De ce îți simți dinții ciudat după ce mănânci spanac
Dietă & Fitness · Nutritie / 25.08.2017

Ai observat vreodată o peliculă ciudată care îți acoperă dinții după ce mănânci spanac? Acest fenomen are loc din cauza faptului că frunzele de spanac au un conținut bogat de acid oxalic. Substanța aceasta chimică se găsește în multe plante, dar spanacul tinde să aibă cantități mai mari din această substanță decât celelalte culturi. Spanacul folosește probabil acidul ca mecanism de apărare împotriva animalelor și insectelor care încearcă să mănânce spanacul.

Care este motivul pentru care îți simți dinții ciudat după ce mănânci spanac?

Spanacul conține și alți compuși, inclusiv beta-caroten, luteină, folat, vitamina C, fier, fosfor, potasiu și calciu, care contribuie la faptul că îți simți dinții ciudat după ce mănânci spanac. Atunci când mesteci spanacul, acidul oxalic se combină cu calciul. O reacție între cele două substanțe chimice poate duce la formarea oxalatului de calciu, un cristal care nu se dizolvă bine în apă.

Este ca și cum niște cristale mici plutesc în gură, provocând o senzație și o textură nebișnuite. Mai mult, din cauza faptului că acele cristale de oxalat de calciu sunt aproape insolubile în apă, acestea pot ajunge la rinichi în cazul persoanelor predispuse la pietre la rinichi.


Spanacul nu este singurul produs alimentar cu un conținut ridicat de acid oxalic. Sfecla, rubarba, căpșunile, nucile, ciocolata, ceaiul și tărâțele de grâu sunt cunoscute pentru faptul că măresc cantitatea de oxalat din urină, ducând la formarea pietrelor la rinichi.

Dar o nouă specie de spanac ar putea schimba totul. Există sute de soiuri de spanac, unele cu o cantitate dublă de acid oxalic. Oamenii de știință încearcă să cultive plante cu niveluri mai scăzute de acid oxalic, cu scopul de a descoperi un spanac cu un nivel scăzut de acid oxalic. Din cauza faptului că este nevoie de mai mult timp pentru a testa nivelurile de acid oxalic în fiecare plantă de spanac, cercetătorii caută markeri genetici care îi vor îndruma spre cea mai bună plantă de spanac.


Pe măsură ce cresc noi plante de spanac, oamenii de știință vor fi nevoiți să monitorizeze și alți factori, inclusiv gustul și dacă o plantă de spanac cu un nivel scăzut de acid oxalic va fi capabilă să se apere împotriva insectelor.

Până atunci, iubitorii de spanac pot fierbe spanacul pentru a scăpa de oxalatul de calciu. Sau pot stoarce o lămâie pe spanacul proaspăt, deoarece acidul ascorbic (vitamina C) din sucul de lămâie va ajuta la dizolvarea acidului oxalic.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro