Ce ne recomandă un expert în nutriţie să mâncăm la cină
Dietă & Fitness · Nutritie / 25.03.2013

Cina trebuie să fie un soi de gustare, nicidecum o învălmăşeală de alimente mâncate pe fugă şi fără să aibă valoare nutriţională. Află de la un expert ce ar trebui să conţină masa de seară!

Cina trebuie să fie un soi de gustare, nicidecum o învălmăşeală de alimente mâncate pe fugă şi fără să aibă valoare nutriţională. Află de la un expert ce ar trebui să conţină masa de seară!

 

Dacă ai avut un meniu haotic în timpul zilei este foarte posibil ca la masa de seară să fii tentată să faci cele mai proaste alegeri. De aceea, cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont este acela de a lua în fiecare zi micul dejun şi prânzul, astfel încât la masa de seară să poţi consuma ceva uşor şi în cantitate mică. Acest lucru te va ajuta să ai o digestie bună, să dormi mai bine şi să nu te îngraşi.



Astfel că înainte de a da buzna la frigider seara când ajungi acasă, gândeşte-te în timp ce eşti în mijloacele de transport sau în maşină ce vei mânca. Astfel vei evita riscul de a face alegeri total neinspirate. Bineînţeles că cea mai bună soluţie rămâne în continuare programul strict de mese din timpul zilei şi gustările sănătoase dintre mese. Numai aşa vei reuşi să-ţi stăpâneşti poftele culinare care apar după masa de prânz sau la cină.

Dacă nu ai idee ce ar trebui să consumi la cină, iată care sunt recomandările oferite de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române în cartea sa "Abecedar de nutriţie":


1. Vegetale

  • salată verde
  • salată iceberg
  • rucola
  • andive
  • roşii
  • ardei
  • castraveţi
  • leurdă
  • lobodă
  • spanac
  • pătrunjel.


Apelează la verdeţuri diverse şi legume pentru a prepara salate colorate de crudităţi.


2. Fructe proaspete

  • un măr
  • o portocală
  • un grepfrut
  • struguri
  • mango
  • rodie.


Sau orice alte fructe preferate, în cazul în care nu ai apucat să le consumi la gustări.


3. Grăsimi sănătoase

  • uleiul de măsline presat la rece
  • uleiul de floarea soarelui presat la rece
  • avocado
  • seminţe şi nuci crude.



4. Proteine cu valoare înaltă

  • peşte (să nu fie prăjit)
  • fructe de mare
  • carne de curcan
  • carne de pui
  • urdă
  • telemea de capră.


Carnea pe care o prepari nu trebuie să fie prăjită în ulei. Optează pentru alte modalităţi de a o găti, astfel încât să obţii un fel de mâncare sănătos. De exemplu, poţi să o înveleşti în folie alimentară, să o pui pe grătar (dar fără ulei) şi să o prepari la cuptor sau să o înăbuşi la foc mic. 

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro