Importanta unei alimentatii corecte in anotimpul rece
O dieta sanatoasa trebuie sa fie echilibrata, ceea ce presupune un consum mai ridicat de anumite alimente si un consum mai redus de produse din alte categorii. Un punct de reper in acest sens este piramida alimentelor, la baza careia stau cerealele, alimentul care este recomandat a fi consumat cel mai des intr-o zi - si aceasta mai ales in anotimpul rece, cand organismul este mai sensibil si deci, predispus racelii sau gripei.
Unul dintre elementele esentiale ale unei diete sanatoase trebuie sa fie carbohidratii. Acesta dieta include alimente care contin amidon, cum ar fi: cerealele, painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, taiteii sau pizza. Ei mai sunt cunoscuti drept carbohidrati complecsi, deoarece sunt compusi din mai multe hidrocarburi si e nevoie de mai mult timp pentru a fi digerati.
Fructele, legumele si alimentele precum zaharul, mierea sau dulciurile sunt numite hidrocarburi simple sau zaharuri deoarece contin mai putine hidrocarburi, se digera rapid si furnizeaza o crestere rapida a energiei.
De ce sunt carbohidratii importanti?
Carbohidratii sunt cei mai importanti furnizori de energie pentru corpul uman. Odata mancati, ei sunt descompusi in interiorul corpului si transformati in glucoza care circula prin vasele de sange si furnizeaza energia necesara desfasurarii oricarei activitati. Surplusul de glucoza este depozitat in ficat si muschi, iar surplusul de calorii de la macronutrienti este depozitat in corp sub forma de grasime.
Care este necesarul zilnic de carbohidrati?
Carbohidratii ar trebui sa furnizeze cel putin jumatate din necesarul nostru zilnic de calorii. Aceasta inseamna aproximativ 300 de grame de hidrocarburi pentru barbati si 250 de grame de hidrocarburi pentru femei. Fiecare gram de carbohidrati furnizeaza patru calorii de energie. In tarile dezvoltate, majoritatea adultilor isi procura 45 la suta din calorii sub forma de carbohidrati.
Surse de carbohidrati
- 165 grame (1 castron) de orez fiert contin 53 grame hidrocarburi
- un bol cu cereale pentru mic dejun contine 30-40 grame hidrocarburi
- 150 grame (1 castron) de paste fierte contin 35 grame hidrocarburi
- o lingurita de zahar contine 5 grame hidrocarburi.
Toate cerealele de mic dejun sunt bogate in carbohidrati. Cantitatea de carbohidrati la o portie de 30 grame de cereale servite cu lapte partial degresat: Cornflakes - 30,8 grame; Fitness - 29,8 grame; Ciniminis - 29 de grame.
De asemenea, in anotimpul rece este cu atat mai important sa ne asiguram ca ii furnizam organismului nostru necesarul zilnic de calciu. Acest element are, printre altele, rolul de a favoriza asimilarea elementelor nutritive si eliminarea reziduurilor acide, in urma procesului metabolic.
Iata o reteta delicioasa si usor de preparat, care te va ajuta sa-ti incepi ziua cu un zambet si plina de energie.
Cereale cu iaurt
Ingrediente: un bol cereale de grau, un sfert de pahar de caise uscate, taiate marunt, o lingurita de stafide, o lingurita de afine uscate, o lingurita de nuci uscate, o cutie de iaurt de piersici.
Mod de preparare: Se amesteca bine cerealele, fructele uscate si nucile. Intr-un bol, se pun straturi alternative de iaurt si cereale, incheind cu un strat de cereale. Pofta buna! Nu-i asa ca se anunta o zi minunata?