Dietoterapia in hepatita cronica
Alimentatia acestei categorii de bolnavi trebuie sa fie cel putin normocalorica, iar in caz de denutritie concomitenta va fi chiar hipercalorica.
Se va asigura un aport optim de proteine, in special dintre cele cu valoare biologica mare, cu continut complet in aminoacizi esentiali si in proportii adecvate pentru sinteza proteinelor proprii organismului.Ratia de grasime va fi normala sau moderata, folosindu-se mai ales cele care sunt mai bogate in acizi grasi saturati. Glucidele vor proveni din fructe, legume sau cereale, mai putin din dulciuri concentrate, avand in vedere ca la acesti bolnavi exista adesea - concomitent - si scaderea tolerantei la hidratii de carbon. (...)
Se vor evita mesele abundente, preparatele laborios realizate, cele condimentate excesiv sau cu condimente interzise, mesele la ore neregulate, cele servite cu mai putin de 2 ore inainte de culcare, ca si consumarea de lichide in timpul mesei. De regula se vor servi 5 mese pe zi, dintre care doua gustari.
Alimente permise in hepatita cronica
- carnea de vita, vitel, pasare, peste, proaspata si slaba, sunca presata. Carnea se va da fiarta, fripta, inabusita sau ca tocatura dietetica;
- lapte dulce sau batut, iaurt, branza de vaci proaspata, cas, urda, branzeturi dietetice din comert, desodate;
- ouale preparate, fierte moi, ochiuri romanesti, omleta dietetica sau in preparate, 1 ou la 2-3 zile. In cazuri mai avansate de boala se va da numai albus de ou, iar galbenusul de ou in preparate dietetice, 2 pe saptamana;
- grasimi foarte proaspete: unt, margarina, frisca, smantana, ulei adaugate proaspete la preparate sau fierte in acestea si in cantitati rezonabile;
- painea
- fainoasele rafinate: gris, orez, macaroane, spaghete, taitei, etc;
- legume proaspete, sarace in celuloza: carote, morcovi, dovlecei, conopida, rosii, ardei gras, cartofi, fasole verde, sfecla, loboda, salata verde, etc pregatite ca salate crude sau coapte, in supe, ciorbe, mancaruri de legume sau cu carne, ca budinci, sufleuri, soteuri, piureuri;
- fructele sunt, in general, permise toate, ca sucuri de fructe, compoturi, salate de fructe, in preparate (gelatine, prajituri cu aluaturi dietetice, sufleuri), ori ca peltea, marmelada sau gem;
- deserturile se vor pregati din fructe, branza de vaci, ou, lapte si faina;
- sosurile se vor pregati dietetic, cu faina diluata in apa rece si adaugata la preparatul care fierbe pe foc, impreuna cu grasimea;
- condimente: sunt permise numai cele aromate (cimbru, tarhon, dafin, verdeturi, vanilie, scortisoara);
- supe: creme de legume, supe fainoase, supe slabe de carne sau de rosii, bors rusesc, bors de sfecla;
- sosuri: toate sosurile dietetice, fara rantas si ceapa.
Alimente interzise
- carnea grasa sau bogata in tesut conjunctiv: porc, oaie, gasca, rata, mezeluri nedietetice, carnurile prajite (snitel, paneuri), tocatura nedietetica (pregatita cu ceapa prajita si cu condimente interzise);
- branzeturi fermentate, foarte grase sau foarte sarace;
- ouale prajite sau incluse in preparatele nedietetice, ori fierte tari;
- untura, slanina, seul, grasimile prajite de orice fel;
- painea neagra, painea proaspata, fainoasele nerafinate;
- legumele cu celuloza dura (ceapa, castravetii, ridichiile, lintea, fasolea bob, mazarea, bamele) sau cele pregatite cu multa grasime;
- fructele oleaginoase: nuci, alune, masline;
- deserturile preparate cu multa grasime sau mult ou, ciocolata, cacao si toate derivatele lor;
- bauturile excitante (cafeaua, cacao, ceai rusesc), bauturile alcoolice de orice fel (inclusiv berea, vinul);
- condimente iuti, iritante: ardeiul iute, boiaua iute, ceapa, usturoiul, piperul, mustarul, hreanul;
- orice aliment prea sarat sau conservat in sare: sarea se va da in cantitati normale, dar nu in exces.
Informatiile au fost preluate din cartea "Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002, www.all.ro