Nu doar tăieței Udon! 5 specialități pe care nu trebuie să le ratezi în Kagawa
Deși această regiune a Japoniei este supranumită „prefectura tăiețeilor Udon” are și alte feluri de mâncare apetisante de oferit. Descoperă din ce specialități trebuie neapărat să guști dacă mergi în excursie în Kagawa.
Dacă plănuiești să mergi în regiunea Kagawa din Japonia trebuie să fii pregătit și la nivel culinar pentru că vei avea în preajma ta feluri de mâncare neobișnuite, dar foarte gustoase.
Iată ce preparate trebuie să comanzi când vizitezi această zonă:
1. Honetsuki-dori (pui cu oase)
Acest fel de mâncare este considerat un răsfăț culinar specific Prefecturii Kagawa. Este o specialitate care se servește în orașul Marugame și se prepară din pulpe de pui cu tot cu oase, care se rumenesc lent la cuptor. Există două feluri de rețete: „oua-dori”, pregătită din găini și „waka-dori”, pregătită din pui. Oya-dori se caracterizează printr-o textură mai fermă și o aromă puternică, care se intensifică la fiecare înghițitură. Waka-dori are o textură foarte fină și fragedă pentru că provine din puii mici și ar putea fi mai utilă pentru a te obișnui cu preparatul. Ambele variante utilizează condimente speciale și mult usturoi, potrivindu-se de minune cu berea.
2. Mamba no Kenchan
Un alt preparat pe care trebuie să-l testezi este Mamba no Kenchan. „Mamba” este denumirea utilizată în estul Prefecturii Kagawa pentru „miike takana”, care se referă la planta de muștar. Este pregătit cu tofu mărunțit și rumenit bine la tigaie, apoi trecut printr-o baie de abur. Muștarul verde utilizat este de obicei murat, dar în Kagawa se fierbe la baie de abur.
Pentru obținerea unui gust deosebit se folosesc sos de soia, mirin, supă de dashi și melci. Se poate adăuga zahăr sau preparatul se va servi presărat cu ardei iute, în funcție de tradiția restaurantului în care iei masa. În vestul Prefecturii Kagawa Mamba se numește „hyakka”, iar rețeta poartă denumirea de „Hyakka no Yukibana" („flori de zăpadă cu muștar”).
3. Somen cu măsline
În orașul Shodoshima din regiunea Kagawa s-au cultivat pentru prima dată măslinele în Japonia. Acesta este și motivul pentru care există o varietate de rețete pe bază de măsline în Kagawa. Somen cu măsline este o rețetă care include suc de măsline, pastă de măsline și ceai preparat din frunzele de măslin. Amestecul se toarnă peste tăieței de casă fierți, iar la final totul este uns cu un strat subțire de ulei de măsline. Este o specialitate care poate fi servită numai în Kagawa. Spre deosebire de tipul standard de somen din restul Japoniei, care este de culoare albă, acesta are culoarea intensă a măslinelor și o textură foarte plăcută. Somen-ul cu măsline se servește rece, alături de un sos preparat cu dashi.
4. Carne de vită cu măsline
Vacile negre din Kagawa care cresc în climatul temperat din jurul mării interioare Seto sunt numite „sanuki-gyu” pentru că sunt hrănite cu produsul rămas din măsline după extragerea uleiului de măsline. Carnea lor este foarte fragedă și aromată și trebuie neapărat să alegi din meniul restaurantelor preparatul Gyuniku Udon cu măsline. Tăiețeii din componența acestei rețete sunt preparați dintr-o varietate mai rară de grâu care crește numai în regiunea Kagawa. Această rețetă delicioasă a fost introdusă oficial în meniul resturantelor în 2013.
5. Hamachi cu măsline
Hamachi (macroul din Japonia) este obținut în crescătorii speciale care își au originea în Kagawa, iar ulterior s-au răspândit pe teritoriul întregii țări. Cu toate acestea, numai în această zonă există hamachi cu măsline, ceea ce înseamnă că peștii sunt hrăniți exclusiv cu pudră de frunze de măslin timp de cel puțin 20 de zile.
Această măsură îmbunătățește textura peștelui și creează un gust complex. Frunzele de măslin conțin foarte multă oleuropeină, un tip de polifenol, iar carnea de pește devine mai rezistentă la oxidare și decolorare. Hamachi cu măsline nu este deloc gras și merită să-l savurezi cu sashimi.