Ce beneficii are o porție de bame pentru sănătate?
Bamele sunt cultivate de sute de ani, fiind un ingredient gustos, foarte apreciat. Pot fi rumenite la cuptor și se potrivesc lângă cartofi prăjiți sau la sosuri. În ciuda versatilității, principalele beneficii pentru sănătate pe care le aduce o porție de bame sunt adesea subestimate. Descoperă de ce ar trebui să le consumi mai des.
Deși este foarte simplu să nu observi bamele când cumperi alte legume, să știi că merită să le faci loc în bucătăria ta. Lista de beneficii pentru sănătate asociate cu fiecare porție de bame te va convinge să le incluzi în felurile de mâncare preferate sau să prepari noi rețete care includ acest ingredient apetisant. Bamele îți furnizează multe vitamine și minerale, fiind eficiente și în cadrul regimurilor de slăbire.
Iată ce beneficii pentru sănătate îți aduce o porție de bame:
1. Controlul apetitului
Bamele au un conținut ridicat de fibre, fiind utile pentru a reduce pofta de mâncare și a evita gustările cu multe calorii dintre mese. Îți va fi mult mai ușor să renunți la chips-uri sau gogoși între masa de prânz și ora cinei.
2. Stimularea digestiei
Datorită fibrelor din compoziția lor bamele previn acumularea gazelor, balonarea, durerile abdominale, crampele și constipația. Protejează tractul digestiv și creează un ritm normal de eliminare a substanțelor nocive din organism.
3. Numărul redus de calorii
Bamele sunt alimentul ideal pentru diete deoarece au puține calorii și previn senzația de foame. Nu ai de ce să te simți ciudat dacă alegi și a doua porție de bame pentru că nu vei avea probleme cu acumularea kilogramelor în plus.
4. Efectul diuretic
O porție de bame este un remediu eficient pentru susținerea capacității de detoxifiere a organismului. De asemenea, combat balonarea și previn retenția de apă, în special la nivelul gleznelor și feței.
5. Reducerea colesterolului
Pectina din compoziția bamelor reduce nivelul de colesterol „rău” de tip LDL, protejând inima pe termen lung.
6. Prevenirea cancerului
Bamele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, neutralizând rapid radicalii liberi din organism care pot cauza modificarea ADN-ului și declanșarea cancerului.
7. Creșterea imunității
Când alegi să mănânci bame îi vei furniza organismului tău o cantitate suplimentară de bacterii benefice. Nu vei mai fi atât de expus la infecții și bacterii, iar simptomele gripei și răcelii se vor manifesta mult mai rar.
8. Stimularea fertilității și prevenirea complicațiilor din timpul sarcinii
Bamele conțin o cantitate ridicată de acid folic, un nutrient extrem de important atât în perioada în care vrei să rămâi însărcinată, cât și în timpul celor 9 luni de sarcină. În plus, previn malformațiile și fortifică organismul viitoarei mame și al fătului.
9. Stabilizarea glicemiei
Fibrele pe care ți le asigură bamele previn și fluctuațiile glicemiei. Alege acest ingredient cât mai des pentru a preveni foamea apărută pe neașteptate, amețelile sau starea generală de slăbiciune. Mesele care includ bame reduc semnificativ riscul de diabet de tip 2.
10. Reducerea gravității simptomelor astmului
Bamele îți furnizează o cantitate importantă de vitamina C, acest nutrient fiind esențial pentru sănătatea căilor respiratorii. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că felurile de mâncare care conțin bame diminuează gravitatea simptomelor asociate cu astmul.
11. Efectul antiinflamator
Bamele combat inflamațiile apărute sporadic, dar și pe cele cronice. Trebuie să devină un ingredient de bază în bucătăria ta dacă suferi de dureri reumatice, sindromul de colon iritabil, te doare în gât sau ai fost diagnosticat cu pneumonie.
12. Protecția ochilor
Combinația de vitamina C și vitamina A pe care ți-o oferă bamele reprezintă un remediu natural pentru prevenirea sindromului de ochi uscat, a cataractei și a degenerescenței maculare.