Clătite cu un conținut redus de carbohidrați: 3 rețete pentru diabetici
Dietă & Fitness · Nutritie / 28.01.2019

Când ai diabet și vrei să gătești probabil că prima idee nu sunt rețetele de clătite, dar dacă alegi ingredientele cu atenție nu vei avea niciun motiv să le ocolești.

În ciuda impresiei generale, ingredientele de bază ale clătitelor sunt de fapt foarte sănătoase și pot face parte dintr-o dietă specială pentru diabet. De obicei ingredientele suplimentare transformă o porție de clătite într-un lucru interzis. Din acest motiv trebuie să ai grijă la conținutul de grăsimi și zahăr al umpluturilor și toppingurilor.
Este recomandat să folosești făină integrală, lapte degresat și albușuri de ou pentru a obține un aluat sănătos. Făina integrală conține mai multe vitamine, minerale și fibre decât cea albă, iar laptele degresat și albușurile de ou sunt surse de proteine cu puține calorii și fără grăsimi. Cu toate acestea, nu trebuie să uiți că pentru că sunt preparate din lapte și făină clătitele vor conține carbohidrați, așa că trebuie să fii atent la mărimea porției.
Folosește ingrediente aromate precum usturoiul sau ceapa pentru a intensifica aroma clătitelor și a crește conținutul de antioxidanți fără să consumi grăsimi în exces. Utilizează fructele de sezon pentru a obține un gust dulce, natural.

 
Iată ce rețete de clătite ar trebui să încerci:

 
1. Clătite simple

Ingrediente:
 
- o cană de făină integrală;
- 1 ½ cană de lapte degresat;
- 2 albușuri mari;
- 1 gălbenuș.
 
Cum procedezi:
 
Amestecă toate ingredientele, apoi unge o tigaie cu puțin ulei de măsline. Încălzește tigaia, apoi ia-o de pe foc. Pune câte 2 linguri de aluat, aplecând tigaia pentru a-l întinde uniform. Pune din nou tigaia pe foc și lasă 1-2 minute fiecare clătită. Pune-le pe un platou, cu prosoape de bucătărie din hârtie între ele. Le poți păstra la frigider pentru a le servi când ți se face poftă.
 
Profil nutrițional (pentru o clătită): 45 de calorii, 7g de carbohidrați, 0,4g de grăsimi.

 
2. Clătite cu spanac și carne de pui

Ingrediente:
 
- 2 linguri de ceapă tocată;
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt;
- 1 ¼ cană de lapte degresat;
- 1 lingură de amidon de porumb;
- un vârf de linguriță de nucșoară;
- 2 linguri de parmezan ras;
- 1 lingură de vin alb;
- o cană de carne de pui rumenită la grătar, tăiată cubulețe;
- o pungă de spanac înghețat, fiert și scurs;
- 4 clătite simple.
 
Cum procedezi:
 
Prepară clătitele simple după rețeta de mai sus. După aceea rumenește ceapa și usturoiul într-o tigaie unsă cu ulei de măsline. După 3 minute adaugă laptele și amidonul de porumb. Lasă la foc mic până când amestecul formează bule, amestecând des. Adaugă nucșoara, vinul alb și parmezanul. Amestecă bine până când se topește parmezanul, apoi ia de pe foc. 
Amestecă spanacul și carnea de pui, plus o treime din sosul pe care tocmai l-ai preparat. Întinde umplutura pe fiecare clătită, apoi rulează-le. Pune sosul rămas deasupra și servește.
 
Profil nutrițional (pentru o clătită): 150 de calorii, 17g de carbohidrați, 2,5g de grăsimi.

 
3. Clătite cremoase cu afine

Ingrediente:
 
- ½ cană de brânză Ricotta;
- ½ cană de cremă de brânză cu 1% grăsime;
- ½ lingură de suc de lămâie;
- ¼ linguriță de scorțișoară;
- 1 ½ cană de afine;
- 4 clătite simple.
 
Cum procedezi:
 
Amestecă brânza Ricotta și crema de brânza cu mixerul, timp de 3-4 minute. Adaugă restul ingredientelor, în afară de afine și clătite. Mixează-le 30 de secunde. Întinde umplutura pe clătite, aproximativ o lingură cu vârf pentru fiecare, apoi rulează-le cu grijă. Pune 2 linguri de afine peste fiecare clătită și savurează.
 
Profil nutrițional (pentru o clătită): 125 de calorii, 18g de carbohidrați, 1g de grăsimi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro