf din aluatul obținut în tigaie pentru a obține o clătită cu diametrul de aproximativ 7,5cm. Este indicat să faci 3-4 clătite în același timp pentru a preveni întinderea și subțierea aluatului. Lasă-le 3 minute pe o parte, până când vezi că apar mici bule în aluat, apoi întoarce-le pe partea cealaltă și lasă-le încă 2-3 minute, până când devin aurii. Servește-le calde, cu afine și sirop de arțar pentru un răsfăț dulce cu un gust senzațional. 

 
3. Clătite malaeziene (roti jala)

Cu o textură puțin mai fermă și dantelată, clătitele malaeziene au o culoare aurie apetisantă, datorită folosirii turmericului. De obicei sunt servite pe post de garnitură. Sunt puse în tigaie folosind un instrument special cu spații prevăzute sau cu ajutorul unui tub de plastic pentru a crea modelul specific. Sunt perfecte pentru sosuri și tocănițe.
 
Ingrediente:
 
- 300g de făină albă;
- 1 lingură de turmeric;
- 1 linguriță de sare;
- 3 ouă mari, bătute;
- 300ml de lapte semi-degresat, amestecat cu 300ml de apă;
- ulei de floarea soarelui sau susan pentru prăjit.
 
Cum se prepară:
 
Amestecă făina, sarea și turmericul într-un bol mare. Adaugă ouăle bătute și 3 linguri din amestecul de lapte și apă. Amestecă tot timpul, până când obții un aluat omogen. În continuare încorporează treptat restul amestecului de lapte și apă pentru a subția aluatul. Transferă aluatul obținut într-un tub de plastic. Încălzește o tigaie la foc mic, timp de 1-2 minute. Adaugă ulei de floarea soarelui. Desenează rapid linii de aluat sub formă de plasă deasă, cu ajutorul tubului de plastic. Lasă clătita 30 de secunde pe o parte, apoi  întoarce-o și las-o încă 30 de secunde. Acest tip de clătite se pătrund foarte rapid, așa că trebuie să fii atent să nu se ardă. Lasă clătitele la răcit între foi de hârtie de copt.

 
4. Clătite coreene (jeon)

Legume tăiate fin, fâșii de carne sau fructe de mare sunt rumenite și acoperite cu aluat pentru a obține delicioasele clătite coreene numite jeon. Sunt servite adesea cu un sos special sau consumate ca aperitiv ori gustare între mese. 
 
Ingrediente:
 
- 75g de făină albă;
- un vârf de cuțit de sare;
- un vârf de cuțit de pudră de chilli;
- 1 ou;
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
- 4 cepe verzi, tăiate mărunt;
- 100g de creveți fierți cu usturoi;
- 1 cățel de usturoi tăiat mărunt;
 
Pentru sos:
 
- 2 linguri de oțet de orez;
- 1 lingură de sos de soia;
- 1 ardei iute, tocat mărunt;
- un vârf de cuțit de zahăr.
 
Cum se prepară:
 
Amestecă bine toate ingredientele pentru sos și pune-l deoparte. După aceea alege un bol mare și amestecă făina, pudra de chilli și sarea, până când obții un aluat omogen. Fă un gol în centrul aluatului. Separat, bate oul cu 100ml de apă și usturoiul. Adaugă acest mix în golul creat și amestecă pentru a crea o textură uniformă. Încălzește o tigaie la foc mic, adaugă ulei de floarea soarelui și lasă ceapa 1 minut. Pune și creveții, apoi toarnă aluatul pentru a le acoperi. Lasă la foc mediu 3-4 minute, până când observi că baza are o nuanță aurie, iar partea de sus s-a întărit și este compactă. În acel moment poți întoarce clătita pe partea cealaltă. Las-o încă 4 minute. La final, taie felii din clătită și servește-le cu sosul pe care l-ai pregătit. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro