Cateva sfaturi pentru a manca... inteligent!
Bineinteles ca stii care sunt principalele "directive" ale unui regim alimentar sanatos: hrana variata, cat mai multe fructe si legume, salate, peste, pui, apa plata... Cu toate acestea insa, mereu exista cate ceva de aflat in domeniu, aspecte la care nu te-ai gandit pana acum si care te-ar putea ajuta foarte mult - atat pentru a avea o silueta frumoasa si fina, cat si pentru a-ti mentine sanatatea.
Ridica-te de la masa inainte de a te fi saturat
A nu se intelege prin aceasta ca, din dorinta de a-ti mentine silueta, ar trebui sa-ti privezi organismul de hrana. Nici pe departe. Daca vorbim in procente, am spune ca ideal ar fi sa te ridici de la masa fiind satula in proportie de aproximativ 80%; cu alte cuvinte, n-ai avea nimic impotriva sa mai mananci putin, dar renunta la acest lucru. Digestia va fi mai rapida, la fel si procesul de ardere a grasimilor si nici nu te vei simti obosita sau molesita, asa cum se intampla, de obicei, dupa o masa copioasa.
Din cand in cand, o dieta de detoxifiere...
Specialistii americani in probleme de nutritie considera ca urmarea unei diete de eliminare a toxinelor acumulate in organism (toxinele fiind niste substante cu efect negativ asupra organismului) este foarte benefica - tocmai de aceea, elimina pe cat posibil grasimile si prajelile din alimentatie, inlocuindu-le cu fructe, legume si salate (cu ulei de masline si zeama de lamaie). Bea numai apa plata (optional, cu o felie de lamaie) si ceaiuri. In general, sunt de preferat acele fructe cu indice glicemic scazut - portocale, mere, pere si grapefruit.
Dar despre bacteriile... benefice?
Nu este o figura de stil, ci un adevar: nu toate bacteriile sunt daunatoare. Spre exemplu, probioticele, care se regasesc sub forma de aditivi in produsele lactate, iar rolul lor este de a echilibra flora intestinala, de a contribui la asimilarea elementelor nutritive si de a stimula sistemul imunitar.
Din categoria bacteriilor benefice fac parte si prebioticele - acestea sunt fibre alimentare prezente in anumite alimente (banane, praz, ceapa, anghinare, paine, fulgi de cereale), a caror functie este de stimula aparitia si functionarea bacteriilor probiotice. De aceea, ar trebui sa consumi alimente astfel combinate incat sa-ti asiguri ambele tipuri de bacterii. De pilda, mananca iaurt cu cereale de cateva ori pe saptamana.
Avantajul de a consuma tarate de grau
Consumul frecvent de tarate de grau creste aportul bacteriilor benefice din organism, si, in acelasi timp, contracareaza considerabil bacteriile nocive localizate la nivelul colonului - iar acest dublu proces in sine este cunoscut sub denumirea de efect multibiotic. Prin urmare, este recomandabil sa optezi pentru cereale din tarate de grau.
Mananca grapefruit
Aceste fructe constituie o adevarata comoara de antioxidanti, dar, in acelasi timp, sunt si foarte bogate in zaharuri - deci nu abuza de ele. Cate un grapefruit la micul dejun, de trei-patru ori pe saptamana, este suficient si foarte sanatos.
Gandeste mancand si mananca... gandind!
Numai pentru asa ceva nu mai am timp, ti-ai putea spune... In esenta, este adevarat si cu atat mai regretabil. Din lipsa de timp (sau pentru ca, la sfarsitul zilei, ne este foarte foame), avem tendinta sa mancam repede, eventual uitandu-ne la televizor sau rasfoind un ziar.
In ambele cazuri, nu mestecam bine alimentele, iar procesul de digestie este perturbat. Cel mai bine este sa mananci incet, cu inghitituri mici. De altfel, studiile au aratat ca persoanele care mananca incet ajung mai repede la starea de satietate si, prin urmare, mananca mai putin.
Miraculoasa apa...
Cu siguranta, stii deja ca este recomandat sa bei intre sase si opt pahare de apa zilnic - sunt necesare pentru a-ti mentine nivelul optim de hidratare. Poti incerca sa bei si ceai rece (ideal pentru zilele calduroase care se apropie), dar evita ceaiul verde in cazul in care vrei sa elimini toxinele din organism, pentru ca acesta contine cofeina. Ai grija insa: nu este indicat sa bei apa in timpul mesei, pentru ca vei perturba procesul de digestie, favorizand totodata si depunerea grasimilor.