Obiceiuri sănătoase care te pun în pericol
Dietă & Fitness · Nutritie / 22.05.2019

Ești foarte atentă la dietă și crezi că faci totul corect? Problema este că multe lucruri promovate ca fiind benefice ți-ar putea face rău, îndepărtându-te de greutatea dorită și favorizând îmbolnăvirile. Descoperă ce obiceiuri nu sunt la fel de utile cum ai crezut.

Obiectivul de a avea o viață sănătoasă și un stil de viață în armonie cu natura și organismul tău nu este ușor de atins. Ai putea să-l realizezi mai greu tocmai pentru că te lași indusă în eroare de diferite obiceiuri care nu sunt complet greșite, dar care favorizează deciziile cu efecte negative pentru frumusețe și sănătate.

 
Iată ce obiceiuri te pot îndepărta de o viață cu adevărat sănătoasă:

 
1. Număratul caloriilor

În funcție de înălțime, sex, greutate și nivel de activitate vei avea nevoie de un anumit număr de calorii pentru a te menține în formă. Deși este adevărat că dacă vei consuma mai puține calorii decât ai nevoie vei slăbi, un meniu sănătos nu se limitează la totalul de calorii. Dacă te concentrezi numai pe acest criteriu ai putea rata vitamine și minerale importante pentru sănătate. Nu transforma mesele într-un simplu joc al numerelor, ci calculează și ce obții din fiecare alimemnt pe care îl consumi. Crează-ți un plan pentru un meniu variat, care să-i furnizeze organismului nutrienții esențiali pentru multă energie și prevenirea îmbolnăvirilor.

 
2. Cinele copioase

De câte ori nu ai sărit peste micul dejun, ai mâncat foarte puțin la prânz și ai crezut că este în regulă să recuperezi caloriile la ora cinei? Nu te ajută deloc să mănânci foarte puțin mai mult de jumătate din zi dacă seara vei consuma alimente în exces. În acest mod nu numai că vei favoriza îngrășarea, dar digestia va începe după masa de seară și îți va fi foarte greu să adormi. Nu-i furniza corpului o cantitate excesivă de alimente tocmai când vrei să te relaxezi și să te odihnești. Caloriile care nu vor fi prelucrate optim vor fi stocate sub formă de țesut adipos, iar rotunjimile inestetice își vor face curând apariția.
Mai bine schimbă scenariul și mănâncă mai mult la micul dejun pentru a avea multă energie toată ziua. La prânz alege proteine din carne slabă, alături de o salată de crudități, iar seara mănâncă foarte ușor.

 
3. Evitarea desertului

Nu înseamnă că trebuie să mănânci mult tort sau 3-4 prăjituri, dar uneori îți poate fi foarte poftă de ceva dulce. Starea de sănătate se reflectă și la nivel emoțional, iar dacă simți că vrei neapărat să guști dintr-o prăjitură nu-ți refuza acest deliciu. Fii atentă la mărimea porției și nu te lăsat dominată de pofta de dulce, dar dă-ți permisiunea să faci unele excepții la nivel de săptămână fără să te simți vinovată.

 
4. Înlocuirea meselor cu sucuri

Nu este neapărat greșit să consumi sucuri de fructe și legume dacă le prepari chiar tu, însă nu este recomandat să înlocuiești toate mesele cu sucuri. Vei rata conținutul de fibre și alți nutrienți esențiali de care organismul tău are nevoie în fiecare zi. Încearcă să alegi smoothie-urile mai des pentru a preveni carența de vitamine și minerale și adaugă semințe de chia sau de in pentru o doză utilă de grăsimi sănătoase.

 
5. Comandarea unei salate de fiecare dată

Nu comanzi decât salată când mergi la restaurant? Poate pare cea mai bună opțiune, dar dacă alegi salată verde cu bucăți de bacon, crutoane și un dressing cu multe grăsimi și zahăr nu vei obține deloc avantaje. Analizează ingredientele salatelor din meniu și alege un dressing simplu din ulei de măsline și oțet balsamic.

 
6. Consumul excesiv de batoane

Este foarte simplu să ai mereu batoane proteice sau de cereale la tine, fie în excursii, fie când mergi la sală sau te grăbești spre serviciu, dar nu este indicat să înlocuiești mesele principale cu ajutorul lor. Chiar dacă ambalajul susține că batonul respectiv poate asigura toți nutrienții de care ai nevoie să știi că nu este sănătos să le utilizezi tot timpul. 
Mai bine taie legume seara pentru a le putea lua cu tine a doua zi și amestecă lapte de orez cu fulgi de ovăz și semințe de floarea soarelui. Nu ai nevoie numai de un baton, ci și de un gust aparte și diferite culori care te vor stimula să alegi alimentația sănătoasă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro