Cele mai delicioase sosuri pentru friptură. Încearcă-le de Sărbători!

Nutritie / 12.12.2016

Dacă vrei să încerci ceva nou pentru a transforma friptura de Crăciun într-un preparat cu adevărat special îţi recomandăm câteva sosuri pentru friptură.

În funcţie de tipul de carne pe care vrei să-l foloseşti pentru a face friptura de Crăciun, iată care sunt cele mai delicioase sosuri pentru friptură pe care le poţi încerca cu ocazia sărbătorilor de iarnă:


1. Sos de smântână cu ciuperci (pentru cotlete de porc)


Ingrediente pentru 4 persoane:
100 gr. unt;200 ml. smântână;5-6 ciuperci mari;2-3 căței de usturoi;O ceapă medie;Sare;Piper;O legătură de mărar.
Mod de preparare: Untul se topește încet într-o tigaie. Se pune ceapa tocată mărunt și usturoiul și se lasă câteva minute până devin puțin transparente. Se adaugă ciupercile feliate subțire și se lasă până ce se elimină aproape toată apă din tigaie. Se adaugă sare, piper, mărarul tocat mărunt și smântâna și se lasă până începe să fiarbă. Apoi se adaugă cotletele de porc care au fost prăjite în prealabil câte 3 minute pe fiecare parte și se lasă 5-10 minute pentru a se impregna cu aroma sosului.



2. Sos de muștar (pentru carne de porc)


Ingrediente pentru 4 persoane:
3 linguri de ulei de măsline;150 ml. smântână;50 gr. muștar de Dijon;50 ml. vin alb;Sare;Piper;Câteva fire de tarhon sau o lingură de tarhon uscat.
Mod de preparare: Ceapa se taie mărunt și se pune într-o tigaie împreună cu uleiul de măsline. Când a început să se înmoaie, se adaugă vinul și se continuă procesul de gătire până când alcoolul este eliminat complet. Se adaugă sare și piper după gust și muștarul. După 1-2 minute, adăugați smântâna și tarhonul. Puneți bucățile de carne de porc care au fost în prealabil gătite câte trei minute pe fiecare parte în sos și lăsați la foc mediu timp de 10 minute.


3. Sos de mere (pentru carne de porc)


Ingrediente:
2 mere verzi;300 ml apă;20 gr. ghimbir;Sare;Piper.
Mod de preparare: Merele se curață de coajă, se taie în sferturi și se înlătură cotorul. Ghimbirul se curăță de coajă și se taie în 2. Se pun împreună în 300 de ml. de apă clocotită și se fierb timp de 10 minute. Apoi se pun în blender și se pasează până la consistența dorită. Se condimentează după gust și se servește alături de friptura de porc și de legume la cuptor sau înăbușite.



4. Sos de portocale pentru piept de rață


Ingrediente pentru 3-4 persoane:
200 ml. suc de portocale;200 ml. supă de pui;200 gr. gem de portocale;1 lingură de amidon.
Mod de preparare: Puneți la fiert într-o crăticioară sucul de portocale, supa de pui și gemul de portocale. După ce începe să fiarbă, reduceți focul la moderat și continuați să fiebeți sosul încă 15 minute. Dacă are o consistență prea apoasă, luați două linguri de lichid și amestecați amidonul pe care apoi îl adăugați în sos și îl lăsați să fiarbă până la consistența dorită. Se adaugă peste pieptul de rață care a fost în prealabil tras la tigaie după preferințe.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro