Dieta antiinflamatoare prelungește viața. Ce trebuie să mănânci?
Dietă & Fitness · Nutritie / 14.01.2019

Iubitorii de cafea, ciocolata si vin roșu au motive de bucurie: o nouă cercetare a arătat că un consum de alimente și băuturi cu efect antiinflamator, așa cum sunt și acestea, ar putea fi secretul pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Studiul, care a fost publicat în Journal of Internal Medicine, a analizat datele a 68.000 de femei și bărbați din Suedia și a descoperit că persoanele care au o dietă bogată în alimente cu efect antiinflamator sunt cu 18 procente mai puțin predispuse să moară prematur decât cei care nu consumă astfel de alimente. Mai exact, au un risc cu 13 la sută mai mic de a muri din cauza cancerului și cu 20 la sută mai mic de a muri din cauza unei afecțiuni cardiovasculare.

Potrivit medicului Joanna Kaluza, coordonatorul studiului, "chiar și aderența parțială la dieta antiinflamatoare poate aduce beneficii pentru sănătate." 

Dar ce este, mai exact, dieta antiinflamatoare? Nutriționistul Jenna Hope oferă câteva răspunsuri pentru redonline.co.uk:

Ce este dieta antiinflamatoare?

Dieta antiinflamatoare este un plan alimentar conceput pentru a preveni sau reduce inflamația în organism, care este principala cauză pentru numeorase tipuri de cancer, afecțiuni cardiace sau chiar maladia Alzheimer. Inflamația poate apărea în corp din numeroase cauze, de la afecțiuni precum artrită sau sindromul colonului iritabil și până la factori care țin de stilul de viață, așa cum sunt stresul, alimentația sau lipsa exercițiilor fizice.

De aceea, dieta antiinflamatoare este privită ca un regim alimentar sănătos, ale cărei efecte sunt susținute de dovezi științifice. Pentru a urma această dietă, trebuie să consumi mai multe alimente care au proprietăți antiinflamatoare și mai puține alimente intens procesate.

"Recomand includerea în dietă a multor alimente antiinflamatoare. Iar aici sunt incluse o gama variată de fructe și legume care sunt bogate în antioxidanți și au efecte antiinflamatoare, dar și un consum adecvat de omega-3, care se găsește de obicei în uleiul de pește. Omega 3 este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare"
, declară nutriționistul Jenna Hope.

"Dacă ești vegan, ar trebui să iei suplimente de omega 3 pentru că omega 3 din surse vegetale trebuie să fie convertit de organism în forma activă. Condimentele sunt, de asemenea, cunoscute pentru efecte lor antiinflamatoare. Turmericul, în special, conține un ingredient activ numit curcumină", mai spune medicul.

Alimentele cu cel mai puternic efect antiinflamator:

Spanacul
Ciocolata neagră
Zmeura
Anghinarea
Turmericul
Avocado
Orezul brun
Peștele gras

Nu toate alimentele și băuturile antiinflamatoare sunt benefice


Adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, pește și cereale integrale nu prezintă riscuri pentru sănătate. Deși cafeaua, vinul și ciocolata sunt cunoscute ca având efect antiinflamator, acestea pot aduce în același timp riscuri pentru sănătate.

"Dacă ai fost diagnosticat cu nivel ridicat al inflamației în organism, este recomandat să reduci consumul de cofeină și zahăr", spune specialistul.

În același mod, vinul roșu este cunoscut ca având proprietăți antiinflamatoare, dar este recomandat să-l consumi cu moderație. Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului susțin evitarea în totalitate a consumului de alcool.

"Este de reținut că prin simplul consum de alimente antiinflamatoare nu vei beneficia de principalele efecte ale acestora dacă duci o viață foarte stresantă. Este recomandat să-ți reduci nivelul de stres și să faci exerciții, în asociere cu o dietă antiinflamatoare", spune nutriționistul.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro