Ce se întâmplă dacă bei lapte de cămilă timp de o săptămână
Dietă & Fitness · Nutritie / 06.06.2019

Ai intoleranță la lactoză? Laptele de cămilă ar putea fi o variantă utilă pentru a obține nutrienți utili pentru organism. Află mai multe detalii despre această nouă alternativă pentru produsele lactate clasice.

Poate credeai că din moment ce se numește tot lapte și varianta de cămilă îți va face rău dacă nu poți digera lactoza, dar să știi că ai putea fi surprins de rezultatele pe care le vei obține. Dacă ai avut probleme des din cauza efectelor secundare provocate de produsele lactate este posibil să fi devenit extrem de precaut când verifici ingredientele diferitelor preparate. Un ingredient nou, pe care nutriționiștii îl consideră important pentru persoanele care nu pot consuma lactate, este laptele de cămilă, datorită caracteristicilor speciale.

 
Care este diferența în plan nutrițional

Primul lucru pe care trebuie să-l remarci este că laptele de cămilă nu conține beta-lactoglobulină, componentul din laptele de vacă asociat cu simptomele alergice sau care îngreunează digestia. Laptele de cămilă este asemănător cu cel uman și nu activează reacția negativă a organismului la fel ca în cazul produselor clasice.
Dacă suferi de intoleranță severă la produse lactate probabil că ești în căutarea unei alternative consistente, dar problema este că laptele de soia, de nuci, de semințe sau de orez nu vor conține la fel de mulți nutrienți și organismul tău ar putea fi afectat de cantitatea insuficientă de vitamine și minerale. Dacă și tu te simți lipsit de energie și îți este din ce în ce mai greu să te concentrezi sau să reziști până la finalul antrenamentelor de la sală este recomandat să testezi laptele de cămilă.

 
Ce se întâmplă dacă bei lapte de cămilă timp de o săptămână

Pentru a putea evalua reacția organismului în mod obiectiv este necesar să introduci laptele de cămilă în meniul zilnic timp de minimum o săptămână. Poate vei fi sceptic la început, dar fă acest experiment și nu vei regreta.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care consumă 300ml de lapte de cămilă zilnic, timp de cel puțin 7 zile, se simt foarte bine și au mai multă energie, fără să se confrunte cu diareea, balonarea, acumularea gazelor sau constipația. Poți folosi laptele de cămilă pentru ceașca de cafea în loc de lapte condensat, precum și în loc de frișcă atunci când servești diferite deserturi sau salate de fructe. De asemenea, se armonizează foarte bine cu restul ingredientelor dacă îl combini cu ouă în cadrul rețetelor de tocănițe, paste, diferite sosuri, piureuri sau preparate rumenite la cuptor. În afară de gustul bun și compatibilitatea ridicată cu o digestie optimă, laptele de cămilă îți asigură și beneficii importante pentru tot organismul.

 
Iată care sunt efectele pozitive ale consumului de lapte de cămilă:

 
1. Conține componente active care fortifică sistemul digestiv

Compoziția laptelui de cămilă este ideală pentru organismul uman deoarece elementele sale sunt foarte asemănătoare la nivel biologic cu laptele de mamă. Susține echilibrul tractului intestinal, hrănește microbiomul și stimulează sistemul imunitar.
 
Componentele utile sunt:
 
- lactoferina: este o proteină care se combină cu fierul, prevenind metabolizarea bacteriilor și proliferarea infecțiilor;
- lizozimul: este o enzimă care se regăsește în lacrimi, salivă și alte lichide secretate de corp, extrem de utilă pentru neutralizarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ;
- polipeptidele bogate în prolină: sunt aminoacizi care au un efect intens în reglarea reacțiilor sistemului imunitar.

 
2. Conține IGF-1

Factorul de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1) joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor și are efecte benefice inclusiv pentru adulți. Asigură utilizarea depozitelor de grăsimi pentru obținerea energiei, reduce nevoia organismului de insulină, echilibrează starea de spirit, crește rezistența fizică, menține și reface masa musculară.

 
3. Este o sursă excelentă de imunoglobulină

Laptele de cămilă conține cantități importante de proteine și imunoglobulină, cu un efect de protecție asupra organismului. Un nivel ridicat de imunoglobulină reduce frecvența și severitatea simptomelor alergice și stimulează sistemul imunitar.

 
4. Asigură antioxidanți esențiali pentru organism

Este un aliment care previne inflamațiile, infecțiile și te protejează de efectul negativ al poluării sau al stresului oxidativ provocat de radicalii liberi.

 
5. Este foarte bine tolerat

Laptele de cămilă nu conține beta-lactoglobulină și beta-cazeină. Aceste 2 proteine sunt responsabile pentru 99% dintre reacțiile alergice create de produsele lactate convenționale.

 
6. Previne fluctuațiile glicemiei

Laptele de cămilă stabilizează nivelul zahărului din sânge, prevenind creșterile sau scăderile care te pot face să te simți amețit ori extenuat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro