Morcovii te protejează împotriva cancerului
Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanţi şi totodată sunt cea mai bogată sursă de provitamina A. Antioxidanţii din morcovi ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, cancerului şi îmbunătăţesc vederea.
Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanţi şi totodată sunt cea mai bogată sursă de provitamina A. Antioxidanţii din morcovi ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, cancerului şi îmbunătăţesc vederea.De asemenea, aceste legume conţin şi vitamina C, vitamina K, fibre şi potasiu. Iată câteva motive pentru care nu trebuie excluşi din alimentatia zilnică.
1. Previn afecţiunile cardiovasculare
Şase studii epidemiologice au făcut legătura dintre dieta bogată în carotide cu afecţiunile cardiovasculare şi au demonstrat că dieta bogată în carotide este asociată cu un risc mai mic de a suferi afecţiuni cardiovasculare. Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arată că cei care consumă cel puţin un morcov şi spanac în fiecare zi prezintă un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inimă în comparaţie cu cei care nu obişnuiau să consume aceste alimente.2. Îmbunătăţesc vederea
Dacă ochii îţi joacă feste, află că un consum de morcovi te-ar putea ajuta. Beta-carotenul ajută la îmbunătăţirea vederii, mai ales pe cea nocturnă. Dupa ce beta-carotenul este transformat în vitamina A la nivelul ficatului, aceasta porneşte către retină unde este transformată in rodopsină, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne apariţia degenerescenţei maculare şi dezvoltarea cataractei, cea mai comună cauză o orbirii.3. Îmbunătăţesc funcţionarea plămânilor
Fumătorii trebuie să consume alimente bogate în vitamina A, recomandă specialiştii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kansas, acestea ajută la buna funcţionare a plămânilor.În timp ce studia legătura dintre vitamina A, inflamarea plămânilor şi emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutriţie, a făcut o descoperire importantă: un carcinogen comun din fumul de ţigară duce la deficienţă de vitamina A. Baybutt consideră că datorită protecţiei oferite de vitamina A se explică de ce unii fumători nu fac emfizem.
4. Protejează împotriva cancerului la sân
Morcovii sunt cea mai mare sursă de carotide. O dietă bogată de carotide a fost asociată cu scăderea cu 20% a cancerului de sân postmenstrual şi cu 50% a incidenţei cancerului de vezică, col uterin, prostată, colon, esofag.Găteşte morcovii întregi pentru a te proteja de cancer!
Specialiştii de la Universitatea Newcastle au descoperit că fierţi întregi, morcovii conţin cu 25% mai mult falcarinol, substanţa care luptă împotriva cancerului. "Dacă sunt tocaţi bucăţele, un număr mai mare de nutrienţi din morcovi ajung în apa în care sunt fierţi. Tăiaţi după ce au fost fierţi, aceştia au un conţinut mai mare de nutrienţi şi, de asemenea, un gust mai bun,"
Într-un studiu efectuat anterior, dr. Brandt a descoperit că şoarecii de laborator cu o dietă bazată pe morcovi sau falcarinol prezintă un risc de 3 ori mai mic de a dezvolta tumori. Însă dr. Brandt nu s-a oprit aici cu cercetările. Studiul a continuat şi a descoperit că, fierţi înainte de a fi tăiaţi, morcovii conţin o cantitate mai mare de falcarinol.