De ce sunt periculoase semipreparatele din peşte şi fructe de mare?
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.11.2016

Peştele este o sursă importantă de nutrienţi pentru sănătate, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre semipreparatele din peşte şi fructe de mare pane.

Un studiu realizat recent avertizează cu privire la semipreparatele din fructe de mare care conţin foarte mulţi aditivi, dintre care unii pot favoriza apariţia multor afecţiuni, precum cancer.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 21 tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora. În urma cercetării s-a descoperit că mai mult din jumătate din semipreparatele pe bază de fructe de mare analizate au în compoziţie între 7 şi 10 aditivi.



Peştele şi fructele de mare proaspete, benefice pentru sănătate


Peștele este considerat unul dintre cele mai valoroase produse alimentare datorită potențialului său nutritiv şi calităţilor gustative deosebite. De asemenea, este ușor digerabil (coeficientul de digestibilitate este de circa 97%). De asemenea, fructele de mare sunt foarte căutate pentru caracterul dietetic al cărnii (valoare energetică scăzută) și conținut deosebit de mare de minerale, îndeosebi zinc şi seleniu. Însă, spre deosebire de preparate proaspete, produsele semipreparate congelate din peşte şi fructe de mare aduc foarte puţini nutrienţi şi o cantitate însemnată de aditivi. Astfel, că în urma cercetării realizate pe produsele de pe piaţă, iată ce s-a descoperit:


  • Creveţii pane au 10 aditivi alimentari.
  • Inelele de calamari pane au 7 aditivi alimentari.
  • Un sfert din produsele analizate conţin glutamat monosodic.
  • La un sfert din produsele analizate nu se cunoaşte specia de la care provine carnea de peşte.
  • Cantitatea de fructe de mare din semipreparatele  de acest tip nu depăşeşte 40%.
  • Cantitatea de peşte din semipreparatele  pe bază de peşte pane variază între 22% şi 65%.
  • Surimi cu 25% carne de peşte şi 8 aditivi din care trei potenţiatori de gust şi trei coloranţi, respectiv carmin, capsantina şi dioxid de titan.
  • 86% din produsele analizate conţin amidon din cartofi.
Semipreparate din peste si fructe de mare pane
Foto: Asociaţia Pro Consumatori

"De exemplu, surimi care este un produs alimentar tradiţional japonez şi la care pentru obţinerea unui kg de produs se foloseşte 4 kg de carne de peşte, varianta industrială a acestui produs conţine un sfert carne de peşte şi trei sferturi chimicale şi materii prime de origine vegetală", spuneConf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.


Ce aditivi conţin semipreparatele din peşte şi fructe de mare?


Potrivit specialiştilor, în cele 21 de produse analizate s-au identificat următoarele categorii de aditivi alimentari: glutamat monosodic, fosfat de sodiu, ascorbat de sodium, citrat de sodiu, difosfaţi, guma guar, carbonat de sodiu, fosfat tricalcic, mono şi digliceride ale acizilor graşi, trifosfaţi de sodium, gumă xantan, acid citric, benzoat de sodiu, acid ascorbic, riboflavin, sorbitol, coşenilă, inozinat disodic, guanilat disodic, dioxid de titan şi capsantină.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro