5. Sos pentru friptura de vită
Ingrediente pentru 3-4 persoane:
250 ml supă de vită;125 ml vin roșu;2 linguri de zahăr brun;1 lingură de oțet balsamic;Sare;Piper.
Mod de preparare: Într-o crăticioară se pune supa de vită și se fierbe până scade la jumătate. Se adaugă vinul, zahărul și oțetul și se fierb împreună timp de 10 minute. Se asezonează cu sare și piper și se servește alături de friptura de vită.
6. Sos pentru friptură de curcan
Ingrediente pentru 3-4 persoane:
Sâmburii de la o rodie;300 gr de coacăze;150 gr. zahăr;Un baton de scorțișoară;Coaja răzuită de la o portocală;Sare.
Mod de preparare: Coacăzele se pun la fiert în 200 ml. de apă, într-o crăticioară potrivită, împreună cu zahărul, scorțișoara, coaja de portocală și un praf de sare. După 15 minute sau după ce fructele încep să pleznească și sosul să se îngroașe, se dă la o parte și se adaugă sâmburii de rodie.
7. Sos pentru pui la cuptor
Ingrediente:
Resturile rămase în tavă după gătirea puiului;100 gr. de unt;50 ml. de vin;20 gr.de cimbru;2 căței de usturoi;50 ml. de apă.
Mod de preparare: După ce ați scos puiul din cuptor, adăugați untul peste resturile din tavă și amestecați până la topirea completă a untului. După aceea adăugați cimbrul și usturoiul și vinul și amestecați până la evaporarea completă a alcoolului. Apoi se adaugă apa și se amestecă până la desprinderea completă a tuturor resturilor de pe fundul tăvii. La final se asezonează cu sare și piper dacă mai este necesar.
8. Sos de hrean (pentru friptură de vită)
Ingrediente:
150 ml. smântână;50 gr. hrean;20 ml. zeamă de lămâie;Sare;Piper.
Mod de preparare: Puneți ingredientele într-o crăticioară și încălziți-le la foc mic, amestecând până obțineți consistența dorită.