Dr. Oz: 5 alimente care scad riscul de inflamaţii în organism
Multe dintre alimentele pe care le consumăm inflamează intestinul şi îi slăbesc structura. Acest lucru se poate extinde în tot corpul, dacă nu ne hrănim corect şi favorizează îmbolnăvirea celulelor.
Majoritatea persoanelor ignoră legătura directă dintre alimentaţie şi starea de sănătate generală. Consumă cele mai proaste alimente fără să conştientizeze faptul că nu aduc niciun beneficiu corpului, mănâncă exagerat de mult, combină orice alimente la o singură masă şi nu ţin cont de un program cât de cât ordonat al meselor. Acest lucru nu generează multe neplăceri atunci când corpul este tânăr şi funcţionează mult mai bine. Însă, acest şoc toxic al alimentelor şi lichidelor acide este resimţit de fiecare dată de intestine, susţine un medic celebru, Robert Morse în cartea sa "Sătrăim sănătos fără toxine"."După ce hrana a fost digerată, ea va fi absorbită de căptuşeala intestinală prin intermediul vilozităţilor. Asimilarea substanţelor nutritive este la fel de importantă ca să procesul digestiv. Dacă asimilarea corespunzătoare a substanţelor nutritive la nivel celular este blocată de deşeurile reţinute în colon se ajunge la formarea toxinelor şi la acumularea unei materii cleioase la nivel intestinal, denumită placa mucoidă. Această placă provoacă inflamaţii şi descompunerea ţesuturilor din pereţii intestinali",
Un alt specialist, invitat în emisiunea moderată de celebrul Dr. Oz, Dr. Andrew Weil, vorbeşte despre faptul că inflamaţiile cronice din corp predispun la boli grave, cum ar fi bolile de inimă, cancerul şi maladia Alzheimer. De asemenea, în cartea sa "True Food", Dr. Weil oferă soluţiile cele mai bune care apără organismul de inflamaţii.
Iată cele mai importante alimente cu rol antiinflamator:
1.Fructele şi legumele bogate în carotenoizi
Acestea conţin antioxidanţi puternici şi au proprietăţi antiinflamatorii. Include în alimentaţia ta varza roşie, dovleacul, rucola, morcovii, caisele! Consumă 4-5 porţii pe zi.
2. Cerealele integrale sau mărunţite
Spre deosebire de variantele măcinate, aceste cereale integrale sau mărunţite puţin sunt bogate în fibre, se digeră mult mai lent, împiedicând astfel fluctuaţiile insulinei care pot cauza inflamaţii în corp. Alege orezul brun sau basmati, ovăzul, quinoa, orzul perlat. Consumă 3-5 porţii pe zi.
3. Uleiuri care conţin polifenoli
Au proprietăţi antioxidante şi ajută la prevenirea inflamaţiilor în întregul corp. Alege uleiul de măsline extravirgin, uleiul de in, uleiul din seminţe de struguri. Alte surse de polifenoli sunt nucile crude, caju sau avocado. Consumă 5-7 porţii pe zi (o porţie constă într-o linguriţă de ulei)
4. Peştele şi fructele de mare
Conţin acizi graşi omega-3 care au un rol esenţial în reducerea inflamaţiilor din corp. Consumă hering, sardine, păstrăv, somon, anşoa, macrou, cod sau fructe de mare cam 2-4 porţii pe săptămână. O porţie înseamnă 120 de grame.
5. Condimente
Foloseşte pentru preparatele tale diverse condimente recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatorii. Consumă ardei iute, busuioc, scorţişoară şi turmeric. Dr. Weil recomandă în special turmericul care este recunoscut din vechime ca fiind un antiinflamator puternic.