Ce ingrediente să folosești când gătești - 4 alternative mai sănătoase
Dietă & Fitness · Nutritie / 27.07.2018

Vrei să ai un meniu sănătos care te menține în formă? Află ce ingrediente să folosești când gătești!

O mărime mai mică la haine, un ten luminos, prevenirea bolilor și mai puține riduri sunt beneficiile unei alimentații sănătoase. Însă nu este atât de ușor să ai mereu grijă ce consumi. Tentațiile apar la tot pasul și dacă deja ți-e foame pot deveni irezistibile. De asemenea, eliminarea completă a carbohidraților sau a grăsimilor transformă uneori dieta înt-o luptă epuizantă.
 
Atunci când știi ce ingrediente să folosești când gătești până și dieta va fi mai distractivă, nu va trebui să te stresezi cu număratul constant al caloriilor și vei arăta din ce în ce mai bine fără să te înfometezi.
 
Dacă vrei să îți remodelezi silueta fără să-ți periclitezi sănătatea cel mai bine este să acționezi treptat, fără schimbări drastice de la o zi la alta. Organismul tău trebuie să aibă timpul necesar pentru a se adapta fiecărei modificări din meniu. În loc să te gândești că alimentele organice sunt mult prea scumpe, învață cum să alegi ingredientele, astfel încât dieta pe care o urmezi să se încadreze și în bugetul alocat. 
 

Iată ce ingrediente să folosești când gătești pentru a savura preparate gustoase fără teama centimetrilor în plus:

 
1. Iaurt grecesc în loc de smântână

Adori să adaugi smântână când servești cartofi la cuptor, ardei umpluți ori salate? Renunță la smântână și vei economisi cel puțin jumătate din calorii. Iaurtul grecesc este la fel de cremos, dar are mai puține grăsimi și calorii. În plus, are multe proteine și vitamina D. Nici nu vei simți schimbarea, dar în timp ce savurezi preparate gustoase depozitele de grăsime se vor reduce semnificativ.

 
2. Nuci în loc de crutoane

Mănânci des salate, dar adaugi mereu crutoane? Acest lucru îți poate afecta serios dieta. Crutoanele adaugă minimum 300 de calorii unei salate și, în timp ce te gândești că faci un efort să mănânci mai puțin, ai putea, de fapt, să periclitezi reușita întregii diete. În plus, dacă au arome și sare adăugată, crutoanele vor încetini și mai mult slăbirea prin favorizarea retenției de apă. Specialiștii îți recomandă să alegi nucile în locul crutoanelor de fiecare dată. În afară de faptul că sunt crocante și consistente, nucile crude îmbunătățesc gustul salatelor fără ingrediente artificiale, uniformizează aspectul tenului și stimulează imunitatea.
 
Au aceeași textură crocantă ca și crutoanele, dar combinația de proteine, grăsimi esențiale și fibre vor reduce dramatic numărul de prăjituri consumate restul zilei. Nu va trebui să îți impui să renunți la ele, ci pur și simplu nu vei simți nevoia să guști.

 
3. Suc de lămâie în loc de sare

Principala schimbare care intervine în cadrul dietelor este modificarea percepției gustului. Inițial ți se pare că nimic nu are gust deoarece, prin eliminarea sării în exces, va trebui să înveți din nou să apreciezi aromele naturale, puțin mai subtile. Chips-urile, popcorn-ul sau aripioarele crocante de pui poate aveau un gust intens, însă nu te ajutau deloc să slăbești. În loc să îți petreci ziua imaginându-ți o porție uriașă de cartofi prăjiți, mai bine concentrează-te pe îmbunătățirea meniului tău.
 
A mânca sănătos nu înseamnă să alegi doar preparate fără gust. Din moment ce nu poți adăuga sare, folosește cu încredere sucul de lămâie! Va intensifica aroma ingredientelor și îți va îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, poți adăuga rozmarin, cimbru, nucșoară, ghimbir, tarhon, dafin, coriandru sau busuioc atunci când gătești. În acest fel rețetele nu ți se vor mai părea plictisitoare și vei avea ocazia să experimentezi cu toate condimentele care îți plac.

 
4. Avocado în loc de maioneză

Când ești ocupată un sandviș este cea mai rapidă variantă pentru o gustare sănătoasă, dar dacă te-ai obișnuit să adaugi mereu maioneză poți face mai mult rău decât bine. Grăsimile saturate din componența maionezei te predispun atât la afecțiuni cardiovasculare, cât și la stres și obezitate.
 
Piureul de avocado este o alternativă excelentă pentru maioneză. Are aceeași consistență cremoasă, dar mai puțin de jumătate din grăsimi, comparativ cu maioneza. În plus, conține multe fibre și reduce apetitul între mese. Folosește avocado atât la sandvișuri, cât și în salate, omlete sau alături de cartofi copți și o friptură la grătar.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro