Regulile alimentatiei sanatoase
Zece reguli de baza fac diferenta dintre alimentatia sanatoasa si cea care dauneaza organismului tau. Conform datelor publicate de Consiliul European al Informatiilor Alimentare (EUFIC)
Zece reguli de baza fac diferenta dintre alimentatia sanatoasa si cea care dauneaza organismului tau. Conform datelor publicate de Consiliul European al Informatiilor Alimentare (EUFIC), specialistii au intocmit o lista a celor zece reguli de aur. Respectarea acestor principii poate fi o garantie a faptului ca starea ta de sanatate nu va fi afectata, in sens negativ, de ceea ce mananci.
Pentru a functiona normal, organismul are nevoie de 40 de nutrienti diferiti, fiecare cu rolul si scopul lui in metabolism. Nu exista niciun aliment care le poate aduce pe toate cele 40, astfel ca solutia este aceea de a manca variat. Cat mai variat! O alimentatie variata permite echilibrarea dietei. Daca la pranz ai mancat multe grasimi, alege o cina usoara si cat mai verde. Specialistii sustin ca a manca variat este calea care intretine nu doar tonusul organismului, dar si pe cel psihic. Oricat de buna ar fi friptura, nu poti manca in fiecare zi, doar friptura, pentru ca masa va deveni un cosmar!
Conform piramidei alimentare, baza alimentatiei ar trebui sa o reprezinte alimentele bogate in fibre, care sa provina din cereale integrale. Absenta lor din alimentatie sau aportul insuficient este cauza multora dintre afectiunile digestive, dar si a problemelor de nutritie.
Si fructele si legumele sunt fundamental necesare pentru o viata sanatoasa. Regula de baza este consumul a cel putin cinci fructe si legume diferite in fiecare zi. De preferat este ca fructele sa fie consumate in starea lor naturala, iar legumele sa fie preparate cat mai simplu posibil, pentru a conserva toate proprietatile.
Greutatea depinde de o serie de factori, printre care varsta si sexul. Exista valori normale pentru fiecare raport. Cresterea in greutate, peste limitele normale, raportata la varsta si sex, reprezinta un factor major de risc in aparitia problemelor cardio-vasculare, a cancerului si a unor tulburari metabolice grave si irevesibile, cum ar fi diabetul. Mai mult, depasirea limitelor normale de greutate determina un necesar caloric crescut, ceea ce te face sa mananci din ce in ce mai mult. Regula: in momentul in care te strange cureaua, sa incepi imediat sa faci miscare si sa reduci portiile. Trebuie stiut ca sursa cea mai mare de calorii o reprezinta grasimile, care aduc 9 kcal pentru fiecare gram, fata de 4 kcal pe gram, cat aduc proteinele sau carbohidratii.
Portiile medii si mici iti aduc avantaje. In primul rand, poti manca mai mult tipuri de alimente. O masa rezonabila inseamna 100 grame de carne, o cana de paste, un fruct, minimum 200 ml de lichid si 50 grame desert. Orice depaseste aceste limite trebuie lasat pentru masa viitoare sau impartit cu un prieten.
1. Mananca variat
Pentru a functiona normal, organismul are nevoie de 40 de nutrienti diferiti, fiecare cu rolul si scopul lui in metabolism. Nu exista niciun aliment care le poate aduce pe toate cele 40, astfel ca solutia este aceea de a manca variat. Cat mai variat! O alimentatie variata permite echilibrarea dietei. Daca la pranz ai mancat multe grasimi, alege o cina usoara si cat mai verde. Specialistii sustin ca a manca variat este calea care intretine nu doar tonusul organismului, dar si pe cel psihic. Oricat de buna ar fi friptura, nu poti manca in fiecare zi, doar friptura, pentru ca masa va deveni un cosmar!
2. Fibre si cereale integrale
Conform piramidei alimentare, baza alimentatiei ar trebui sa o reprezinte alimentele bogate in fibre, care sa provina din cereale integrale. Absenta lor din alimentatie sau aportul insuficient este cauza multora dintre afectiunile digestive, dar si a problemelor de nutritie.
3. Fructe si legume
Si fructele si legumele sunt fundamental necesare pentru o viata sanatoasa. Regula de baza este consumul a cel putin cinci fructe si legume diferite in fiecare zi. De preferat este ca fructele sa fie consumate in starea lor naturala, iar legumele sa fie preparate cat mai simplu posibil, pentru a conserva toate proprietatile.
4. Mentine-ti greutatea
Greutatea depinde de o serie de factori, printre care varsta si sexul. Exista valori normale pentru fiecare raport. Cresterea in greutate, peste limitele normale, raportata la varsta si sex, reprezinta un factor major de risc in aparitia problemelor cardio-vasculare, a cancerului si a unor tulburari metabolice grave si irevesibile, cum ar fi diabetul. Mai mult, depasirea limitelor normale de greutate determina un necesar caloric crescut, ceea ce te face sa mananci din ce in ce mai mult. Regula: in momentul in care te strange cureaua, sa incepi imediat sa faci miscare si sa reduci portiile. Trebuie stiut ca sursa cea mai mare de calorii o reprezinta grasimile, care aduc 9 kcal pentru fiecare gram, fata de 4 kcal pe gram, cat aduc proteinele sau carbohidratii.
5. Portii rezonabile
Portiile medii si mici iti aduc avantaje. In primul rand, poti manca mai mult tipuri de alimente. O masa rezonabila inseamna 100 grame de carne, o cana de paste, un fruct, minimum 200 ml de lichid si 50 grame desert. Orice depaseste aceste limite trebuie lasat pentru masa viitoare sau impartit cu un prieten.
super!!!!!!!!!! va multumesc mult pentru aceasta informatie!