Grasimile: esentiale pentru organism, dar atentie la calitatea lor!

Nutritie / 23.02.2010

Calitatea grasimilor pe care le consumam in fiecare zi are un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, cu impact dovedit asupra colesterolului din sange, avertizeaza specialistii in cadrul Reuniunii Internationale a Expertilor in Nutritie care a avut loc la Barcelona pe 1-2 februarie a.c.

Calitatea grasimilor pe care le consumam in fiecare zi are un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, cu impact dovedit asupra colesterolului din sange, avertizeaza specialistii in cadrul Reuniunii Internationale a Expertilor in Nutritie care a avut loc la Barcelona pe 1-2 februarie a.c.

 La reuniune au participat reprezentanti din 25 de tari, inclusiv Romania care a adoptat Declaratia de la Barcelona, iar tema dezbatuta a fost "Importanta Calitatii Grasimilor pentru Sanatate". Este important sa constientizam faptul ca organismul nostru are nevoie in fiecare zi de grasimi, insa pentru a le alege pe cele potrivite e nevoie sa cunoastem cateva detalii despre principalele surse de grasimi.  

Ce rol au grasimile in organism?


Potrivit Dr. Ciprian Constantin, medic rezident diabet, nutritie si boli metabolice si membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa "grasimile au atat rol energetic, adica pot fi folosite la producerea de energie, depozitarea de energie in tesutul adipos (1 g de grasime furnizeaza 9 kcal), cat si plastic (de structura, adica intra in componenta membranelor celulare). Exista mai multe tipuri de grasimi: grasimi simple si grasimi complexe (aici este inclus si colesterolul). Grasimile simple sunt de doua feluri: grasimi saturate (care contin o cantitate mare de acizi grasi saturati si la temperaturi scazute - la frigider - sunt solide) si grasimi nesaturate care contin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati (care chiar la temperaturi scazute sunt lichide sau tartinabile). O categorie mai speciala de grasimi o constituie grasimile trans (acizi grasi nesaturati a caror configuratie a fost modificata in urma unui proces industrial de hidrogenare partiala, sau biohidrogenare - in rumenul rumegatoarelor)".


Sa nu uitam de beneficiile pe care le aduc acizii grasi esentiali: Omega 3 si Omega 6, care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie sa ii includem in alimentatie. Acestia fac parte din grupul grasimilor nesaturate, precizeaza specialistul.   

Care sunt principalele surse de grasimi?

 Grasimile saturate: la nivel mondial, principalele surse sunt produsele lactate grase (untul, untul lichid clarificat, laptele integral, smantana si branzeturile grase), carnurile grase, grasimile animale (precum seul sau untura), grasimile vegetale (de palmier, de samburi de palmier, de cocos) si snacks-urile sau dulciurile grase (precum prajiturile, produsele de patiserie si cartofii prajiti);Grasimile trans: principalele surse ce pot fi inlocuite sunt uleiurile partial hidrogenate. Carnea de vita, de porc, de miel, untul, laptele si alte produse din lapte contin in mod natural grasimi trans;Grasimile nesaturate (polinesaturate si mononesaturate): principalele surse sunt uleiurile vegetale (uleiul de soia, de rapita, de floarea soarelui, de masline), produsele realizate din acestea (precum margarinele tartinabile de calitate si maioneza), uleiul de peste, pestele gras, semintele oleaginoase.             Citeste in pagina urmatoare ce ne recomanda nutritionistii sa consumam >>> 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro