În special în perioadele de post, soia capătă o importanţă aparte şi este consumată de foarte mulţi români. Află de la celebrul Dr. Oz dacă este sau nu sănătoasă soia şi în ce cantităţi se consumă!
În special în perioadele de post, soia capătă o importanţă aparte şi este consumată de foarte mulţi români. Află de la celebrul Dr. Oz dacă este sau nu sănătoasă soia şi în ce cantităţi se consumă!
O găsim într-o varietate de produse, de la mezeluri până la pateuri, iaurturi, lapte şi brânzeturi. Însă, soia a generat de-a lungul timpului multe polemici. Susţinătorii săi spun că este un aliment sănătos, în vreme ce opozanţii trag semnale de alarmă că nu ar trebui să o consumăm. Care este adevărul? Dr. Oz te lămureşte cu privire la beneficiile şi dezavantajele consumului de soia. Iată câteva dintre cele mai frecvente controverse legate de consumul de soia şi care este părerea specialistului:
1. Pot să fac cancer la sân dacă mănânc soia?
Majoritatea studiilor realizate arată că soia scade riscul de cancer mamar, susţine Dr. Oz. Soia a fost legată de cancerul mamar deoarece conţine izoflavone, substanţe care au un efect asemănător estrogenului, iar acest hormon în exces poate să crească riscul de cancer la sân. De asemenea, aceste izoflavone le găsim şi în alte legume şi cereale, însă cantitatea cea mai mare se regăseşte în soia. Cu toate acestea, Dr. Oz ne lămureşte că estrogenul din soia nu este nici pe departe atât de puternic precum cel de origine animală, iar cel uman este chiar de 1000 de ori mai puternic.
De asemenea, izoflavonele au şi un efect pozitiv asupra organismului: stimulează regenerarea celulară, protejează împotriva cancerului şi reglează nivelul de colesterol.
2. Consumul de soia poate să-mi facă rău la inimă?
Nici nu se pune problema ca soia să-ţi afecteze inima, susţine Dr. Oz. Din contră, studiile arată că soia reglează tensiunea arterială, scade colesterolul şi asigură o circulaţie bună a sângelui. Produsele care conţin soia integrală, fără adaosuri de aditivi, au o cantitate mare de fibre şi proteine. Dr. Oz consideră că soia este o sursă de proteine mult mai sănătoase decât cele care se regăsesc în produsele de origine animale, deoarece acestea conţin şi grăsimi rele.
3. Consumul de soia poate să-mi facă rău la tiroidă?
Cercetările de până acum arată că soia nu afectează tiroida, în special atunci când aceasta funcţionează bine. În schimb, Dr. Oz avertizează că soia este periculoasă pentru persoanele care suferă de o boală tiroidiană şi sunt sub tratament, deoarece substanţele din soia pot să scadă eficienţa medicamentelor.
Sfatul lui Dr. Oz pentru persoanele care au probleme tiroidiene este acela de a aştepta câteva ore după administrarea tratamentului înainte de a consuma produse din soia.
Soia consumată moderat este sănătoasă
Este concluzia la care a ajuns specialistul care recomandă 1-2 porţii de produse din soia pe zi, însă doar dacă le alegi cu atenţie pe cele care nu au aditivi nocivi. O porţie este echivalentul a 1/2 cană cu brânză tofu sau 1 cană cu lapte de soia.
Produsele din soia: pe care să le eviţi şi pe care să le consumi?
Nu toate produsele din soia sunt sănătoase, deoarece unii producători includ o multitudine de ingrediente nocive în reţetele lor. De exemplu, Dr. Oz ne avertizează că ar trebui să evităm burgerii din soia de la supermarket şi batoanele energizante cu soia, deoarece acese produse sunt făcute cu soia procesată, lucru care o lasă fără valoare nutriţională. Nu cumpăra un produs din soia fără să citeşti lista cu ingrediente, iar dacă aceasta conţine numeroşi aditivi mai bine renunţă la el. De cele mai multe ori, produsele procesate din comerţ conţin o cantitate excesivă de zahăr, sare şi făină rafinată.
Dr. Oz recomandă:
- consumul de lapte din soia în cantităţi moderate, însă trebuie să îl alegi cu atenţie. Acesta trebuie să fie obţinut din boabe integrale de soia fierte, nicidecum din pudră de soia şi cu un adaos de aditivi pe care nu-i înţelegi. Un lapte de soia bun trebuie să conţină soia boabe, apă şi eventual sare şi sirop de agave. Caută variantele cât mai simple şi cu cât mai puţine ingrediente.
- consumul de tofu din boabe de soia integrale este sănătos, deoarece conţine calciu şi acizi graşi omega 3.
- consumul de produse fermentate din soia, cum ar fi tempeh şi miso care conţin probiotice şi un nivel ridicat de vitamine şi minerale.