Ce să eviți atunci când ești stresată: 6 alimente
Dietă & Fitness · Nutritie / 20.09.2018

Dacă ai de gând să cedezi și să te răsfeți cu ceva bun când ești stresată, ai grijă să nu ai în apropiere alimente care îți înrăutățesc starea.

Majoritatea persoanelor au câte o tentație dulce sau sărată căreia îi cedează din când în când, dar nu este o idee bună să faci acest lucru foarte des în perioadele stresante. „Adesea mâncarea devine o modalitate de a face față situațiilor dificile. Din păcate nu este o soluție eficientă, ci mai degrabă va agrava problema dacă alimentele nu sunt alese corect. Cele mai atractive alimente în momentele stresante sunt cele sărate, cu multe grăsimi sau dulciurile”, explică dr. Drew Ramsey, specialist psiholog. Când ești stresată nu apela imediat la alimentele hipercalorice cu un gust bun pentru că după ce clipele dificile trec ai putea avea mai multe probleme de rezolvat, inclusiv pe cea a kilogramelor în plus acumulate.
În urma studiilor realizate s-a constatat că un consum ridicat de alimente care conțin grăsimi nesănătoase și multe calorii provoacă încetinirea metabolismului, iar arderea caloriilor în exces va avea loc mult mai lent decât de obicei. În acest mod îți poți sabota dieta pentru întreaga lună, chiar dacă cedezi tentațiilor doar o dată la câteva zile. Dacă vrei să fii mereu în formă trebuie să fii atentă la alimentația corectă chiar și atunci când ai emoții sau ești îngrijorată. În caz contrar te-ai putea îngrășa cu până la 6 kilograme pe an.

 
Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le excluzi din meniu mai ales când ești stresată:

 
1. Gogoșile

Crocante și cu toppinguri sau umpluturi atractive, gogoșile atrag atenția și ți-ar putea fi poftă să guști una. Cu toate acestea, aspectul lor plăcut nu semnifică beneficii pentru sănătate. Din contră, conțin multe grăsimi saturate și zahăr, o combinație nepotrivită pentru ameliorarea stresului. Gogoșile încetinesc digestia, provoacă fluctuații ale glicemiei și stimulează producția de cortizol, accentuând stresul resimțit. În lipsa fibrelor care să încetinească absorbția zahărului de către organism poți avea stări de amețeală sau oboseală datorate efectului negativ asupra glicemiei.

 
2. Covrigeii

Sunt crocanți și gustoși, dar poți pierde rapid din vedere cât de mulți ai mâncat dacă te gândești la altceva în timp ce îi ronțăi. Conțin carbohidrați simpli și îmbunătățesc starea de spirit pe moment, însă la scurt timp te-ai putea simți și mai îngrijorată sau chiar deprimată. Conținutul ridicat de sare favorizează retenția de apă și creșterea tensiunii arteriale, așa că nu sunt gustarea indicată pentru tine dacă ai o zi aglomerată sau se apropie un examen. În plus, favorizează rotunjimile inestetice și cu siguranță nu vrei să fii nevoită să lupți împotriva celulitei după ce treci de problemele pe care trebuie să le rezolvi.

 
3. Chips-urile

Sunt o opțiune mai puțin inspirată decât covrigeii deoarece, pe lângă carbohidrații simpli, conțin grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol și te predispun la afecțiuni cardiovasculare. Potrivit specialiștilor o dietă cu un conținut ridicat de grăsimi trans favorizează depunerea grăsimilor în zona abdomenului și crește semnificativ riscul de boli cardiace. Astfel, dacă simți că grijile te copleșesc nu te îndrepta spre o pungă de chips-uri cu sare sau alte arome. Nu-ți vei face o favoare, ci stresul va fi la fel de intens, în plus vei avea de rezolvat și problema siluetei.

 
4. Înghețata

Aromată și racoroasă, înghețata poate fi adesea irezistibilă. Variantele disponibile la magazin conțin zahăr în exces, stimulând producția de cortizol și agravând stresul. De asemenea, provoacă și creșterea glicemiei și ai putea avea stări de amețeală sau epuizare. Din fericire nu trebuie să renunți la înghețată, ci să prepari o variantă mai sănătoasă. O poți pregăti rapid acasă, combinând iaurt grecesc cremos cu fructele tale preferate. Porționează amestecul în recipiente mici, pune-le la congelator și savurează-le în locul înghețatei convenționale care îți exacerbează îngrijorarea. 

 
5. Cartofii prăjiți

Conțin mult ulei, carbohidrați simpli și grăsimi trans. În plus, specialiștii au constatat că un consum frecvent de cartofi prăjiți este asociat cu un risc mai mare de depresie și favorizează depunerea grăsimii în zona abdomenului. 

 
6. Cocteilurile

Gustul dulce și plăcut te poate face să uiți câte calorii are un cocteil. La aproximativ 500 de calorii pentru fiecare cocteil, silueta ta ar putea avea serios de suferit dacă alegi să le consumi când ești stresată. De asemenea, producția de cortizol va crește și afectează negativ glicemia. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro