44
Cum se mănâncă năutul? Cele mai bune 45 de combinaţii care te pot inspira
Dietă & Fitness · Nutritie / 02.10.2017

Îţi place la nebunie humusul şi ai vrea să consumi mai des năut? Descoperă cum se mănâncă năutul şi care sunt cele mai bune combinaţii pe care le poţi face!

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine pe care o poţi consuma în foarte multe preparate. Chiar dacă poate nu îl consumi încă atât de des, după ce vei descoperi aceste combinaţii pe care le poţi face, cu siguranţă vei fi tentată să incluzi boabele de năut în alimentaţia ta.

Poate că humusul sau chifteluţele din năut (falafel) se numără deja printre favoritele tale, însă trebuie să descoperi şi alte numeroase preparate delicioase care au la bază această leguminoasă sănătoasă. De la curry-urile aromate până la numeroase combinaţii de salate, supe şi deserturi, năutul este foarte versatil şi merge de minune în foarte multe reţete.



De ce să mănânci năut?


Pe lângă conţinutul bogat în proteine, năutul mai are fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc.

Cum să fierbi corect năutul


Poţi să foloseşti conservele cu boabe fierte de năut atunci când vrei să faci rapid un humus delicios cu ingredientele preferate. Însă, boabele de năut fierte de la zero vor avea o aromă mult mai bună şi merită să le foloseşti, chiar dacă trebuie să le înmoi în apă peste noapte şi să le fierbi, la fel cum procedezi cu boabele de fasole.



Ca să fierbi corect năutul este foarte important să nu sari peste etapa de înmuiere a boabelor. Pune o cană cu boabe de năut într-un bol mare şi acoperă-le cu 3-4 căni cu apă. Lasă-le să se hidrateze peste noapte, apoi aruncă apa şi clăteşte-le bine înainte de a le pune la fiert. Se pun la foc mediu în multă apă, iar după ce apa începe să fiarbă se reduce flacăra şi se lasă la fiert timp de 60-90 de minute, în funcţie de modul în care vrei să le foloseşti. Pentru humus ai nevoie de boabe mai moi ca să obţii o pastă cremoasă.


Năutul fiert poţi să-l porţionezi în pungi pe care le poţi păstra la congelator ca să ai mereu boabe fierte la îndemână.

 

Cum se mănâncă năutul: combinaţii recomandate


Cum se mănâncă năutul: Humus
Ai nevoie de: o conservă cu boabe de năut fierte sau boabe uscate fierte, usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline, pastă de susan, sare, piper şi opţional boia afumată. Se pun ingredientele în robotul de bucătărie şi se mixează bine.


Chifteluţe de năut
Ai nevoie de: 1 cană cu năut boabe, înmuiate în apă peste noapte, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 5 căţei de usturoi, 1 ceapă mică tocată mărunt, 1 lingură de făină/tărăţe de psyllium/făină de năut, sare, piper, 1/4 linguriţă cu seminţe de chimen măcinate, 1/4 linguriţă cu seminţe de coriandru mărunţite, 1/2 linguriţă cu boia, puţin ulei de măsline (opţional).



Năutul înmuiat se scurge de apă şi se mixează în robotul de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente.
Se modelează chifteluţele şi se prăjesc în mult ulei până când se rumenesc.
Se scot pe o farfurie tapetată cu prosop de bucătărie din hârtie pentru a absorbi din ulei.


Cum se mănâncă năutul: Boabe de năut la cuptor, cu boia afumată şi piper
Ai nevoie de: o conservă de năut, sare de mare, 1-2 linguriţe cu ulei de măsline, 1/4 linguriţă cu paprika afumată, 1/4 linguriţă cu usturoi granulat, 1/4 linguriţă cu piper măcinat.

Se încinge cuptorul.
Se scurg boabele de năut şi se lasă pe un şerveţel ca să absoarbă toată apa.
Se pun apoi într-un bol, se stropesc cu ulei şi condimente, se amestecă bine şi se aşază în tava tapetată cu foaie de copt.
Se lasă la cuptor 15 minute, după care se scot şi se amestecă bine.
Se mai introduc la cuptor încă 15 minute.


Cum se mănâncă năutul: Tocăniţă/curry de năut cu curry, coriandru şi ghimbir
Ai nevoie de: 2 căni cu năut fiert, 3 cepe mari tăiate fideluţă, 3 beţe de ţelină mărunţite, 1 morcov tăiat rondele, 2 căţei de usturoi mărunţiţi, 1 lingură de curry (sau garam masala), 1 lingură cu ghimbir proaspăt răzuit, 1 lingură cu seminţe de coriandru prăjite şi mărunţite, 1/2 linguriţă cu seminţe de chimen, 1/2 linguriţă cu fulgi de ardei iute, sare de mare, 1/2 cană cu suc de roşii, 3 linguri cu ulei de măsline extravirgin, puţină apă.

Urmăreşte şi galeria cu reţete care au la bază năutul pentru a descoperi singură mai multe combinaţii care te pot inspira să foloseşti năutul în bucătăria ta!

Foto: pinterest.com

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro