Cum îți afectează antibioticele nutriția
Probabil că știi deja că antibioticele îți dereglează organismul, cu toate că te ajută pe alte părți. Iată ce efect au antibioticele atunci când vine vorba de nutriție!
Cum îți afecteaModul în care îți afectează antibioticele nutriția
Dacă ai încorporat deja cerealele integrale în dieta ta obișnuită, înseamnă că ai bănuit care sunt efectele antibioticelor. Printre altele, consumul ridicat de alimente fibroase este asociat cu un risc redus de apariție a bolilor de inimă, diabet și cancer. Un motiv poate fi faptul că aceste cereale integrale reprezintă o sursă bună de lignani, compuși bogați în antioxidanți regăsiți și în semințe, legume și alte plante.
Dar dacă ai făcut de curând un tratament cu antibiotice, s-ar putea să nu beneficiezi de toate substanțele benefice pe care le oferă cerealele integrale.
Conform unui studiu publicat recent în Molecular Nutrition & Food Research, utilizarea antibioticelor a fost asociată cu niveluri mai scăzute de enterolignani, forma metabolizată a lignanilor, în organism. Studiul sugerează că antibioticele pot perturba bacteriile din intestin, împiedicând transformarea lignanilor din plante. Enterolignanii au o structură chimică similară cu estrogenul și s-au dovedit a fi o protecție împotriva dezvoltării cancerului de sân.
Pentru a examina aceste efecte potențiale, cercetătorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca au analizat dieta, probele de sânge și medicamentele prescrise la un eșantion de 2.200 de danezi, care au făcut cancer în perioada 1996-2009. Aceștia au găsit o corelație semnificativă între utilizarea antibioticelor și concentrațiile mai scăzute de enterolignani din sânge, în special în rândul femeilor. Femeile care au luat antibiotice cu până la 3 luni înainte de depunerea unei probe de sânge aveau concentrații de enterolignani cu până la 40% mai scăzute decât femeile care nu au făcut un tratament cu antibiotice, în timp ce în cazul bărbaților a fost vorba de un procent de 12% mai mic. Chiar și după un an de la administrarea antibioticelor, nivelurile au rămas semnificativ mai mici decât cele normale atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Efectele antibioticelor se pot extinde și mai departe de lignanii din plante - există o multitudine de alți compuși alimentari care se bazează pe bacteriile intestinale pentru a-i transforma în forme utile pentru organism, conform cercetătorilor. Este posibil ca acești nutrienți să fie compromiși în mod similar de antibioticele care distrug bacteriile.
Cu alte cuvinte, ai încă un motiv pentru a nu-i cere medicului tău o prescripție pentru antibiotice, atunci când este posibil să nu ai nevoie de una.ză antibioticele nutriția