Cum se obtin germenii?
Puteti obtine germeni acasa, cu usurinta, din seminte si boabe. De exemplu, incercati cu seminte de trifoi, lucerna, fasole, boabe de grau. Tot ce va trebuie este un borcan mare (de aproximativ un litru), niste seminte sau boabe, apa proaspata, o bucata de tesatura din bumbac sau muselina.
1.Clatiti bine semintele, asezati-le intr-un borcan si acoperiti-le cu cativa cm de apa fiarta si racita. Acoperiti totul cu bucata de tesatura din bumbac sau panza, fixat pe gura borcanului cu ajutorul unui elastic si lasati-le peste noapte intr-un loc calduros si intunecat.
2. A doua zi, clatiti semintele cu apa rece. Scurgeti-le bine pentru a nu putrezi. Duceti-le iar la intuneric. Faceti acest lucru de 2 ori pe zi, pana cand semintele incep sa incolteasca. Inclinati borcanul la un unghi de 45 grade pentru a le permite germenilor sa creasca in borcan.
3. Apoi asezati borcanul pe un pervaz luminat pentru a le oferi un plus de energie. Consumati-i sau pastrati-i intr-un recipient inchis ermetic in frigider. Germenii pot fi pastrati in frigider timp de 2-3 zile.
Daca doriti sa obtineti germeni in cantitati mai mari, procurati-va o trusa speciala pentru germinare de la un magazin cu articole pentru gradinarie sau de la un centru pentru sanatate. Aceste truse au instructiuni de folosire. Spatiul excedentar pe care il ofera tavile trusei respective le va permine germenilor sa creasca mai inalti si mai bogati. Ca o alternativa, puteti folosi o strecuratoare de bucatarie sau un cos din bambus. Cosurile trebuie sterilizate prin fierbere timp de aproximativ 3 minute. Gaurile sau orificiile trebuie sa fie mici pentru ca germenii sa nu cada.
Protejati semintele incoltite, respectiv lastarii cu o folie subtire din plastic. Folie trebuie sa fie indeajuns de groasa (aproximativ 4 milimetri) pentru a sta dreapta. Practic, va fi nevoie sa creati un cort in jurul cosului. Este necesar ca folia sa stea dreapta pentru a permite aerului sa circule, pentru mentinerea umiditatii si a temperaturii. Daca folia de plastic cade peste germeni ii va distruge. Folia de protectie poate sa ajunga pana la o inaltime de aproximativ 25 cm. Ridicati putin cosul cu ajutorul unei pietre sau ustensile de bucatarie pentru a impiedica contactul direct cu plasticul. Este necesar sa curatati plasticul in mod regulat pentru a evita producerea mucegaiului.
Informatiile au fost preluate din cartea "Hrana vie pentru sanatate -12 supralimente naturale pentru intarirea sanatatii" editia a 2-a, de Dr. Gillian McKeith, trad: Ioana Maria Diaconu, Bucuresti, Curtea Veche Publishing, 2007 www.curteaveche.ro
Am inceput sa folosesc germenii de plante si pot spune ca simt deja o imbunatatire a sanatatii. nu sufar de nicio boala dar de cand consum germeni, ma simt mult mai bine. ii prefer pe cei de ridichi, schinduf, linte, lucerna si naut. Se pot prepara in casa daca ai timp, semintele necesare si nu te plictisesti sa ii faci. Mai sunt si anumite tipuri de germeni care nu imi ies. Acestia ii iau de la cora sau real.
Cultivarea germenilor acasa presupune un timp de 10 minute/zi, iar in ceea ce priveste prospetimea, sunt net superiori fata de cei din comert cu valori nutritive mult mai ridicate. Mai nou, se gasesc si seminte de germinat bio pe http://www.paradisulverde.com impreuna cu recipientul special pentru germinat (germinator) si cu instructiuni de folosire.
am incercat si eu germenii de la billa si cora, la Cora fiind mai multe sortimente si sunt buni , iar eu ma simt mai bine de cand ii folosesc
germenii sunt corpusculi foarte mici care in conditii favorabile se dezvolta si da nastere unei noi vietati
Germeni proaspeti am gasit in Bucuresti la Billa si la Cora. nu sunt scumpi iar calitatea e ok.
Nu e neaparata nevoie sa cumperi germeni gata crescuti. Germenii se pot creste foarte usor din seminte. Trebuiesc udate de doua ori pe zi. Mai multe detalii gasesti la un distribuitor de seminte pentru germeni (eu am gasit la QUARK). Ei au seminte speciale, obtinute din culturi certificate bio.
de unde cumparam acesti germeni din ce magazine?