Cuptorul cu microunde - beneficiu sau risc?
O parte din ce in ce mai mare a romanilor foloseste cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a gati, incalzi sau dezgheta alimentele. Insa exista si oameni care isi pun intrebari in ceea ce priveste urmarile si efectele folosirii acestor cuptoare asupra sigurantei alimentelor si chiar a sanatatii lor.
Este stiut faptul ca microundele sunt forma de energie electromagnetica, generata electronic. Atunci cand aceste unde penetreaza alimentele, ele produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta rotatie determina o frecare intre molecule, iar rezultatul este cresterea rapida a temperaturii (motiv pentru care timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie).
Asadar, cuptorul cu microunde este comod si rapid, insa care este impactul pe care-l are acesta asupra valorii nutritionale a alimentelor (in special a legumelor)? Ce se intampla cu vitaminele si mineralele din alimentele astfel procesate termic?
Daca punem aceasta intrebare producatorilor, raspunsul poate fi usor anticipat: alimentele nu-si pierd valoarea nutritiva. Exista insa si studii clinice, putine la numar, ce-i drept, care se refera la calitatea alimentelor dupa procesarea la microunde. Si toate aceste studii au cazut de acord in privinta nocivitatii incalzirii la microunde.
Unul dintre studii explica mecanismul descompunerii si degradarii vitaminelor B12, C si E din alimentele incalzite in acest tip de cuptor. Cercetari efectuate de specialistii rusi pun in evidenta efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiatie magnetica (microunde).
Un alt studiu arata ca, prin incalzirea in cuptorul cu microunde a laptelui matern, anticorpii si enzimele se distrug. Un studiu efectuat la o clinica din Elvetia a analizat comparativ analizele de sange ale unor pacienti care au consumat regulat alimente procesate in cuptorul cu microunde, precum si cele ale unor persoane care au consumat alimente incalzite conventional.
Acest studiu a aratat ca:
1. Nivelul hemoglobinei (totale si eritrocitare) a scazut semnificativ dupa ingerarea alimentelor incalzite la microunde.
2. Leucocitele (globulele albe) au crescut ca numar dupa digerarea alimentelor prelucrate cu microunde.
3. Microundele au afectat structura proteinelor serice.
4. Fractiunea de colesterol (rau) LDL a crescut in raport cu fractiunea HDL.
Alte studii au aratat o incidenta statistica ridicata la cancerele de stomac si colon si, in plus, o degenerare generala a componentelor celulare, din cauza alterarii substantelor chimice din compozitia alimentelor procesate la microunde.
Si iata ca, avand la dispozitie aceste concluzii, suntem pusi sa alegem, practic, intre Natura si comoditate...