Zincul este un mineral esențial pentru o sănătate bună. Acesta metabolizează nutrienții, menține sistemul imunitar activ și repară țesuturile.
Sistemul imunitar are nevoie de zinc pentru a funcționa la capacitate optimă. Mai mult decât atât, îmbunătățește simțurile mirosului și gustului. Zincul ajută la producerea a aproximativ 100 de tipuri de enzime din organism. Acționează ca un antioxidant și neutralizează efectele radicalilor liberi, reducând riscul de cancer. De asemenea, stimulează producția de sânge. Zincul promovează sinteza de colgen, care este un element necesar în vindecarea rănilor.
Organismul nu stochează zincul, astfel încât o persoană trebuie să consume zilnic alimente care îl conțin pentru a-și asigura doza recomandată. Bărbații au nevoie de 11 mg de zinc pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 8 mg. Cu toate acestea, pentru femeile însărcinate sunt necesare 11 mg pe zi, iar penru cele care alăptează e nevoie de 12 mg. Unele persoane sunt expuse riscului deficienței de zinc, iar aici este vorba despre copii mici, adolescenți, vârstnici și femei însărcinate sau care alăptează. O dietă echilibrată, care include alimente bogate în zinc ar trebui să satisfacă nevoile tuturor.
Care sunt cele mai bune alimente care conțin zinc?
Stridiile
O porție de 50 de grame conține 8,3 mg de zinc. În afară de zinc, stridiile sunt, de asemenea, bogate în proteine, vitamina C.
Semințele de susan
O porție de 100 de grame de semințe de susan conține 7,8 mg de zinc. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bogată de fitosteroli, compuși care ajută la scăderea colesterolului. Un alt compus întâlnit este sesaminul, care ajută la echilibrarea hormonilor. Semințele de susant sunt bogate și în proteine.
Semințele de in
O porție de 168 de grame de seminte de in conține 7,3 mg de zinc. Semințele de in sunt extrem de bogate în acizi grași Omega-3, nutrienți care stimulează sănătatea inimii și creierului. Acestea ajută, de asemenea, în tratamentul artritei și a bolilor intestinale inflamatorii.
Semințele de dovleac
O porție de 64 de grame de semințe de dovleac conține 6,6 mg de zinc. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, bogate în fitoestrogeni, care îmbunătățesc nivelul colesterolului la femeile aflate în postmenopauză, și în antioxidanți.
Ovăzul
O porție de 156 grame de ovăz conține 6,2 mg de zinc. Este una dintre cele mai populare opțiuni pentru micul dejun și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ovăzul conține beta-glucan, o fibră solubilă care reglează nivelul de colesterol și ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin. De asemenea, normalizează zahărul din sânge.
Citește și: Beneficiile zincului pentru sănătate
Pudra de cacao
86 de grame de pudră de cacao conțin 5,9 mg de zinc. Zincul din cacao îmbunătățește imunitatea și, ținând cont că există ciocolata neagră, obținerea unei cantități adecvate de zinc nu ar trebui să fie o problemă. Pudra de cacao este, de asemenea, o sursă bogată în flavonoide care stimulează sistemul imunitar.
Brânzeturile elvețiene
O porție de 132 de grame de brânză elvețiană conține 5,8 mg de zinc. Este important de știut faptul că brânza este o sursă bogată de calciu, mineralul de care are nevoie oricine pentru oase puternice. De asemenea, brânza elvețiană are un conținut bogat de proteină. Cu toate acestea, acest tip de brânză trebuie consumat cu moderație, pentru că ea conține grăsimi saturate care pot afecta sănătatea dacă e consumată în cantități mari.
Ouăle
O porție de 243 de grame de gălbenuș de ou conține 5,6 mg de zinc. Pe lângă zinc, gălbenușul de ou conține vitaminele A, D, E și K, acizi grași Omega-3 și antioxidanții luteină și zeaxantină, compuși care îmbunătățesc vederea.
Fasolea roșie
O porție de 184 grame de boabe de fasole roșie conține 5,1 mg de zinc. Pe lângă beneficiile aduse de zinc, boabele de fasole roșie reduc concentrația de proteină C-reactive, care cauzează tulburări infalamatorii. De asemenea, ele controlează nivelul zahărului din sânge.
Carnea de miel
O porție de 113 grame conține 3,9 mg zinc. Pe lângă conținutul de zinc, mielul este o sursă bogată de proteine de calitate, care conțin toți aminoacizii esențiali. Proteina din miel este extrem de benefică în special culturiștilor, sportivilor în recuperare sau pacienților care se recuperează după o intervenție chirurgicală. De asemenea, conține un aminoacid numit beta-alanină care îmbunătățește performanțele fizice.
Migdalele
O porție de 95 de grame de migdale conține 2,9 mg de zinc. Migdalele sunt bogate și în antioxidanți care ameliorează stresul și chiar încetinesc procesul de îmbătrânire. De asemenea, conțin vitamina E, un nutrient care împiedică deteriorarea membranelor celulare și scade riscul apariției afecțiunilor creierului, precum boala Alzheimer.