De ce nu ar trebui să mănânci când ești stresată?
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.06.2019

Uneori, ți se pare că singurul lucru care te ajută să treci peste o zi stresantă este o gustare dulce.

Însă un nou studiu realizat pe șoareci de laborator oferă dovezi că un consum de alimente atunci când ești stresată, în special alimente cu multe calorii, duce la o creștere în greutate mai mare decât atunci când nu ești stresată. Stresul cronic activează un mecanism cheie din creier care îi determină pe șoareci să continue să mănânce, după cum au afirmat cercetătorii în revista Cell Metabolism. Iată cum au ajuns specialiștii la concluzia că nu ar trebui să mănânci când ești stresată!

Care sunt motivele pentru care nu ar trebui să mănânci atunci când ești stresată?


Echipa de specialiști a analizat comportamentul și creșterea în greutate ale unui grup de șoareci. Cercetătorii au stresat cronic câțiva șoareci prin izolarea lor de alți șoareci și plasarea lor într-un spațiu cu un strat subțire de apă. Ceilalți șoareci au fost plasați într-un spațiu cu condiții de viață tipice, lipsite de stres. Cercetătorii au hrănit unii șoareci din fiecare grup cu mâncare sănătoasă, iar ceilalți au urmat o dietă bogată în grăsimi.

După două săptămâni, cercetătorii au descoperit că șoarecii stresați care au consumat mâncare sănătoasă nu au prezentat nicio diferență în greutatea corporală în comparație cu șoarecii care nu au fost stresați. Cu toate acestea, șoarecii stresați care au consumat alimente cu un conținut bogat de calorii au luat mai mult în greutate decât șoarecii care nu au fost stresați, dar au urmat aceeași dietă bogată în calorii. Această diferență s-a datorat, în parte, faptul că șoarecii stresați au mâncat mai mult decât omologii lor relaxați.

Oamenii de știință au analizat apoi creierul șoarecilor pentru a încerca să își dea seama de motivele acestor diferențe. Hipotalamusul, o zonă mică din centrul creierului, controlează apetitul și foamea, în timp ce amigdala din apropiere controlează răspunsurile emoționale, cum ar fi anxietatea și stresul. Amigdala și hipotalamusul produc o moleculă numită neuropeptidă ca răspuns la stres. La nivelul hipotalamusului, această moleculă este cunoscută pentru faptul că stimulează aportul alimentar. 

Conform bănuielii că această moleculă ar putea duce la creșterea suplimentară în greutate corelată cu stresul, cercetătorii au dezactivat procesul care o produce la șoareci. Atunci când au blocat capacitatea amigdalei de a produce această moleculă la șoareci, cercetătorii au descoperit că șoarecii stresați și cei relaxați care au consumat alimente bogate în calorii au luat în greutate la fel. Acest lucru sugerează că molecula duce la o creștere în greutate corelată cu stresul. Efectul pe care îl are molecula poate implica o interacțiune cu insulina. Se pare că această moleculă are stații de andocare pentru acel hormon pe care organismul îl folosește pentru a controla cât de mult mănâncă șoarecii și oamenii.

Nivelul insulinei crește ușor după o masă pentru a ajuta organismul să absoarbă glucoza din sânge și să semnaleze hipotalamusul să oprească alimentarea. Studiul a arătat că stresul cronic are ca rezultat un nivel ușor ridicat al insulinei la șoareci. Dar în cazul șoarecilor stresați care au urmat o dietă cu un conținut bogat de calorii, nivelul insulinei a fost de 10 ori mai mare decât în cazul șoarecilor relaxați, care au mâncat sănătos. Nivelul ridicat de insulină în jurul amigdalei a desensibilizat celulele creierului la acest hormon. Acest lucru a dus și la o creștere a producției de neuropeptidă și a apetitului alimentar, reducând în același timp abilitatea organismului de a arde energie.

Este neclar de ce există acest mecanism în creier, dar privarea de hrană și foamea sunt factori de stres, așa că un consum ridicat de alimente în aceste condiții ar putea fi un instinct de supraviețuire.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro