Cartofii prăjiți sunt mai sănătoși decât salata, conform unui studiu
Este dificil să mănânci sănătos, mai ales dacă încerci să slăbești sau să îți schimbi drastic viața. În ciuda acestei dificultăți, multe persoane se străduiesc să aibă o dietă nutritivă și echilibrată.
Încearcă să mănânce alimente care sunt surse de energie, grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și minerale, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Cum ai reacționa dacă ai auzi că salata este mai puțin sănătoasă decât cartofii prăjiți? Un studiu spune că acest lucru este adevărat.
Cum ar putea să fie cartofii prăjiți mai sănătoși decât salata? Iată ce concluzii a avut un studiu!
Potrivit unui nou studiu care pare prea bun pentru a fi adevărat, un aliment prăjit și plin de carbohidrați poate fi cea mai bună opțiune data viitoare când mergem la restaurant. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dressingul care conține mult zahăr. Cei care au realizat studiul lucrează la
Institutul Weizmann din Israel și sunt conduși de profesorul Eran Segal. Aceștia au ajuns la concluzia aceasta după ce au monitorizat creșterea nivelului de zahăr din sânge în rândul a 800 de persoane care au consumat mese identice. Aceștia au urmărit și activitatea fizică, obiceiurile de somn și activitatea de la toaletă a participanților la studiu.
Au descoperit că organismele oamenilor reacționează foarte diferit la aceleași alimente, ceea ce duce la un nivel ridicat al glucozei la o persoană poate să nu facă nimic în cazul unei persoane care mănâncă o porție întreagă de cartofi prăjiți. În teorie, o persoană poate consuma cartofi prăjiți în ce cantitate își dorește, fără a experimenta efecte negative. Prea frumos ca să fie adevărat? Nivelul de zahăr din sângele unui participant a crescut după ce a consumat banane, dar nu și după ce a mâncat prăjituri, iar un alt participant a experimentat reacția opusă. Alți participanți au avut nivelul de zahăr din sânge ridicat după ce au mâncat sushi, dar nu și după înghețată și viceversa.
Motivele pentru care oamenii pot prezenta reacții diferite la alimente includ genele, stilul lor de viață și microbiomul, ecosistemul de bacterii care declanșează răspunsurile la alimente. Acest lucru sugerează că dietele construite să controleze zahărul din sânge, deci și să reducă riscul apariției diabetului și obezităriții, ar trebui să fie adaptate individual. De aceea poate că mulți oameni oameni nu rezistă mult cu o dietă. Au urmat ceva specific, dar organismul lor nu acceptă, așa că este foarte ușor să revină la dieta normală când dispare voința.
Studiul a fost destul de unic în amploarea sa și în includerea analizei microbilor intestinali, denumiți colectiv microbiom. S-a demonstrat recent că microbiomul joacă un rol important în sănătatea oamenilor. Participanți la studiu au fost echipați cu monitoare mici, care le-au măsurat nivelul de zahăr de sânge. Au înregistrat și tot ce au mâncat, precum și factorii stilului de viață ca somnul și activitatea fizică. Cercetătorii au evaluat răspunsurile diferitelor persoane la mai mult de 46.000 de mese.
Diferențele uriașe care au fost găsite la nivelul creșterii nivelului de zahăr din sânge în rândul participanților la studiu care consumă mese identice subliniază de ce sunt importante alegerile alimentare personalizate. Acestea vor ajuta oamenii să fie mai sănătoși decât sfaturile dietetice universale. Studiul arată nevoia de a dezvolta recomandări dietetice personale care pot ajuta la prevenirea și tratarea obezității și a diabetului, unele dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în istoria omenirii.
Pentru a evita aceste afecțiuni și pentru a personaliza dieta în funcție de nevoile organismului tău, ai nevoie de ajutorul unui specialist. Și s-ar putea să arăți cum îți doreai într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Imaginează-ți cât de ușor ar fi dacă genele tale ți-ar permite să mănânci ciocolată, cartofi prăjiți și pizza oricât de mult vrei, fără vreun efect negativ asupra sănătății.