Quinoa, ingredient de bază în bucătărie: 3 rețete
La micul dejun sau la mesele principale, quinoa este ingredientul ideal pentru rețete creative, cu un plus de savoare.
Vrei să folosești mai des quinoa dar nu ai găsit încă o rețetă gustoasă? Cu puțină creativitate quinoa va deveni ingredientul principal din bucătăria ta, furnizându-ți un plus de nutrienți și fibre, în timp ce savurezi preparate delicioase.
Iată câteva rețete care pun în valoare textura și aroma quinoa:
1. Salată cu piersici, quinoa și ceapă murată
Ingrediente:
- 150g de quinoa, clătită în apă rece;
- 4 lingurițe de sare Kosher;
- 6 piersici, tăiate cubulețe;
- 1 ceapă roșie, tăiată solzi;
- 50ml de oțet de mere;
- 3 linguri de zahăr;
- ½ căpățână de salată verde, cu frunzele rupte mărunt;
- 200g roșii cherry, tăiate pe jumătate;
- 25 ml ulei de măsline extravirgin;
- un vârf de cuțit de piper negru.
Cum se prepară:
Pune quinoa la fiert cu 4 căni de apă, la foc mediu. Adaugă 1 linguriță de sare. Acoperă cu un capac, redu focul și lasă să fiarbă 8-10 minute, până când quinoa devine pufoasă. Scurge apa, pune din nou quinoa în oală și acoperă cu un capac. Lasă 15 minute, apoi amestecă bine quinoa și întinde-o pe un platou, la răcit. Între timp, amestecă oțetul, zahărul și restul de sare și încălzește la foc mic, până când fierbe, iar zahărul și sarea se dizolvă complet. Toarnă acest amestec peste ceapa roșie și lasă aromele să se combine timp de 20 de minute. După aceea adaugă piersicile, salata verde, uleiul de măsline, roșiile cherry și quinoa. Savurează presărat cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Amestecul poate fi preparat cu cel mult 6 ore înainte, fără să adaugi salata verde.
2. Cușcuș crocant de quinoa cu ierburi aromatice
Ingrediente:
- 50g de năut;
- 2 lingurițe de sare de mare;
- 100g de quinoa;
- 50g de stafide;
- 50g de migdale coapte, tăiate bucăți mari;
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt;
- 5 frunze de busuioc verde;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 1 bucată de algă kombu;
- ½ lingură de oțet ume;
- 1 linguriță de suc de lămâie;
- 1 linguriță de coajă de lămâie sau portocală.
Cum se prepară:
Pune năutul într-un bol, acoperă-l cu 2 căni de apă și lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi, scurge apa, pune năutul într-o oală, acoperă cu apă, adu-l la punctul de fierbere și ia spuma care se formează. Adaugă alga kombu și lasă la foc mic, timp de 1-2 ore, punând apă din când în când. Cu 10 minute înainte de a opri focul pune ¼ linguriță de sare. După ce ai oprit focul clătește și elimină excesul de lichid, apoi pune deoparte. Într-o altă oală pune quinoa, apoi acoperă cu apă și amestecă bine pentru a o clăti. După aceea scurge bine tot lichidul. Adaugă 2 căni de apă proaspătă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 25 de minute sau până când toată apa a fost absorbită. Mută quinoa într-un bol și las-o la răcit.
După ce quinoa s-a răcit adaugă năutul, stafidele, migdalele, pătrunjelul, busuiocul, oțetul, sucul de lămâie, restul de sare și uleiul. Servește presărat cu puțină coajă de lămâie sau de portocală.
Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți folosi direct năut fiert de la conservă și nu mai folosi alga kombu.
3. Supă de roșii cu biscuiți cu parmezan, quinoa și busuioc
Ingrediente:
Pentru supă:
- 2 kg de roșii, tăiate pe jumătate;
- 12 frunze de busuioc proaspăt;
- o căpățănă de usturoi;
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin;
- 300g de quinoa fiartă;
- 1,5l de zeamă de pui;
- 1 linguriță de sare de mare;
- un vârf de cuțit de piper negru.
Pentru biscuiți:
- 80g de quinoa fiartă;
- 50g de parmezan ras;
- ¼ linguriță de ghimbir pudră.
Cum se prepară:
Biscuiții cu parmezan
Pentru a prepara biscuiții amestecă quinoa, ghimbirul și parmezanul ras într-un bol. După aceea tapetează o tavă cu hărtie de copt, pune câte o lingură din acest amestec la 5cm distanță și lasă la cuptor 5-7 minute sau până când biscuiții devin aurii. Lasă să se răcească.
Supa de roșii
Pune jumătățile de roșii, presărate cu busuioc și unse cu jumătate din uleiul de măsline într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și rumenește-le la cuptor timp de 45 de minute, până când roșiile devin moi, iar frunzele de busuioc sunt crocante. Într-o altă tavă cu hârtie de copt, întinde quinoa în strat uniform, adaugă cealaltă jumătate din cantitatea de ulei și lasă la cuptor timp de 15 minute.
Strivește cățeii de usturoi și pune-i într-o oală mare. Rumenește timp de 1-2 minute, apoi adaugă roșiile și zeama de pui. Lasă la foc mediu timp de 10 minute, până când amestecul devine consistent. Mixează cu un blender , apoi adaugă quinoa, sarea și piperul. Servește cu biscuiții de parmezan.