Cuptorul trebuie să fie aliatul tău, deoarece se va prepara lent, va fi suculentă şi pătrunsă de aromele pe care le foloseşti la sos.
Chiar dacă prăjelile îţi fac cu ochiul trebuie să înveţi să prepari carnea de porc şi în alte moduri, astfel încât să nu îţi afecteze sănătatea. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare avertizează asupra procesului de prăjire a cărnii, precizând că trebuie evitată cu orice preţ carbonizarea alimentelor, deoarece "se distrug proteinele, zaharurile, lipidele şi se generează substanţele toxice, cancerigene. Grăsimile se descompun în compuşi toxici prin tratamente termice agresive şi sunt greu digerabile devenind extrem de periculoase pentru sănătate".
De asemenea, specialiştii în nutriţie nu recomandă consumul regulat de carne roşie, deoarece conţine grăsimi saturate, se digeră greu, creşte riscul de cancer la colon şi poate să declanşeze diverse boli de inimă. Prin urmare, 1-2 porţii pe săptămână sunt suficiente şi trebuie să fie asociată cu multe legume, verdeţuri sau murături fermentate. Este de preferat să nu mănânci carnea de porc cu cartofi, pâine, paste, orez şi mămăligă, deoarece îţi vei îngreuna şi mai mult digestia.
O atenţie deosebită trebuie să o acorde persoanele care au probleme cu colesterolul, hipertensiunea arterială, diabetul, boli de rinichi şi digestive. Acestea trebuie să consume doar ocazional carnea de porc şi doar dacă este gătită cât mai sănătos, avertizează specialistului în nutriţie, medicul Gheorghe Mencinicopschi.
Citeşte şi articolul - Top 5 cele mai gustoase şi ieftine reţete cu carne de porc
Iată care sunt cele mai sănătoase moduri pentu a găti carnea de porc:
1.Carne de porc la cuptor
Fie că înveleşti carnea de porc în foaie de copt sau frunze, fie că o aşezi pe un pat de legume, această metodă de preparare păstrează nutrienţii intacţi şi nu necesită adaos de grăsime. Prin urmare, pentru masa de Crăciun este o soluţie ideală şi fără mari bătăi de cap pentru a prepara carne de porc la cuptor în combinaţie cu legumele tale preferate.
2. Înăbuşită fără apă
Foloseşte o tigaie non-aderentă în care se pun bucăţile de carne, lăsându-le la fript puţin pe o parte şi pe alta. Apoi, adaugă legume care au un conţinut ridicat de apă, cum ar fi roşiile, dovleceii, ciupercile, pentru a favoriza formarea unui suc care va aroma intens carnea de porc. De asemenea, poţi să pui puţin vin roşu sau bere, care vor frăgezi carnea. Acest mod de a găti carnea permite păstrarea vitaminelor, dar şi obţinerea unui preparat sărac în grăsimi, explică medicul Gheorghe Mencinicopschi.
3. La wok
Dacă vrei totuşi să savurezi carnea de porc uşor prăjită este de preferat să foloseşti wok-ul, deoarece trebuie să foloseşti doar puţin ulei (de susan, măsline). Taie în fâşii subţiri carnea de porc şi amestec-o în wok-ul încins cu fâşii de ardei, ceapă şi fasole verde.
4. La grătar pe aragaz
Feliile de carne se pun pe grătarul încins, fără să foloseşti ulei. Eventual poţi să stropeşti doar grătarul cu puţin ulei.