Ceaiul Rooibos: 5 beneficii pentru sănătate și cum să-l consumi
Precis ai auzit de ceaiul negru și cel verde, dar ceaiul Rooibos devine din ce în ce mai popular datorită beneficiilor pentru un organism puternic și gustului special. Îl poți savura la orice oră pentru că nu te va ține treaz până dimineața.
Ceaiul Rooibos este un sortiment aromat, fără calorii și cafeină, care devine din ce în ce mai des alternativa ideală pentru ceaiul verde și cel negru. Aroma dulceagă, florală, care amintește de savoarea nucilor, îl va transforma rapid în băutura ta preferată. Poți prepara acest ceai în foarte multe moduri, de la varianta clasică de Ice Tea pentru zilele călduroase până la ceaiul fierbinte, simplu sau adăugat la cappuccino sau espresso. Cu cât lași ceaiul Rooibos să infuzeze mai mult timp, cu atât vei obține o aromă mai intensă. Îl poți bea simplu, iar dacă simți nevoia de un gust mai dulce poți adăuga lapte sau puțină miere ori sirop de arțar.
Iată care sunt beneficiile ceaiului Rooibos pentru sănătate:
1. Previne afecțiunile cardiovasculare
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți ceaiul Rooibos echilibrează tensiunea arterială, prevenind puseurile de tensiune. De asemenea, reduce nivelul colesterolului „rău” de tip LDL și crește colesterolul „bun” de tip HDL. În aceste condiții este băutura ideală pentru a menține funcțiile inimii și a preveni bolile cardiace.
2. Favorizează absorbția fierului
Față de ceaiul negru și cel verde, ceaiul Rooibos are un nivel foarte redus de tanin, un component care poate încetini sau stopa absorbția fierului. Astfel, ceaiul Rooibos este foarte util pentru a preveni anemia și a menține nivelul optim de oxigenare a sângelui.
3. Reduce riscul de calculi renali
Spre deosebire de ceaiul negru și cel verde, ceaiul roșu nu conține deloc acid oxalic. Un consum excesiv de oxalați crește riscul de formare a calculilor renali, așa că merită să alegi cât mai des acest ceai pentru a-ți proteja rinichii.
4. Previne cancerul
Ceaiul Rooibos conține quercetină, un antioxidant foarte puternic care luptă împotriva virușilor și a microbilor din organism, reduce inflamațiile și previne apariția tumorilor și proliferarea celulelor maligne. Protejează celulele împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, care pot cauza modificări la nivelul ADN-ului și apariția cancerului.
5. Reglează glicemia și previne îngrășarea
În componența ceaiului roșu se regăsește și aspalantina, un compus care reduce nivelul hormonilor asociați cu stresul, care declanșează acumularea de țesut adipos, stimulează senzația de foame și dereglează metabolismul. Cu ajutorul acestei băuturi vei ține sub control apetitul și vei preveni apariția kilogramelor în plus. De asemenea, previne fluctuațiile glicemiei, reducând riscul de diabet de tip 2 și asigurându-ți energia de care ai nevoie în orice moment al zilei.
Cum să-l consumi
Dacă ți-am stârnit interesul cu lista de beneficii este momentul să afli și cum să prepari diferite variante de ceai Rooibos:
1. Ice Tea
Pune 4 pliculețe de ceai Rooibos, 5 felii de lămâie, 6 frunze de mentă și o lingură de zahăr brun într-o oală mare plină cu apă. Adu la punctul de fierbere, apoi oprește focul și amestecă din când în când, până când lichidul ajunge la temperatura camerei. Scoate plicurile de ceai, apoi pune lichidul la frigider.
2. Ceai Rooibos cu vanilie
Amestecă ½ linguriță de extract de vanilie cu o linguriță de ceai Rooibos, toarnă peste acest mix o cană de apă fierbinte, apoi lasă să infuzeze 6-8 minute. Strecoară și savurează băutura aromată.
3. Rooibos Latte
Amestecă ceaiul preparat cu miere, apoi adaugă 2 linguri de lapte cald, ½ linguriță de scorțișoară și o lingură de miere. Servește imediat.
4. Punch cu Rooibos și piersici
Amestecă 500ml de ceai Rooibos răcit cu 500ml de suc de piersici, 100ml de votcă, o lămâie tăiată felii subțiri, 6 frunze de mentă și 2 piersici tăiate felii. Servește cu multe cuburi de gheață în zilele toride.