Crezi ca te trezeste cafeaua? Este doar o iluzie!
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.06.2010

Daca esti un consumator fidel, afla ca efectul revigorant al cafelei este doar in imaginatia ta, potrivit ultimului studiu publicat in revista de specialitate Neuropsychopharmacology si citat de BBC News.

Daca esti un consumator fidel, afla ca efectul revigorant al cafelei este doar in imaginatia ta, potrivit ultimului studiu publicat in revista de specialitate Neuropsychopharmacology si citat de BBC News.

 

Se pare ca daca obisnuim sa consumam zilnic cafea, devenim imuni la efectele ei stimulante, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie. Efectele revigorante ale cafelei se resimt doar in cazul persoanelor care nu obisnuiesc sa consume cofeina, in vreme ce bautorii inraiti de cafea se amagesc pentru nu este vorba decat despre un moment in care se reduc efectele "sevrajului".



Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au testat efectele cafeinei si a unei bauturi similare (insa fara cofeina) pe 379 de voluntari. Dupa ce au fost supusi la mai multe teste, rezultatele arata clar ca efectul nu a fost mult mai diferit in cazul persoanelor care nu au consumat cafea. "Studiul nostru arata foarte clar ca nu avem niciun avantaj in urma consumului de cafea. Cu toate ca simtim ca ne trezeste, cafeina nu face decat sa ne readuca la normal", explica unul dintre coodronatorii studiului, Peter Rogers din cadrul departamentului de psihologie experimentala a universitatii. 

 

 

Tot mai multa lume consuma cafea


Statisticile arata ca tot mai multa lume bea cafea, aflam de la Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Un studiu efectuat in 2003 de ISRA Center arata ca in populatia urbana a Romaniei, 91% din persoane consumau cafea. Consumul maxim de cafea este prezent la grupele de varsta 25 - 45 de ani, cand si solicitarile sunt maxime. Este de remarcat ca adolescentii nu consuma cafea, cei mai multi sustinand ca gustul si aroma acesteia le sunt neplacute.

 

 

Este o sursa majora de antioxidanti


Daca efectele stimulante ale cafelei sunt doar o iluzie, dupa cum ne arata cel mai recent studiu, nu acelasi lucru se poate spune despre puterea antioxidanta a cafelei care este mai mare decat a berii, sucurilor de fructe sau a ceaiului negru.

"Cafeaua este la ora actuala o sursa majora de antioxidanti pentru lumea occidentala. Mai mult, antioxidantii sunt prezenti si in cafeaua decofeinizata. Utilizandu-se felurite metode de evaluare biochimica, s-a dovedit ca populara bautura, cafeaua, are o putere antioxidanta (in vitro) mai mare decat a berii, sucurilor de fructe, ice-tea-ului sau a ceaiului negru. Un studiu, efectuat in 2006, arata ca ceaiurile si cafeaua sunt surse esentiale de antioxidanti (cafeaua: 97 mg/100 g, ceaiul: 30 - 36 mg/100 g). Studii de consum efectuate in Europa si America de Nord indica faptul ca 64% din cantitatea de antioxidanti ingerati provine din cafea, urmata la distanta de aportul realizat prin intermediul fructelor, ceaiului, vinului rosu",

explica Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu.

 

 

Ce inseamna un consum excesiv de cafea?


Potrivit Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, putem sa vorbim despre un consum excesiv de cafea daca ingeram peste 400 mg de cofeina pe zi. "Utilizarea excesiva a cafelei (ingestia unei cantitati care aduce peste 400 mg de cofeina) poate conduce si la intoxicatie cofeinica (cofeinism), care se manifesta prin iritabilitate, anxietate, tremmor, nervozitate, fasciclatii, insomnie, cefalee, tulburari de ritm cardiac, hipersecretie clorhidro - peptica, xerostomie, inapetenta", avertizeaza specialistul.

Daca vrei sa stii ce cantitate de cofeina se gaseste in tipurile de cafea pe care obisnuiesti sa le consumi, trebuie sa retii aceasta variaza in functie de doi factori, metoda de preparare si varietatea de cafea folosita.

In functie de metoda de preparare (la aproximativ 200 ml lichid):

  • Filtru 115 - 175mg
  • Espresso - 1 ceasca (57 ml) 100 mg
  • Clasica - 80 - 135 mg
  • Instant - 65 - 100 mg
  • Decofeinizata fiarta - 3 - 4 mg
  • Decofeinizata instant - 2 - 3 mg


In functie de varietate (%)

  • Brazil Bourbons 1.20
  • Colombia Excelso 1.37
  • Harrar - Moka Etiopiana 1.13
  • Indian Mysore 1.37
  • Java Estate Kuyumas 1.20
  • Mexico Pluma Altura 1.17
  • Mocha Mattari (Yemen) 1.01
  • Zimbabwe 1.10

 

 

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro