Cât de sănătoasă este piftia?
Este un preparat tradițional pe care multă lume îl consumă în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar te-ai întrebat până acum cât de sănătoasă este piftia?
Fără mâncărurile tradiționale de Crăciun, sărbătorile nu mai sunt la fel. Sunt convinsă că multă lume gândește acest lucru, însă nu trebuie să renunți la ele, ci doar să încerci să faci rețetele mai sănătoase și să mănânci cumpătat. Aceste două trucuri te ajută să nu întâmpini probleme de sărbători și să nu faci excese culinare, consumând preparatele tradiționale în cantități exagerate.
După cum susțin majoritatea specialiștilor, carnea de porc este mai grasă și nu trebuie consumată în cantități mari și nici foarte des. Studiile arată că mezelurile, afumăturile și un consum ridicat de carne roșie (porc, vită, oaie) au un efect nociv asupra colonului și îngreunează foarte mult digestia.
Însă, cu ocazia sărbătorilor, multe dintre preparatele pe care le consumăm au în compoziția lor carne de porc. De aceea, este de preferat să nu le consumi în cantități mari și să încerci să folosești bucățile de carne mai slabă pentru a reduce din cantitatea de grăsimi saturate.
Dintre toate preparatele tradiționale se pare că piftia este cea mai sănătoasă, după cum susțin nutriționiștii.
Cât de sănătoasă este piftia?
Piftia este un aliment dietetic, deoarece conține multă gelatină și puține calorii
Practic dacă ne gândim, piftia conține doar oase, zgârciuri, puțină carne și multă apă. Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, piftia este un aliment dietetic dacă ai grijă să dai la o parte grăsimea care se adună deasupra. ”Piftia este un amalgam de oase, zgârciuri, puţină carne, toate fierte. Este un aliment dietetic, cu condiţia să înlăturăm grăsimea după ce s-a întărit”, declară nutriționistul într-un interviu acordat pentru Adevărul.
Piftia are un conținut foarte mare de gelatină și multă apă, iar dacă se folosesc bucăți de carne slabă atunci acest preparat nu este unul hipercaloric.
”Gelatina e o proteină prezentă în oase și cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multă apă decât greutatea ei. Din cauza asta trebuie să folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau curcan), doar așa preparatul final va fi ferm și bine închegat. Nu vă rămâne decât să puneți și bucățele de carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conțină de toate și să aibă gust. Și nu uitați să îndepărtați grăsimea de deasupra înainte să o serviți!”,
explică nutriționistul pe pagina sa oficială de Facebook.